Άρθρο της εφημ. "Δημοκρατία" για την Καστοριά.

Posted by : Mr. Blog | 12 Μαρ 2013 | Published in


Την ίδια ώρα που η πανέμορφη Καστοριά ανεβαίνει στον κατάλογο των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, πληρώνει βαρύ τίμημα από το
πρόγραμμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Το ΤΕΙ της Καστοριάς συρρικνώνεται με την προβλεπόμενη απομάκρυνση του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και την αλλαγή ταυτότητας του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά».


Πληροφορίες θέλουν την απομάκρυνση και της 15ης Ταξιαρχίας Πεζικού, η οποία εδρεύει στην περιοχή, την περίοδο μάλιστα που περίπου 200 συνοριοφύλακες μετακινήθηκαν στον Εβρο και στα δάση του Γράμμου, που αποψιλώνονται από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους, οι οποίοι περνούν ανεξέλεγκτοι τα σύνορα. Ζήτημα υπάρχει και με το αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Και αυτό επειδή αφενός η ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου εμποδίζεται από την πιθανότητα το κτίριο Μαθιουδάκη να υπάγεται στον νόμο περί αρχαιοτήτων ως νεότερο μνημείο (προ ημερών πραγματοποιήθηκε αυτοψία και το ερώτημα θα απαντηθεί από την ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων) και αφετέρου, αν δεν υπάρξουν κονδύλια συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου, αυτό κινδυνεύει να καταστραφεί!

«Ολα αυτά μας πάνε πίσω» δηλώνει με νόημα στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, σημειώνοντας ότι οι αρνητικές εξελίξεις συντελούνται την περίοδο που η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει κενά υποδομών και να κάνει ακόμη πιο ελκυστική στους επισκέπτες την πόλη. Ο ίδιος αναφέρει ότι γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ, τα οποία είναι σε φάση δημοπράτησης. Αρκετά από τα συγκεκριμένα έργα είναι αποχετευτικά, ώστε να προστατευτεί από τη μόλυνση η λίμνη της Καστοριάς και άλλα αφορούν αναπλάσεις, αναστηλώσεις αρχοντικών (παραδείγματος χάριν το αρχοντικό Μπασάρα θα μετατραπεί σε μουσείο γούνας). «Με τις αναπλάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως η νότια και η βόρεια πλευρά της λίμνης, θέλουμε να δώσουμε άλλη όψη στην πόλη» δηλώνει ο δήμαρχος Καστοριάς, ενώ μιλάει και για τα σχέδια δημιουργίας περιπατητικού πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, γύρω από τη λίμνη, καθώς και παρατηρητηρίου του σπάνιου υδροβιότοπου της περιοχής. Για την εξυγίανση της λίμνης Ορεστιάδας η δημοτική αρχή προτίθεται να αξιοποιήσει πρόγραμμα 10.000.000 ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.


ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς είναι κρίσιμη για την τοπική οικονομία, αφού η ανεργία είναι υψηλή στην πόλη, παρότι ο κλάδος της γούνας εμφανίζει δυναμική, αν και συρρικνωμένος σε σχέση με το ’70 και το ’80. Στον χώρο αυτό εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει τελευταία η εκτροφή γουνοφόρων ζώων.


dimokratianews.gr