Η “μαύρη αλήθεια” για το πετρέλαιο!

Posted by : Mr. Blog | 2 Οκτ 2012 | Published in


Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης τέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων αφού μία αντιπροσωπεία πέντε Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ Μαρία Αντωνίου, επισκεφτήκαν τον Αρμόδιο Υφυπουργό τον κ. Μαυραγάνη για να εκθέσουν την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, κυρίως για τα νοικοκυριά αλλά σαφώς και για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Όπως είναι ευρέως γνωστό ύστερα από την αιχμηρή απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το πετρέλαιο θέρμανσης που καίει όλη την Βόρειο Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2012 δεν είχε προβλεφθεί δαπάνη για την καταβολή επιδόματος.

Εντατικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Στουρνάρας για να εξευρεθεί το σχετικό κονδύλι και να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε όσους οριστούν ως δικαιούχοι για το 2012. Στόχος της κυβέρνησης όπως τόνισε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου είναι : «Να βρεθεί ένα ποσό για το 2012. Έχει συσταθεί διακομματική επιτροπή που εξετάζει το θέμα. Ο νόμος που ψηφίστηκε στο μεσοπρόθεσμο τον Ιούλιο του 2011 στο άρθρο 36 προέβλεπε την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με βάση γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Έγινε μία προσπάθεια, έτσι ώστε να εξευρεθούν όροι και ο τρόπος που θα επιδοτηθούν οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες».

Το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων ανεβαίνει!

Το πολιτικό θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων ανέβηκε. Οι αρμόδιοι βουλευτές κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αφού οι πολιτικές εντυπωσιασμού έχουν παρέλθει και τα βάρη δεν μπορούν πλέον να πέφτουν στις πλάτες των αδύναμων.

Οι δημοσιονομικές συνθήκες που ξέρουμε όλοι είναι δυσχερείς ωστόσο τα περιθώρια πάντα πρέπει να υπάρχουν για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, γιατί η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να ασκείται μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται στους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους, θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα, δηλαδή όχι σύμφωνα με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια, για αυτό η Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς θέλησε να εξάρει πως «Εισήλθαμε στη διαδικασία της κατάθεσης των προτάσεων αφού ο κ. Μαυραγάνης όντας γνώστης του θέματος, ενδελεχώς σε όλα τα επίπεδα, μας ζήτησε προτάσεις, έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος που μπορεί να γίνει η αφαίρεση του φόρου για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται με το συγκεκριμένο μέτρο».

Με αφορμή τη ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου με δελτίο τύπου που απέστειλε δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Οικονομικών συγκρότησε επιτροπή η οποία προχώρησε στην επεξεργασία της διαδικασίας και των κριτηρίων για την καταβολή επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Η ρύθμιση στην οποία όμως φαίνεται να καταλήγει λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα στην εφαρμογή της, είναι ανεπαρκής και άδικη για την Καστοριά. Επειδή σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους όπως σήμερα, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι απολύτως απαραίτητο το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την απόφαση του ».



Ποια η ιδανική λύση κατά την κυρία Αντωνίου;


Η ιδανική λύση λοιπόν σύμφωνα με την θέση αρχής της κυβέρνησης, αλλά και με τη Βουλευτή ΝΔ Καστοριάς, είναι η στήριξη των ομάδων που πλήττονται με την αφαίρεση του φόρου, επιπλέον όμως η κα Αντωνίου τόνισε πως : «Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αφαιρείται κατευθείαν ο φόρος από το τιμολόγιο προς τον βενζινοπώλη και τη διαφορά γύρω στα 33 λεπτά να τη παίρνει ο βενζινοπώλης από το κράτος».



Ποια η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011;

Η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων που αφορούν την οικονομική ζωή και δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην αναπτυξιακή προοπτική. Το σημαντικότερο πρόβλημα διαχρονικά, το οποίο δραματικά επιδεινώθηκε από την βαθιά οικονομική κρίση είναι η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων αλλά και των δημόσιων κτιρίων. Σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου«Ο Υφυπουργός μας ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 δεν είχε προβλεφθεί η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και για τα δημόσια κτίρια που δημιουργεί μία μεγάλη τρύπα, όσον αφορά τον προϋπολογισμό».

Στο «καυτό» θέμα της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ. που θα συνθέσει το τοπίο της σκληρής πραγματικότητας εντός ολίγων ημερών, αναφέρθηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Αναμφισβήτητα η εξίσωση θεσπίστηκε με το βασικό επιχείρημα της καταπολέμησης και πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην Ελληνική Οικονομία εξαιτίας της τεράστιας φοροδιαφυγής. Αποτελεί ουσιαστικά ένα μέτρο το οποίο στοχεύει στο να μπει φρένο στο λαθρέμποριο και στη λεηλασία των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ευάγγελο Διαμαντόπουλο «Όσον αφορά το πετρέλαιο δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε δεν είναι μακριά η προεκλογική περίοδος, όπου η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως δεν υπάρχει περίπτωση εξίσωσης. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα θέμα λαθρεμπορίας και αυτό που επεσήμανα σε προσωπικές συνεντεύξεις ήταν ότι προσπερνούσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι ιδίως των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, το ότι υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας».


