Καστοριά: Έκλεισαν 15 βιοτεχνίες σε έξι μήνες – Η ανεργία ξεπερνά το 50%

Posted by : Mr. Blog | 3 Σεπ 2014 | Published in

Καστοριά: Έκλεισαν 15 βιοτεχνίες σε έξι μήνες – Η ανεργία ξεπερνά το 50%
Βόρεια Ελλάδα: Μισθοί… Βουλγαρίας και ανεργία-εφιάλτης 

ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
Όνειρο θερινός νυχτός τείνει να γίνει η απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα, ξεπερνώντας η ανεργία σε αρκετούς νομούς ακόμη και το 50%. Ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως καταγράφουν τα στοιχεία των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

Η Μακεδονία και η Θράκη στερεύουν από βιομηχανίες οι οποίες λόγω της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε μετακομίζουν στη Βουλγαρία, ενώ περίπου 50.000 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας την τριετία 2011-2013. Χωρίς δουλειά και προοπτική παραμένουν οι περισσότεροι νομοί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ρωσικό εμπάργκο να δίνει τη χαριστική βολή σε πολλές αγροτικές περιοχές. Το βηματισμό της αναζητεί η «πρωταθλήτρια» στην ανεργία Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο μεγάλος βιομηχανικός εργοδότης, η ΔΕΗ έπαυσε να προσλαμβάνει, ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ το εμπόριο και οι υπηρεσίες κλυδωνίζονται από την έλλειψη ρευστού. Ολόκληρες περιοχές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ερημώνουν από νέους οι οποίοι κουνούν το μαντήλι της ξενιτιάς αφήνοντας πίσω τους τους ηλικιωμένους. Την παρτίδα στη Βόρεια Ελλάδα… κερδίζει η Χαλκιδική με την ανεργία να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (11%) ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της πολύ καλής φετινής τουριστικής περιόδου. Στους περισσότερους νομούς βλέπουν ως σωσίβιο σωτηρίας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ νέου είναι η ανάγκη νέων επενδύσεων στην περιοχή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το χάρτη της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνει η έρευνα του «ΑτΚ». Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η κατάσταση στη Θράκη είναι δραματική.
Καστοριά: Έκλεισαν 15 εταιρίες σε έξι μήνες
«Κόκκινο» χτύπησε η ανεργία φέτος στην Καστοριά ξεπερνώντας το 50% σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Μαλέα. Υπολογίζεται ότι η πόλη της γούνας έχει 6.500 χιλιάδες άνεργους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα δεδομένου του ρωσικού εμπάργκο αλλά και των λουκέτων πολλών ταξιδιωτικών γραφείων της Μόσχας, τα οποία συνεργάζονταν με την πόλη της Μακεδονίας. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν κλείσει πάνω από 15 εταιρίες που απασχολούσαν μέχρι 20 άτομα, κυρίως βιοτεχνίες και μικρές γουνοποιίες. Σήμερα στην γούνα απασχολούνται 2.000 με 2.500 άτομα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τα 3.500. Δειλά βήματα επιχειρήθηκαν φέτος στον πρωτογενή τομέα όπως στα φασόλια και τα μήλα, τα οποία είναι εξαγώγιμα προϊόντα, χωρίς όμως επιτυχία.

Κοζάνη: Δεν «σηκώθηκε» οικοδομή…
Δεκαοχτώ χιλιάδες άνεργους μετρά η Κοζάνη φέτος, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια έχει να σηκωθεί οικοδομή στην Κοζάνη. Τα μαγαζιά συνεχώς κλείνουν με την οικονομία της περιοχής να βασίζεται στη ΔΕΗ, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε καμία μεγάλη επένδυση. Καθίζηση έχουν υποστεί και ο τομέας των μετάλλων και των μαρμάρων. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται και η απλήρωτη εργασία με τους εργαζόμενους να περιμένουν 4 και 5 μήνες για να πληρωθούν. Την περίοδο 2011-2012 έκλεισαν 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν όλες έχουν μειώσει το προσωπικό τους.

Πτολεμαΐδα: «Κρατιέται» λόγω ΔΕΗ
Τους 6.000 με 7.000 έχουν φθάσει οι άνεργοι στην Πτολεμαΐδα. Η ανεργία συγκρατείται στα επίπεδα του 30% λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ, ενώ μόνιμο πρόβλημα παραμένει η μαύρη εργασία. Ενδεικτικά από τους 6.000-7.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε ορυχεία, μόνο οι περίπου 2.000 υπολογίζεται ότι είναι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Τάσο Τσιφλίδη. Οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί εργάζονται 12-14 ώρες με 10 ευρώ μεροκάματο. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Τον τελευταίο χρόνο επέστρεψε ένα 20% των νέων της περιοχής το οποίο στράφηκε στη γη καλλιεργώντας μήλα, κεράσια και ροδάκινα.

Γρεβενά: Δεν κινείται τίποτα
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν φέτος τα Γρεβενά στην ανεργία αγγίζοντας το 70%. «Δεν κινείται τίποτα. Τα πάντα έχουν κλείσει. Ανά δέκα καταστήματα τα 6-7 έχουν βάλει λουκέτο. Ακόμη και οικογενειακές επιχειρήσεις δεν αντέχουν και κατεβάζουν ρολά. Δεν ιδρώνει όμως το αφτί κανενός», παρατηρεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Λάζαρος Κυριαζίδης. Εντονο είναι και το φαινόμενο της μετανάστευσης. Το καλοκαίρι τα χωριά των Γρεβενών γέμισαν γερμανικές πινακίδες από τους ξενιτεμένους Ελληνες που επέστρεψαν για διακοπές.

Φλώρινα: Κατέρρευσε η οικοδομή
Ακόμη πιο βαρύς χειμώνας αναμένεται φέτος και για το νομό Φλώρινας. Η επίσημη ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται στο 35% και η ανεπίσημη ξεπερνά το 40%, ενώ από τους 20.000 ενεργούς κατοίκους σήμερα οι 8.000 είναι χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνο Σιάκο, η οικοδομική δραστηριότητα έχει χτυπηθεί καίρια. Στο παρελθόν ολόκληρα χωριά, όπως το Βαρικό, το Λέχοβο, η Δροσοπηγή και το Ξινό Νερό, ζούσαν από την οικοδομή – πλέον δεν κινείται τίποτα. Κλειστά παραμένουν και τα δύο από τα τρία ορυχεία της περιοχής, ενώ και η ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στην περιοχή με τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχει να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πάρα πολλά χρόνια.
  agelioforos.gr