ΚΟΥΛΙΑΣΤΡΑΝΤΟ: ΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΩΝ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ

Posted by : Mr. Blog | 10 Απρ 2015 | Published in

ΚΟΥΛΙΑΣΤΡΑΝΤΟ: ΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΩΝ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ
Κουλιάστραντο ή αλλιώς Πρίμουλα η εαρινή, είναι το αλπικό κίτρινο λουλούδι που γίνεται περιζήτητο τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κλεισούρα Καστοριάς αφού είναι το κυριότερο άνθος που κοσμεί τον Επιτάφιο. Από νωρίς οι κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν στο Μπιλιάνι, στο Τσαρτσάρι και στο Τσιρέσι για να μαζέψουν κουλιάστραντο για τον Επιτάφιο αλλά και για το σπίτι.

Το εύοσμο λουλούδι τοποθετείται σε βάζα από τις νοικοκυρές και σηματοδοτεί με το άρωμα του τον ερχομό της Άνοιξης.

Η αναζήτηση για την πρωτιά της εξεύρεσης του πρώτου λουλουδιού της Άνοιξης δημιουργούσε και έναν αγνό παραδοσιακό συναγωνισμό ανάμεσα στους Κλεισουριώτες που "χτένιζαν" όλο το "Μουρίκι " και τη "Χαρούμπα" για το ποιος θα φέρει από νωρίς κουλιάστραντο στο χωριό.

Το βράδυ της Μεγ. Πέμπτης, ξημερώνοντας Μεγ. Παρασκευή, οι γυναίκες του χωριού "κεντούσαν" με τα φυτά για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Το κουλιάστραντο είναι ένα λουλούδι με πολύ δυνατό άρωμα το οποίο επειδή ανθίζει από τα μέσα του Aπρίλη μέχρι και το τέλος σχεδόν του Μάη και ο λαός μας το έχει συνδέσει με τη θρησκεία. Και σε άλλα χωριά ίσως με διαφορετικές ονομασίες ανα περιοχή (όπως Παναγίτσα, Παναγούδα, Πασχαλούδα, Ηρανθές, δακράκι) το έχουν συνδέσει με τα δάκρυα της Παναγίας για τον Ιησού, αφού συνήθως ανθίζει πάντα, κοντά στο Μεγαλοβδόμαδο.

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι primoula veris ή επί το ελληνικότερο “πριμούλα η εαρινή”.
Το όνομά του πριμούλα, προέρχεται από τη λατινική λέξη “primus” που σημαίνει πρώτος και το “ver” που σημαίνει άνοιξη ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, το “πρώτο λουλούδι της άνοιξης”.