Μετά την Φινλανδία και την Σουηδία τώρα και στην Καστοριά παραγωγή ενέργειας από φάρμες γουνοφόρων

Posted by : Mr. Blog | 23 Μαΐ 2013 | Published in

Μετά την Φινλανδία τώρα και στην Καστοριά παραγωγή ενέργειας από φάρμες γουνοφόρων
Όπως είχαμε γράψει ΕΔΩ
η παραγωγή ενέργειας από κοπριά εκτροφείων γουνοφόρων ζώων είναι γεγονός και μετά τη Φινλανδία την σκυτάλη παίρνει και η Καστοριά. Τα μινκ είναι γνωστά για τη γούνα τους και τη συμβολή τους στην μεγάλη πρόοδο του τομέα της γουνοποιίας
στην Καστοριά. 
Διεκδικούν όμως πλέον και μια ακόμη καινοτομία για την Ελλάδα: εκείνη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο της κοπριάς τους. Η πρωτοβουλία ανήκει σε εταιρεία από την Καστοριά η οποία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί απόβλητα από τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ποσοστό 80% αλλά και υπόλοιπα γεωργικών καλλιεργειών σε ποσοστό 20% για την παραγωγή ρεύματος ισχύος 472 ηλεκτρικών Kw και 1,16 θερμικών MW.
Η αδειοδότηση του εγχειρήματος έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και εντός του 2013 θα αρχίσει η κατασκευή της μονάδας που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2014. «Πρόκειται για μια καινοτομία για τον ελλαδικό χώρο» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αλεξία Παπαστεργίου εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, με αφορμή σημερινή ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της βιοενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.
Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν καλά παραδείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες με άλλα ζώα ενώ στην Ευρώπη λειτουργούν παρόμοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά η κ. Παπαστεργίου αναφέρει την περίπτωση της Σουηδίας όπου από την κοπριά των χοίρων παράγεται ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες της φάρμας σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ζεστό νερό. Παράλληλα εξοικονομούνται εκατόν πενήντα κυβικά μέτρα πετρελαίου το χρόνο. Αντίστοιχα, μονάδα στη Γερμανία χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη την κοπριά και το καλαμπόκι για χρήσεις παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης ενός σχολικού κτιρίου και μίας κλειστής πισίνας στο κολυμβητήριο και το αθλητικό κέντρο της περιοχής. Για τη συγκεκριμένη μάλιστα μονάδα, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας φτάνει το 90%.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