Ασύλληπτο κραχ στο Χρηματιστήριο! -Στο -23% ο Γενικός Δείκτης - Πρωτοφανής πτώση από τα capital controls

Posted by : Mr. Blog | 3 Αυγ 2015 | Published in

ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
Με πρωτοφανή στα χρονικά πτώση άνοιξε πριν από λίγο το Χρηματιστήριο Αθηνών, που επαναλειτουργεί μετά από 5 εβδομάδες απραξίας, με μεγάλους περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές λόγω των capital controls και κανέναν για τους ξένους που μπορούν και διακινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους.
 
Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώνεται στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%.
Στο επίκεντρο των πιέσεων οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Πειραιώς,- 30%, ενώ η Eurobank και η ALPHA στο -29.8%.
 
 
 
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
 
 -Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,
   -Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
   -Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
   -τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
   -Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
   - Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
   -κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).
 
 
Για ιδιάζουσα η κατάσταση στην οικονομία και κατ΄επέκταση και το Χρηματιστήριο, έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό δίαυλο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Kώστας Μποτόπουλος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πολυήμερη αργία λόγω τον capital control θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όμως εκτίμησε ότι θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση και επάνοδος στην κανονική του λειτουργία.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρέμβει για ότι χρειαστεί και το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό», είπε ο κ. Μποτόπουλος και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το Χρηματιστήριο θα δεχθεί πίεση.
Οσον αφορά την Ευρώπη, πτωτικές τάσεις επικρατούσαν στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Μικρή πτώση σημείωνε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE-100 να υποχωρεί στο ξεκίνημα των συναλλαγών κατά 0,10% στις 6.689,93 μονάδες.
 
Απώλειες κατέγραφε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη Dax να υποχωρεί στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 0,12% στις 11.295,50 μονάδες. Με μικρή πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες 0,11% στις 5.076,80 μονάδες.
 
pronews