Νέα ρύθμιση οφειλών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Posted by : Mr. Blog | 10 Ιαν 2011 | Published inΔΕΙΤΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΔΩ

Με μια επιβάρυνση η οποία θα ανέρχεται μόλις στο 20% των τρεχουσών εισφορών θα μπορούν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να αποπληρώσουν
παλαιές εισφορές, να λάβουν έτσι ασφαλιστική ενημερότητα και να διαγραφει το σύνολο των ποινών και των επιβαρύνσεων.


 Μόλις δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενη ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία -επρόκειτο για την τρίτη ρύθμιση μέσα στο 2010 και την 7η από το 2005 και μετά- το υπουργείο Εργασίας εξετάζει και νέα, ακόμη πιο ευνοϊκή, διάταξη για τους "κακοπληρωτές". Και αυτό προκειμένου να εισπράξει μέρος των χρεών την στιγμή που τα έσοδα των ταμείων υστερούν σημαντικά, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν περιέλθει στο "κόκκινο", οι εισπράξεις του ΙΚΑ είναι αρνητικές εν σχέσει με το 2009 και παρά τις επάλληλες ρυθμίσεις οφειλών, η στρόφιγγα χρηματοδότησης του δημοσίου έχει κλείσει οριστικά, ενώ στην αγορά ο τζίρος δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία και οι επιχειρηματίες, αυθαιρετώντας, μετακυλίουν την κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο μην καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι μόνο στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 400.000 επαγγελματίες, ενώ οι εταιρείες που έχουν "ανοικτές" υποθέσεις με το ΙΚΑ αναφέρονται σε περισσότερες από 350.000

  Η νέα ρύθμιση θα έχει, αυτή τη φορα, μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι η πλέον ευνοϊκή που θεσπίστηκε έως τώρα. Δεν προβλέπεται καμία προκαταβολή, δεν υπάρχει ανώτατο όριο αποπληρωμής (μηνιαίες δόσεις και διάρκεια ρύθμισης), ενώ θα χαρίζονται όλες οι προσαυξήσεις σε όσους καταβάλλουν σταθερά τις δόσεις από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί ως μόνιμη διαδικασία ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών την ακόλουθη διάταξη:

 -Οι οφειλέτες θα καταβάλλουν, επιπλέον των τρεχουσών εισφορών, το πολύ ένα 20% των ασφαλίστρων. Ποσό το οποίο θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών. Ανεξαρτήτως ύψους αυτών, χωρίς καμιά άλλη προκαταβολή ή ρύθμιση και με μόνη υποχρέωση την κανονική καταβολή των σημερινών, ανά δίμηνο, εισφορών.

 -Μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του οφειλομένου κεφαλαίου, το ταμείο θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων και τελών που επιβλήθησαν κατά το παρελθόν για μη έγκαιρη πληρωμή των εισφορών.

 -Ο ασφαλισμένος (στην περίπτωση του ΟΑΕΕ) ή ο εργοδότης (στην περίπτωση του ΙΚΑ) θα λαμβάνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και θα παύει κάθε πειθαρχική ή ποινική δίωξη εναντίον του. Επίσης θα "παγώνουν" οι προσαυξήσεις (μέχρι να διαγραφούν με την αποπληρωμή του χρέους).

 Με βάση την νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011, μια επιχείρηση που καταβάλλει 3.500 ευρω το δίμηνο για τις εισφορές του προσωπικού, με την καταβολή άλλων 700 ευρω το δίμηνο "παγώνουν" οι απαιτήσεις του ταμείου ακόμη και εάν η επιχείρηση έχει να πληρώσει ΙΚΑ εδώ και χρονια, έστω και εάν οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρω σε εισφορές και με την δημινιαία εισφορά θα χρειαστούν πάνω από 5, 7 ή και 15 χρονια για την αποπληρωμή του χρέους.

 Επίσης, εάν ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.α) είναι στην ΣΤ΄ ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 840 ευρω το δίμηνο για ασφάλιστρα, εάν καταβάλλει περίπου 1.000 (συν κατά 20%) θα ρυθμίσει την παλαιά οφειλή του. Σε διαφορεική περίπτωση, με τις 36 ή 48 μηνιαιες δόσεις που ίσχυαν εως τώρα χρειαζόταν να πληρώσει συν 700 ευρω το δίμηνο και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Γι΄αυτό και σε πολλές περιπτώσεις είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο οι οφειλέτες να εγκαταλείπουν την ρύθμιση μετα την προκαταβολή και, φυσικά, την λήψη της ασφαλιστικής ενημερότητας η οποία, κατα τα λοιπά, είναι αναγκαία για την σύναψη τραπεζικού δανείου, την ένταξη στο ΤΕΜΠΕ, την πληρωμή από το δημόσιο κ.α.

