Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά ένα …ιδιαίτερο θεατρικό εργαστήρι με πρωταγωνιστές επαγγελματίες ηθοποιούς (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 26 Απρ 2013 | Published in


Ένα πολύ ιδιαίτερο θεατρικό εργαστήρι, το οποίο συνδέεται άμεσα και με τη διεξαγωγή της φετινής Αλεξιάδας, πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά από τις 13 έως τις 21
Απριλίου.
Πρόκειται για το Διεθνές Θεατρικό Εργαστήρι Smile ART 2013, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο συνεργασίας με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΑRΤ-ΟΝ», στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από πολιτιστικές εταιρίες τριών ευρωπαϊκών χωρών-πόλεων (Ιταλίας-Ακουϊλα, Γερμανίας-Βερολίνου και Ελλάδας-Καστοριάς), έχοντας ως στόχο την προώθηση της επικοινωνίας των νέων μέσα στην Ευρώπη και τη σύσφιξη των δεσμών φιλίας.
«Εμείς, ως δήμος Καστοριάς, χαιρόμαστε όταν πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις που γίνονται εφαλτήρια για τη δημιουργικότητα και την έκφραση όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν», τόνισε, καλοσωρίζοντας τα μέλη του Διεθνούς Θεατρικού Εργαστηρίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ειρήνη Γεωργοσοπούλου – Μισκία.
Οι δράσεις του SΜile ART πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, στην περιοχή Ντολτσό, ενώ τον συντονισμό του θεατρικού εργαστηρίου στην Ελλάδα και την Καστοριά είχε η Σκηνοθέτης-Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ομάδας Πειραματικού Θεάτρου “frACTals”, Τάνια Κίτσου, όπου οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία μέσα από έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να μυηθούν στα μυστικά του θεάτρου.
«Είναι ένα θεατρικό εργαστήρι, επικεντρωμένο στην έννοια του …κλόουν, αφού οι ηθοποιοί που συμμετέχουν θεωρούν ότι όλοι μας έχουμε μέσα μας, από τη στιγμή που γεννιόμαστε, έναν κλόουν, ο οποίος μέσα από το εργαστήριο «εμφανίζεται» ως στοιχείο του χαρακτήρα του και τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή», εξήγησε η κ. Κίτσου.
Το συγκεκριμένο εργαστήρι, όπως προαναφέρθηκε, συνδέεται και με τη διεξαγωγή της Αλεξιάδας, αφού οι συμμετέχοντες εθελοντές του φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να πάρουν χρήσιμες θεατρικές γνώσεις.
«Αποφασίσαμε, από κοινού, να μεταφέρουμε την έδρα του Εργαστηρίου της Ελλάδας από την Αθήνα στην Καστοριά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία …γέφυρα, με αυτό που θα γίνει το καλοκαίρι στην Αλεξιάδα, γιατί τα παιδιά προτίθενται να ξανάρθουν και να αναλάβουν όλο το θεατρικό εργαστήρι δρόμου», εξήγησε η κ. Κίτσου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος SΜile ART 2013 , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς θεατρική παράσταση με τίτλο «Το τσίρκο μας η Ευρώπη», όπου συμμετείχαν και μαθητές του σχολείου, καθώς και ενήλικες εθελοντές από την πόλη της Καστοριάς . Με την παράσταση αυτή, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των θεατρικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Α/ βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς υποστηρικτής και συντονιστής των οποίων ήταν ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Αλχασίδης.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίοι θα μπουν μέσα στα σχολεία μας και θα βάλουν ένα ακόμη …λιθαράκι, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού του 7ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της Βυζαντινής Καστοριάς και τη σχέση της με τη Ρώμη, συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήρι για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους», τόνισε ο κ. Αλχασίδης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως αυτή η διεθνής πρωτοβουλία που πήρε το όνομα «Ασφαλή Μέρη», στη λογική ότι το θέατρο είναι ένα …ασφαλές μέρος, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες των τριών χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την άνοδο του νεοναζισμού στη Γερμανία και το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στην Άκουϊλα της Ιταλίας.
 Γιάννα Λούσιου