Κίνημα για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου

Posted by : Mr. Blog | 16 Οκτ 2013 | Published in

Κίνημα για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου
Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς,  οδεύει σε Λειτουργική κατάρρευση, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, έχουν καταστήσει προβληματική τη λειτουργία του, καθώς το υπάρχον ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί με το δέοντα τρόπο στη φροντίδα των ασθενών.

Συγκεκριμένα, το Παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα εφημεριακής κάλυψης, λόγω της ελλιπέστατης στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό.
Πέραν των παιδιατρικών περιστατικών η έλλειψη παιδιάτρου δημιουργεί έντονα προβλήματα και στην Μαιευτική/Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου, καθόσον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τοκετοί, χωρίς την συνδρομή παιδιάτρου, γεγονός το οποίο αφενός ταλαιπωρεί τους πολίτες οι οποίοι απευθύνονται τελικά σε όμορα νοσοκομεία του Νομού ή σε κλινικές και αφετέρου υποβαθμίζει κατακόρυφα το έργο που πραγματοποιείται στην Μ/Γ κλινική.
Καθημερινά υπάρχει μεγάλη προσέλευση πολιτών που εξυπηρετούνται στην εν λόγω κλινική, όμως τα στατιστικά στοιχεία των τοκετών παραμένουν χαμηλά, εφόσον οι τοκετοί απαιτούν συνδρομή παιδιάτρου.
Το Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα λειτουργεί με την συνδρομή ιατρών οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες αλλά και τις τακτικές ανάγκες οι οποίες παρουσιάζουν συνεχόμενη αυξητική πορεία.
Στο Νοσοκομείο δεν υπηρετεί ιατρός Οφθαλμίατρος…
Στο Οδοντιατρικό τμήμα δεν υπάρχει οδοντίατρος…
Επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα το Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου…
Στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμούν για διορισμό πολλές θέσεις οι οποίες είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Επίσης εκκρεμεί η έγκριση προκήρυξης, μέσω ΑΣΕΠ αρκετών αναγκαίων θέσεων
Η πιθανή συγχώνευση κλινικών ή η συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς με άλλο νοσοκομείο της Περιφέρειας θα έρθει να θέσει υπό αίρεση την ισότιμη πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του ακριτικού Νομού  μας.
Επειδή η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και υπέρτατο κοινωνικό δικαίωμα, κατοχυρωμένο συνταγματικά (άρθρο 21 παρ.3). Πρόκειται δε για το σημαντικότερο ίσως από τα κοινωνικά δικαιώματα που κατοχυρώνεται συνταγματικά, καθώς αποτελεί την υλική βάση για την άσκηση των υπολοίπων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Επειδή δεδομένης της υποστελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, η απόσταση από αυτό των όμορων του Νομού Καστοριάς νοσοκομείων είναι τέτοια που καθιστά προβληματική την πρόσβαση των πολιτών του ακριτικού νομού μας  ισότιμα στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.
Έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση  από 31/8/2013, (http://syrizakastorias.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html) στον Προς τον κ. Υπουργό Υγείας, από τον Βουλευτή Ε. Διαμαντόπουλο,   αναμένονται  δε,  απαντήσεις και λύσεις …
Να διεκδικήσουμε ως τοπική κοινωνία, φορείς, ο καθένας μας ξεχωριστά και με ολους μαζί  να ληφθούν άμεσα μέτρα  στελέχωσης του Νοσοκομείου ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί εύρυθμα.
Ένα άμεσο κίνημα είναι απαραίτητο για την διεκδίκηση του δικαιώματος για λειτουργία του Νοσοκομείου  και την παροχή Υγείας  και Περίθαλψης  σε ολους τους πολίτες του Νομού.