 Να σημειωθεί ότι οι εισφορές σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 6 δις σε όλα τα ταμεία, ενώ η είσπραξη και των μισών από αυτά θα επέτρεπε την καταβολή για άλλα δυο χρονια των Δώρων στις συντάξεις (13η και 14η σύνταξη).

( 22 ) Comments

 1. Ανώνυμος

  για αυτη τη ρυθμιση που γραφετε δεν ξερουν τηποτα στο τεβε.πωτε θα μπει

  19 Ιανουαρίου 2011 - 9:35 π.μ.
 2. Mr. Blog said...

  Σύμφωνα με την έρευνα μας την περιμένουν από μέρα σε μέρα μέσα σ αυτόν η το πολυ πολυ τον αλλο μήνα.Η είδηση έχει κυκλοφορήσει σε πολλά μπλογκ και στην εφημερίδα τα νεα αν θυμόμαστε καλά.

  19 Ιανουαρίου 2011 - 8:01 μ.μ.
 3. Ανώνυμος

  ευχαριστω

  20 Ιανουαρίου 2011 - 12:14 μ.μ.
 4. Ανώνυμος

  εμεις μπηκαμε σε ρυθμιση οαεε/τεβε τον σεπτεμβριο.πληρωσαμε την προκαταβολη και μετα αδυνατουσαμε να πληρωσουμε τις δοσεις γιατι ηταν πολυ μεγαλες μαζι με τα τρεχοντα(σημειωνω οτι ημαστε εποχιακοι επαγγελματιες).αν δεν πληρωσουμε μεχρι τελη μαρτιου χανουμε την ρυθμιση μου ειπαν στο τεβε και οτι δεν εχει βγει κατι καινουργιο.αν χασουμε την ρυθμιση θα μπορεσουμε μετα να κανουμε καινουργια ρυθμιση?

  1 Μαρτίου 2011 - 12:23 μ.μ.
 5. Mr. Blog said...

  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έγκυρων αθηναικών μέσων έρχεται καινούρια ρύθμιση στην οποία μάλλον μπορείτε να υπαχθείτε και σεις.Μέχρι όμως να ανακοινωθεί κάτι επίσημα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω.

  1 Μαρτίου 2011 - 1:41 μ.μ.
 6. Ανώνυμος

  ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ!! ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ??

  18 Μαρτίου 2011 - 12:57 μ.μ.
 7. Mr. Blog said...

  Το ρεπορταζ έχει δημοσιευθεί και σε εφημεριδες πανελλαδικής κυκλοφορίας(Ελευθεροτυπία,Τα νέα κα).Απλά οι αρμόδιοι των υπηρεσιών τα μαθαίνουν πάντα τελευταίοι.Αυτή είναι η γραφειοκρατική Ελλάδα.Περιμένετε και θα ενημερωθούν κι αυτοί.Εν τω μεταξύ δείτε και νεότερη ανάρτηση μας εδώ : http://oladeka.blogspot.com/2011/03/blog-post_830.html

  18 Μαρτίου 2011 - 1:37 μ.μ.
 8. Ανώνυμος

  μεχρι να τα μαθουν οι υπερισιες η ρυθμιση θα λιξη

  23 Μαρτίου 2011 - 8:27 π.μ.
 9. Ανώνυμος

  και εγω πηρα τηλεφωνο στον οαεε αγ.παρασκευης και δεν γνωριζουν κατι ...ελεος δηλαδη δεν εχει παει ακομα εγκυκλιος ...μεχρι και στα πρακτικα του υπουργειου υπαρχει...και αυτοι ακομα δεν ξερουν!!!

  29 Μαρτίου 2011 - 6:22 μ.μ.
 10. Ανώνυμος

  σχετικα με ρυθμιση εχω κανει για 36 μηνες με 620 ευρω συν το τρεχον διμηνο που πληρωνω αλλα παρολα αυτα μου φορτωσανε επιπλεον επιβαρυνσεις 3000ευρω ,ενω ειχανε πει οτι δεν θαμπαινανε ,πηγα στο οαεε αγιων αναργυρων και μου ειπανε οτι επειδη μου στειλανε χαρτι οτι εαν δεν πληρωνα θα με πηγαινανε δικαστικα ,ε τοτε ποιος ο λογος τησ ρυθμισης με επιβαρυνση ,υπαρχει καποιος αρμοδιος να απαντησει σχετικα

  31 Μαρτίου 2011 - 1:55 μ.μ.
 11. Ανώνυμος

  Ειμαι ασφαλιστικος συμβουλος και εχω ηδη μπει στην προηγουμενη ρυθμιση. Πληρωσα 50€ για να ενταχθω ομως δεν μπορεσα μεχρι 31 Μαρτίου να καταβάλω τη δοση λογω του υπερογκου ποσού.
  Μπορω να υπαχθω στη νεα ρυθμιση? Ποτε μπορει να γινει αυτο??
  Ευχαριστώ

  5 Απριλίου 2011 - 10:46 π.μ.
 12. Mr. Blog said...

