Μειωμένες κατά 50% οι προσδοκίες της Χαλκιδικής από την Ρωσική αγορά

Posted by : Mr. Blog | 24 Μαρ 2015 | Published in

Μειωμένες κατά 50% οι προσδοκίες της Χαλκιδικής από την Ρωσική αγορά
Η Χαλκιδική συμμετείχε στην τουριστική έκθεση της Μόσχας που ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολύ αρνητικά. Μετά από 3 χρόνια μεγάλης αύξησης των αφίξεων (100.000 το 2012, 120.000 το 2013 και 118.000 το 2014) η φετινή χρονιά έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα, με τα στοιχεία των προκρατήσεων να δίνουν μία σημαντική μείωση της τάξης του 50%!
Αυτό εκτιμούν τα στελέχη του Οργανισμού Τουρισμοί Χαλκιδικής για τους παρακάτω λόγους:
1) Η μεγάλη διολίσθηση του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ,
2) Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα τουριστικά γραφεία λόγω των πτωχεύσεων του 2014,
3) Η πολιτικοοικονομική κατάσταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας και η οδηγία προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό (Κριμαία, Σότσι κλπ),
4) Οι μεγάλες διευκολύνσεις από ανταγωνίστριες χώρες – Τουρκία: βίζα στο αεροδρόμιο δωρεάν, Αίγυπτος: δυνατότητα συναλλαγών στη χώρα και με ρούβλι, Ισπανία: χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων,
5) Οι πωλήσεις πακέτων κάτω του κόστους με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των τουριστικών γραφείων.
Στα θετικά της έκθεσης:
1) Η επισκεψιμότητα από υποψήφιους μεμονωμένους πελάτες και η διάθεση να επισκεφθούν την Ελλάδα – Χαλκιδική κάνοντας την κράτηση μόνοι τους, κυρίως μέσω του διαδικτύου.
2) Η αναγνωρισιμότητα του νομού ως ενός από τους πιο δημοφιλείς μαζί με την Κρήτη και τη Ρόδο.
3) Η έντονη παρουσία από τουριστικά γραφεία που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη (Mouzenidis Group, Ambotis και Beleon) καθώς και επιχειρηματιών της Χαλκιδικής (IKOS Resorts, Sani Resort, Acrotel Hotels & Resorts, Porto Carras Grand Resort).

Τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής και την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής εκπροσώπησε στην Εκθεση ο Πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τάσιου και του Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη κ. Μίχου με την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, όπου συζητήθηκε η συνεργασία του Υπουργείου – ΕΟΤ για τις από κοινού εκδηλώσεις προβολής του έτους Αριστοτέλη το 2016 (κλείνουν 2.400 χρόνια από τη γέννηση του).
Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού συζήτησε για αρκετή ώρα με την Γενική Πρόξενο στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου με θέμα την διευκόλυνση βίζας και την κοινή προσπάθεια επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων όπως:
1) Την στελέχωση του προξενείου με προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ως παράδειγμα η Ισπανία με 80 υπαλλήλους σε σχέση με τους 4 της Ελλάδας!
2) Η επίσπευση της επίλυσης τεχνικών θεμάτων για την προετοιμασία των προξενικών αρχών ενόψει της 14ης Σεπτεμβρίου όπου υποχρεωτικά οι βίζες θα χρειάζονται βιομετρικά στοιχεία (ψηφιακή φωτογραφία, τα δέκα δακτυλικά αποτυπώματα με επίπεδη και ψηφιακή λήψη).
3) Η χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων 6, 18, 24 μηνών.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει αισιοδοξία για μείωση της απώλειας, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να περιοριστεί στο 20-25% σε σχέση με το 2014.

Omorfa Taxidia