Υπόμνημα προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης από τους φασολοπαραγωγούς δήμου Ορεστίδος και Πρεσπών

Posted by : Mr. Blog | 19 Φεβ 2013 | Published in


ΘΕΜΑ : Προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο  των φασολοπαραγωγών των περιοχών Καστοριάς και Πρεσπών και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης
Στην παραμεθόριο περιοχή Καστοριάς – Πρεσπών καλλιεργούνται…
21.000 στρέμματα φασόλια ποικιλίας «γίγαντες – ελέφαντες – πλακέ» τα οποία είναι
πιστοποιημένα με την ένδειξη Π.Γ.Ε. και είναι από τις λίγες καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στο δύσκολο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και να προσφέρουν μια θετική πρόοδο στις οικογένειες που ασχολούνται έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να μείνουν στην περιοχή αυτή.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο μας, κυρίως στην εμπορία του προϊόντος, που ενώ τα έχουμε επισημάνει πολλάκις, δεν έγιναν μάλλον αντιληπτά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επίλυσή τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη εξεύρεση λύσης γι αυτά, αλλά την περαιτέρω διόγκωσή τους με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά.
Όπως είναι γνωστό, την καλλιεργητική περίοδο που διανύσαμε η παραγωγή – λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (καύσωνας) – είναι μειωμένη στα 60% και παρόλα αυτά στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμη αδιάθετα φασόλια. Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν άραγε αν υπήρχε μέγιστη παραγωγή. Σκεφτείτε ότι ακόμα και αν υπήρχε η μέγιστη παραγωγή, αυτή δεν καλύπτει περισσότερο από το 35% της εγχώριας κατανάλωσης με επίσημα στοιχεία κι εμείς με 60% μείωση έχουμε αδιάθετες ποσότητες γιατί κάποιοι κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι είναι αρμόδιοι να κάνουν κάποια συγκεκριμένη δουλειά δεν το πράττουν σωστά και αφήνουν τους επιτήδειους να λυμαίνονται την αγορά.
Στο πρόβλημα της εμπορίας, οι σημαντικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες έτσι ώστε να υπάρχει υγιές εμπόριο είναι οι παρακάτω :
  1. Αθρόες εισαγωγές φασολιών και διοχέτευσή τους στην αγορά χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι ποιοτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η «Ελληνοποίησή» τους στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών κυρίως με πλαστά τιμολόγια με αποτέλεσμα να δυσφημίζεται το προϊόν το οποίο παράγουμε και να πλανάται ο καταναλωτής. Επίσης πρέπει να τονίσουμε τη ζημία που παθαίνει η Ελληνική οικονομία με τα πλαστά τιμολόγια, με την επιστροφή Φ.Π.Α. σ’ αυτά.
  2. Έλλειψη σήμανσης στις συσκευασίες που θα προσδιορίζουν την προέλευση του προϊόντος σε ευδιάκριτη θέση στη συσκευασία και με γράμματα τα οποία μπορούν να διαβαστούν από τον καταναλωτή. Και ας γίνει αυτός ο κριτής στο αν θα αγοράσει το εισαγωγής ή το ελληνικό και όχι οι παραπλανητικές και ψευδείς συσκευασίες που χρησιμοποιούνται και τον εξαπατούν. Σημειώνουμε δε, ότι λόγω της πιστοποίησης των φασολιών που παράγουμε στην περιοχή μας και με την ένδειξη Π.Γ.Ε., η σήμανση και οι έλεγχοι στην εμπορία του προϊόντος θα ‘πρεπε να είναι πιο αυστηροί και συστηματικοί.

Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εμπορία του προϊόντος υπάρχουν και άλλα τα οποία χρήζουν και αυτά άμεσης λύσης για να μπορέσει να είναι οικονομικά βιώσιμη η καλλιέργεια, τα οποία είναι τα εξής :
  1. Η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου στα φασόλια είναι μηδαμινή. Δεν είναι δυνατόν να δίνεται η μεγαλύτερη (έως και διπλάσια) επιστροφή Ε.Φ.Κ. πετρελαίου σε ξηρικές καλλιέργειες, όπου η μηχανική εργασία ανά στρέμμα δεν είναι ούτε η μισή απ’ ότι στα φασόλια. Αυτό είναι γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ζητούμε λοιπόν άμεση αύξηση της επιστροφής του Ε.Φ.Κ.
  2. Αναθεώρηση του πορίσματος από τον ΕΛΓΑ για τις συνολικές εκτιμήσεις ζημίας από τον παρατεταμένο καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, γιατί η αποζημίωση που λάβαμε είναι χαμηλή σε σχέση με τη ζημία που είχαμε.
  3. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αύξηση του αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ, η οποία θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής σε μεγάλο βαθμό, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια παραγωγή που στο διάστημα καλλιέργειάς της θέλει πολύ πότισμα, στο οποίο σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά αντλιοστάσια.
  4. Κόστος μετακλητών αλλοδαπών εργατών. Στην καλλιέργεια του φασολιού, μεγάλο ποσοστό αυτής γίνεται χειρονακτικά και με εξειδικευμένους εργάτες γης σε αυτήν. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας αλλοδαποί εργάτες γης, μετακλητοί ως επί το πλείστον, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην καλλιέργεια. Την περσινή χρονιά  υπήρξε μια αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά στο κόστος για τη μετάκληση – χορήγηση βίζας σε αυτούς και από 300 € που κόστιζε πήγε στα 1.200 € ανά εργάτη. Θεωρούμε παράλογη την αύξηση η οποία έχει επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Μας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρούμε Έλληνες εργάτες γιατί η χειρωνακτική δουλειά στο φασόλι είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται εξειδίκευση. Καλώς ή κακώς είναι ελάχιστοι οι Έλληνες εργάτες γης που δραστηριοποιούνται και κινδυνεύουμε, με αυτή την αύξηση που υπήρξε στο κόστος μετάκλησης, να μην έχουμε εργατικά χέρια για την καλλιεργητική φροντίδα.

Γνωρίζοντας από τις δηλώσεις σας την πρόθεσή σας να κάνετε τον πρωτογενή τομέα αιχμή του δόρατος στον τομέα ανάπτυξης, παρακαλούμε να δείτε με πολύ μεγάλη ευαισθησία τα παραπάνω προβλήματα και να προβείτε σε άμεση λύση τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε με τις οικογένειές μας σε αυτή την παραμεθόριο περιοχής της Ελλάδας.


Με τιμή
Για τον Αγροτικό                                                            Για τον Αγροτικό
Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής                                    Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών
Δήμου Ορεστίδος                                                 «Πελεκάνος» Εθνικού
Δρυμού Πρεσπών
Ο Πρόεδρος                                                               Ο Πρόεδρος


Μάνος Θωμάς                                                              Στεργίου Νίκος