  Τώρα πλέον πρέπει να έχουν στα χέρια τους την εγκύκλιο και οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ, οπότε φρόνιμο και σωστό είναι να απευθυνθείτε σε αυτούς.

  5 Απριλίου 2011 - 12:49 μ.μ.
 13. Ανώνυμος

  ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Κ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ Κ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΟΥΝ ΣΤΙΝ ΠΑΛΙΑ ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ (ΠΛΕΟΝ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΙΚΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ )ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΜΕΤΡΗΤΟ ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΙΝΕΙ ΝΑ ΕΠΗΒΙΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ?

  12 Απριλίου 2011 - 10:19 μ.μ.
 14. Ανώνυμος

  στο ΤΕΒΕ ηρακλειου κρητης αρνηθηκαν να μου κανουν την καινουρια ρυθμιση λεγοντας μου οτι δεν με συμφερει.τι μπορω να κανω αφου αδυνατω να πληρωνω το ποσον της προηγουμενης ρυθμισης

  4 Μαΐου 2011 - 9:25 π.μ.
 15. Ανώνυμος

  Ειμαι ασφαλιστικός σύμβουλος και λογω ληξιπροθεσμων οφειλων εχω υπαχθει στην ρυθμιση.
  Πλήρωσα €50 ομως λογω τουοτι το ποσον που επρεπε να καταβάλω καθε 2μηνο ηταν μεγάλο( €900) δεν εχω καταβάλει κατι ακομα, βέβαια εχω τη δυνατότητα να πληρωσω στο τελος του 2ου διμήνου.
  εαν καθυστερήσω την καταβολή υπάρχει περίπτωση "αναγκαστικής είσπραξης" ( κατασχέσεις 1ης κατοικιας?) η' μπορω να ενταχθω σε νεα ρυθμιση??

  12 Μαΐου 2011 - 1:56 μ.μ.
 16. Ανώνυμος

  ειμαι ασφαλιστρια και εχω κάνει ρυθμιση, πλήρωσα €50 και μου βγαλανε δοση/διμηνο €900.
  Τα χρηματα ειναι πολλα και μεχρι στιγμης δεν εχω καταβαλει κατι, προκειται να βγει καποια ευνοικότερη ρυθμιση? τα χρήματα που ζητουν ανα 2μηνο ειναι παρα πολλά
  βεβαια εχω τη δυνατότητα να πληρωσω μεχρι το τελος του 2ου διμηνου, και παλι ομως το ποσο ειναι υπερογκο. ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ???

  17 Μαΐου 2011 - 12:51 μ.μ.
 17. Mr. Blog said...

  Απ όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για νέα ευνοικότερη ρύθμιση πλην αυτής κατα την οποία μαζί με την ακέραιη δόση κάθε διμήνου πληρώνετε και τις παλιές οφειλές με δόσεις που αναλογούν στο 20% της διμηνιαίας δόσης σας.

  17 Μαΐου 2011 - 2:19 μ.μ.
 18. Ανώνυμος

  εγω εχω την εταιρεια σε αδρανεια 2 χρονια τωρα και μου ζητανε να πληρωνω κανονικα τις εισφορες οι οποιες δεν πιανονται στο συνταξιοδοτικο διοτι λενε ειναι σε αδρανεια και δεν εχω επαγγελματικη στεγη..να πληρωνω ομως το δεχονται και το απαιτουν..συνατξη ομως δεν πιανεται....αν ομως μπω με κανα ροπαλο μεσα στον οαεε τοτε θα με παιξουν τα καναλια και θα βρω το δικιο μου...

  23 Μαΐου 2011 - 12:35 μ.μ.
 19. Ανώνυμος

  Γνωρίζετε μήπως, αν κάποιος είναι μισθωτός σε εταιρία με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και απολυθεί, πως μπορεί να μειώσει τις μηνιαίες εισφορές στον ΟΑΕΕ λόγω αδυναμίας πληρωμής, χωρίς να κάνει διακοπή επαγγέλματος? Αν κάνει διακοπή επαγγέλματος τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται ως συντάξιμα ή παραγράφονται?
  Ευχαριστώ

  6 Φεβρουαρίου 2012 - 9:23 μ.μ.
 20. orangedigital said...

  ισχυει ακομα αυτη η ρυθμιση?

  13 Φεβρουαρίου 2012 - 7:14 μ.μ.
 21. Ανώνυμος

  θελω να κανω ρυθμισει για οφειλες στο ικα 45000 να περιμενω αυτον τον διακανονισμο η θα αργυσει πολυ

  23 Μαρτίου 2012 - 8:53 μ.μ.
 22. τρακτερ said...

  δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ή μπορούμε να μπούμε στη ρύθμιση?

  27 Μαρτίου 2012 - 1:11 μ.μ.

Leave a Response

Tο OlaDeka δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.