50 χρόνια ΑΓΣ “ΚΑΣΤΟΡΙΑ”: Άρθρο-κάλεσμα του κυρίου Μάκη Δούκη προς τον φίλαθλο κόσμο της Καστοριάς

Posted by : Mr. Blog | 24 Δεκ 2012 | Published in

Ο Σαργκάνης σηκώνει το Κύπελλο που κατέκτησε με την Καστοριά

… Αύγουστος 1963: “Αι αρξάμενοι προ τετραμήνου συνεννόησεις, μεταξύ των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών Αθλητικών Σωματείων της πόλεως μας, έληξαν αισίως, προς μεγάλην ικανοποίησιν πάντων των φιλάθλων της Καστορίας. Ούτω απεφασίσθη η συγκρότησις νέου αθλητικού σωματείου υπό την επωνυμίαν “ΚΑΣΤΟΡΙΑ” δια μετανομασίας του Άρεως Καστοριάς, η ομάδας του οποίου θα αγωνισθή εις την Β’ Εθνικήν Κατηγορίαν κατά την προσεχή ποδοσφαιρικήν περίοδον”.

Αυτό το δημοσίευμα διάβασαν οι Καστοριανοί στις τοπικές εφημερίδες της εποχής και άρχισαν να ονειρεύονται ημέρες δόξας για την ομάδα μας! Οι φιλοδοξίες τους δεν περιορίζονταν στην απλή συμμετοχή της ομάδας στη Β’ Εθνική και δεν είχαν άδικο.

Με πρώτο ηγέτη της ομάδας τον δυναμικό Κ. Τουφεξή και με συμπαραστάτες τους χιλιάδες οπαδούς της, η ομάδα μας κατάφερε να κάνει βήματα προόδου και την περίοδο 1973-1974 έκανε το άλμα στην Α’ Εθνική. Ακολούθησε η περίοδος της ακμής της ομάδας με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις (κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1980, ανεπίσημος τίτλος πρώτης επαρχιακής ομάδας την περίοδο 1981-1982 κ.α.) μέχρι την περίοδο 1982-1983, που αποτέλεσε το… κύκνειο άσμα εκείνης της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, καθόσον κατέβαλε την 18η και τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάσθηκε…

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας της ομάδας. Ζήσαμε τραγικές στιγμές (στον αγώνα ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1-1την τελευταία αγωνιστική της Β’ Εθνικής της περιόδου 1989-1990), λύπες (υποβιβασμοί στη Γ’ Εθνική τα έτη 1992, 1998, 2009), (υποβιβασμοί στη Δ’ Εθνική τα έτη 1999-2010), (υποβιβασμό στο τοπικό 2012), αλλά και χαρές (άνοδος στη Γ’ Εθνική το 2002), (άνοδος στη Β’ Εθνική – έστω και για ένα χρόνο-το 1996). Και η ιστορία συνεχίζεται… στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Καστοριάς !

Αν δεν αναλάμβαναν τις τύχες της ομάδας οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο σημερινό Δ.Σ., η ΚΑΣΤΟΡΙΑ μας θα είχε ήδη διαλυθεί !!!

Γι’ αυτό και μόνο τους αξίζουν δημόσια συγχαρητήρια. Όμως οι δυνατότητες της σημερινής διοίκησης είναι συγκεκριμένες και πολύ περιορισμένες. Η οικονομική επιφάνεια των διοικούντων δεν επιτρέπει σε κανένα μας να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Μετά την εποχή Σπυρόπουλου, φάνηκε η γύμνια όλων όσοι επιζητούσαν να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ομάδα.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι φωνές εκείνων των ανεγκέφαλων που φώναζαν στον κ. Σπυρόπουλο: “Φύγε, αφού δεν μπορείς να ανεβάσεις την ομάδα στην Α’ Εθνική, να έρθει ο τάδε, ο τάδε ή ο τάδε…”. Ο ιδιοκτήτης έφυγε και η ομάδα μας όχι μόνο δεν ανέβηκε στην Α’ Εθνική, αλλά δε βρέθηκε ούτε ένας Καστοριανός μεγαλοεπιχειρηματίας να την αναλάβει με αποτέλεσμα να βρεθεί φέτος στο τοπικό πρωτάθλημα του νομού…Μάταια ο υπογραφών το παρόν άρθρο φώναζε προς πάσα κατεύθυνση ότι πρέπει να απομονωθούν εκείνοι οι κακοί οπαδοί που έδιωξαν τον κ. Σπυρόπουλο για να σωθεί, η ομάδα, καθόσον θα δικαιούνταν να ζητάνε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος μόνο αν υπήρχε διάδοχη κατάσταση…

Έτσι, λοιπόν, καταφέραμε να χολώσουμε τον κ. Σπυρόπουλο και να τον αναγκάσουμε να φύγει από την ομάδα. Από την ομάδα την οποία παρέλαβε διαλυμένη το καλοκαίρι του 1999 στην Δ’ Εθνική (με ένα δελτίο ποδοσφαιριστή), την ανέβασε στην Γ’ Εθνική το 2002, στη Β’ Εθνική το 2004 και έγραψε ιστορία τη σεζόν 2003-2004 όντας η πρώτη ομάδα Γ’ Εθνικής που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (αποκλείστηκε από τον τότε πρωταθλητή Ολυμπιακό με ήττα 3-0 εντός και ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας).

Μήπως ήμασταν αχάριστοι; Νομίζω πως ναι. Είναι αχαριστία να βρίζεις έναν άνθρωπο που προσέφερε τόσα πολλά στο Καστοριανό ποδόσφαιρο.

Και τώρα τι γίνεται; Η ομάδα μας κινδυνεύει να εξαφανισθεί από τον χάρτη του ποδοσφαίρου…Υπάρχει ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα; Πιστεύω ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια απ’ όλους μας για να ανέβει η ομάδα της Καστοριάς σε κατηγορία ανάλογη της ιστορίας της. Η άνοδος του Καστοριανού ποδοσφαίρου θα ωφελήσει πολλαπλά τον τόπο μας.

Εκτός από την αυτονόητη χαρά που θα δώσει στους ποδοσφαιρόφιλους, η ομάδα θα αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή του νομού μας στο πανελλήνιο, αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση και συμβάλλοντας στη μέγιστη προβολή του τόπου μας.

Αυτά σκεφτήκαμε μερικοί οπαδοί της αγαπημένης μας ομάδας και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την “ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ”.

Με την παρούσα επιστολή καλούμε κάθε υγιή φίλαθλο – οπαδό της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ να συμβάλει (μόνο με τη συμμετοχή του και την ηθική του στήριξη) στην προσπάθεια για να βρεθεί εκείνος ο Καστοριανός που και μπορεί και θα θέλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι, μας αρκεί να αγαπάει την ομάδα και να μπορεί να τη φέρει εκεί που της αρμόζει! Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νεότερα. Ελπίζουμε να δείξουμε όλοι μας την απαραίτητη σύνεση και με ομόνοια να πορευτούμε για το καλό της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

Ελπίζουμε τα πεντηκοστά γενέθλια της ομάδας μας τον Αύγουστο του 2013 να συνδυαστούν με την πραγματική “Ανάσταση” της !

Μάκης Δούκης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