Για να συλλάβει λοιπόν το λαθρεμπόριο καυσίμων η Πολιτεία, καθιστά τους πολίτες ανοχύρωτους, οδηγώντας στα άκρα ολόκληρες περιοχές της χώρας. Βέβαια τη δεδομένη στιγμή , το κράτος δηλώνει την ανικανότητά του να πιάσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και στο βωμό αυτής της ανικανότητας επιδιώκει να αντλήσει πόρους πόρους, από την είσπραξη φόρων από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Εύλογα σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφύεται το εξής ερώτημα « Ποιος θα το πληρώσει ;ο λαός! Εμείς το είχαμε πει ξεκάθαρα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα της πολιτικής βούλησης. Η μεγάλη λαθρεμπορία γίνεται από τα μεγάλα κεφάλια είναι το ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο μεταφέρεται στην ουδέτερη ζώνη, δηλαδή σε πλοία που είναι δεμένα στα λιμάνια, στα ανοιχτά, όπου εκεί γίνεται ο χρωματισμός του ναυτιλιακού πετρελαίου και η μετατροπή του σε πετρέλαιο θέρμανσης».

Φτηνή δικαιολογία η πάταξη της λαθρεμπορίας!

Ένα δρόμο αλλαγών και ευνοϊκών μεταρρυθμίσεων ζητούν οι πολίτες αν και είναι δεδομένο πως θα έπρεπε να τις είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση άσχετα με το τι ζητάει η τρόικα. Είναι ξεκάθαρο πως για να παταχθεί το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων χρειάζεται πολιτική βούληση η οποία δεν θα στρέφεται κατά των ολίγων και αδυνάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Διαμαντόπουλος δήλωσε πως«Εμείς επιφυλασσόμεθα για πρόταση την οποία θα καταθέσουμε, αλλά επισημαίνω πως εφόσον παταχθεί η λαθρεμπορία έχεις ανοιχτό το πεδίο για να δράσεις προς όφελος της κοινωνίας. Εξάλλου η δικαιολογία τους ήταν αυτή, δεν μπορούμε να πατάξουμε το λαθρεμπόριο εξισώνουμε και την πληρώνουν οι λίγοι».

Ιδανική λύση η συσπείρωση Βουλευτών με ιδεολογικές διαφορές;


Με το κόστος ζωής σε υψηλά επίπεδα και με την ταυτόχρονη συρρίκνωση των εισοδημάτων αυτοί που μας εκπροσωπούν επάξια στο κοινοβούλια οφείλουν να δράσουν γεφυρώνοντας το ιδεολογικό χάσμα που τους μαστίζει. Το κλειδί όμως της επιτυχίας βρίσκεται στη συσπείρωση των Βουλευτών με διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις κατά την άποψη του κυρίου Διαμαντόπουλου; « Έχω ακούσει ότι πρέπει όλοι μαζί οι Βουλευτές να δώσουμε την μάχη. Υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Όντως οι πολίτες που μας ψήφισαν θα παγώνουν. Το θέμα είναι ότι αν βρουν την ευκαιρία μερικοί να χρησιμοποιήσουν το κίνημα του πετρελαίου ως κολυμβήθρα του Σιλοάμ, και το κάνουν, εγώ αρνούμαι να είμαι ο νονός τους!», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Κοινωνικές ανισότητες επιφέρει η επιδοματική πολιτική!

Την άποψη πως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι καθαρά ταξική και αντιλαϊκή, και αποτελεί ουσιαστικά ένα μέρος μόνο των αντιλαϊκών σχεδίων υποστηρίζει ένθερμα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Είναι δεδομένο σύμφωνα με τον Βουλευτή πως η φορολογική επιδρομή ενισχύει την κοινωνική αδικία, για αυτό προβάλλεται πιο επίκαιρη η ανάγκη για μια κοινωνία και οικονομία ,όπου η ανάπτυξη θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον κύριο Διαμαντόπουλο «Είχαν ξεκάθαρες θέσεις προηγουμένως υπέρ της εξίσωσης και αυτοί και κάποιοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι είναι η εξίσωση υγιής και έρχονται στην επιδοματική πολιτική. Τους λέγαμε ότι θα αναδείξουν προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως ανισότητες».

Επιστροφή φόρου από τα καύσιμα- ούτε στα πιο καλά όνειρα!


Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Βουλευτής για την πρόταση που αιωρείται και αφορά την επιστροφή φόρου από τα καύσιμα, αφού όπως ανέφερε «Προφανώς δεν θα φτάσει το ρευστό ποτέ στα χέρια αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν εφορία».

Ποια η δράση του Βουλευτή για το πετρέλαιο;

Το κλίμα έντονης αμφισβήτησης των πολιτικών κομμάτων από τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς καταγράφει το Πολιτικό Βαρόμετρο, ωστόσο από την πλευρά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Διαμαντόπουλου ο οποίος κατέχοντας τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «Όσο μας το επιτρέψει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεσμικά μέσα στο κοινοβούλιο, δείξαμε στον Υπουργό ότι υπάρχει θέμα σοβαρό. Έχουμε κάνει τη δήλωση την οποία κοινοποίησαν στους πάντες οι βενζινοπώλες. Επίκαιρη ερώτηση, έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί για τη λαθρεμπορία, από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα λύνονται και με την βοήθεια του κόσμου».

Για να μην επωμιστούν τα βάρη οι πολίτες των οποίων τα εισοδήματα, όντας πενιχρά εξανεμίζονται και για να μην ενισχυθούν τα μονοπώλια που καρπώνονται τον πλούτο αυτό, ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί. Για αυτή την κοινωνία θα πρέπει να παλέψουν οι πολίτες και να μην πέσουν στην παγίδα της εθνικής ενότητας, για την ανάπτυξη των κερδών και της “εθνικής οικονομίας”. Για αυτό όπως επισημαίνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «Πρέπει να υπάρχει κίνημα το οποίο θα πλαισιώσουμε, θα αναδείξουμε και ως κυβέρνηση τον επόμενο καιρό και όταν θα έρθει αυτός θα δείξουμε τι έχουμε στο μυαλό μας και θα κάνουμε πράξη όλα αυτά που έχουμε υποσχεθεί. Αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την ιδεοληψία του μνημονίου που θέλει να διαλυθεί ένας δημόσιος τομέας».

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