«Σεισμός» από την έφοδο του ΣΔΟΕ στο πανηγύρι Άργους Ορεστικό

Posted by : Mr. Blog | 4 Οκτ 2012 | Published in



Για πόσους εκθέτες χτύπησε η καμπάνα του ΣΔΟΕ;

Εκθέτες: «Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις θα το σκεφτούμε πολύ, αν έρθουμε ξανά του χρόνου»

Άναψαν τα αίματα στο πανηγύρι του Άργους Ορεστικού την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, διότι τα πρόστιμα έπεσαν κυριολεκτικά βροχή μέσα σε ένα διάστημα εφτά ημερών. Όπως είναι
οφθαλμοφανές η περίοδος χάριτος έχει λήξει προ πολλού. Τη ρήση αυτή επιβεβαίωσε πανηγυρικά το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ με την υλοποίηση συνεχών εφόδων, μοιράζοντας αφειδώς τσουχτερά πρόστιμα και προκαλώντας την οργή των εκθετών που προσπαθούσαν να βγάλουν το μεροκάματο.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες πάνω από 90 εκθέτες ,οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα απάνθρωπα πρόστιμα όπως τα χαρακτηρίζουν, τα οποία τους εξουθένωσαν κυριολεκτικά στερώντας τους κάθε ελπίδα για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας των μικροεπαγγελματιών.

Η μείωση του τζίρου που κατέγραψαν φέτος , και κυρίως η λαίλαπα των προστίμων από το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, έχουν εξαντλήσει τις όποιες αντοχές των εκθετών.

Σε όλο αυτό το σκληρό τοπίο και τα αρνητικά δεδομένα συνέβαλλε καταλυτικά και η αύξηση του θερμόμετρου της έντασης, διότι το ΣΔΟΕ… πήγε πανηγύρι για να εξαρθρώσει μία από τις βασικές εστίες της φοροδιαφυγής. Φυσικά στο στόχαστρο τέθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι εκθέτες του πανηγυριού που διαθέτουν στους πάγκους τους, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και διάφορα είδη για το σπίτι, αλλά και είδη διατροφής.

Το αποκορύφωμα της έντασης καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης 2 Οκτωβρίου όταν το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατέφτασε με άγριες διαθέσεις . Επειδή το νέο οικονομικό πρόγραμμα της μνημονιακής πολιτικής πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, την λυπητερή θα επωμιζόταν για δεύτερη φορά ο εκθέτης με την επωνυμία “Χαλβάς Φαρσάλων Γιαννάκος”.

Η εφημερίδα “Ορίζοντες” που βρέθηκε στον παλμό των γεγονότων κατέγραψε την αγανάκτηση του εν λόγω εκθέτη, ο οποίος όπως ισχυρίζεται δεν πρόλαβε να κόψει την απόδειξη και το ΣΔΟΕ βρήκε την ευκαιρία για να του επιβάλλει πρόστιμό. Όπως αναφέρει το μέλος Χρυσής Αυγής Φαρσάλων και ο εκθέτης Ζήσης Γιάτσας «Βρήκαν την ευκαιρία να έρθουν και να γράψουν όλους τους Έλληνες, γιατί όλοι οι άλλοι είναι ανεξέλεγκτοι. Πληρώνω 1.200 ευρώ ενοίκιο και την πρώτη φορά μου επέβαλλαν πρόστιμο 800 ευρώ τώρα είναι η δεύτερη φορά που ήρθαν να με γράψουν ψάχνοντας αφορμές. Βάλαμε συνέταιρο στην τσέπη μας, διότι το ΣΔΟΕ είναι καθημερινά παρόν, εδώ και εφτά μέρες από το πρωί μέχρι τις δύο το βράδυ αναζητώντας αφορμές για να γράφει».

Οι διπλανοί εκθέτες που δεν πίστευαν στα μάτια τους την ώρα που εμφανίστηκε το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το χώρο του πανηγυριού. Ο αναβρασμός ήταν έντονος, τα λόγια που ειπώθηκαν εν τη ρύμη του λόγου ήταν πολλά και βαριά. Χαρακτηριστικά οι εκθέτες όντας αγανακτισμένοι δήλωναν «Θέλουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι, να φύγουν αμέσως».

Η εντολή λοιπόν που έστειλαν οι εκθέτες ήταν σαφής και κατηγορηματική « να φύγετε». Ήταν τόσο μεγάλη η αγανάκτηση τους αφού όπως αναφέρουν «Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε το ΣΔΟΕ ακόμα και την τελευταία μέρα να διενεργεί ελέγχους, ψάχνοντας ευκαιρία για να επιβάλλει πρόστιμα στον κοσμάκη, ενώ τους μεγάλους δεν τους κυνηγούν»

Βέβαια το περιστατικό που έλαβε χώρα την Τρίτη το βράδυ έλαβε σημαντικές διαστάσεις με την ιδιοκτήτρια να λιποθυμά από την σύγχυση και την κόρη της, που ήταν έγκυος να κινδυνεύει με αποβολή εξαιτίας της αναστάτωσης. Όπως αναφέρουν εκθέτες του πανηγυριού «Την πληρώνουν οι νόμιμοι, η έγκυος γυναίκα και η 52χρονη στο νοσοκομείο. Ούτε την έγκυο γυναίκα δεν σεβάστηκαν. Αυτό που πήγε να γίνει ήταν αδικία, μόνο τους νόμιμους κυνηγούν και πνίγουν»

Η δυσάρεστη εξέλιξη ήταν η διακομιδή στο νοσοκομείο των δύο άτυχων γυναικών που δεν άντεξαν την αδικία. Η μοναδική αίσια ηλιαχτίδα ήταν πως στα δίχτυα του ΣΔΟΕ δεν έπεσε για δεύτερη φορά ο εν λόγω εκθέτης , διότι η επιβολή του προστίμου, έστω και άδικη δεν θα παραγραφόταν ,αλλά κατέφτανε στο ραβασάκι της εφορίας.

Δηλώσεις αγανακτισμένων εκθετών!

Στο εξονυχιστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν οι παρακάτω εκθέτες οι οποίοι αναφέρουν πως είναι αδήριτη η ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι δομές και οι κεκτημένες νοοτροπίες, για να επιτευχθεί ο μοχλός ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες με τη αφύπνιση και την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την βιώσιμη ανάπτυξη μικρο- επαγγελματιών και τη δημιουργία ευκαιριών και προοπτικών.

Με τη ρήση πως οι μικροεπαγγελματίες δεν πρέπει να ψυχορραγούν και να πενθούν οι παρακάτω εκθέτες δήλωσαν πως :


Κουτούσης Κώστας, Βιοτέχνης Πουκαμισών


«Το ζήτημα είναι πολιτικό και ταξικό. Αναζητούν την εύκολη λύση για να συγκεντρωθούν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν είναι άλλη από το τσάκισμα του μικρού επαγγελματία-βιοτέχνη. Αν η κυβέρνηση ήθελε να βρει πόρους θα έπρεπε να στρέψει την πολιτική στα υψηλά εισοδήματα, στις μεγάλες καταθέσεις που βγήκαν στο εξωτερικό και στα χρήματα που επενδύθηκαν με νόμους δίνοντας το δικαίωμα σε offshore εταιρείες να φοροδιαφεύγουν στην λογική πάντα των επενδύσεων.

Θεωρώ πως το πρόβλημα θα ενταθεί , για αυτό οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να δυναμώσουν τη θέλησή τους, ενισχύοντας τους φορείς και επιδιώκοντας την ενσωμάτωσή τους με την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα και την μικρή αγροτιά, με απώτερο στόχο να ανατραπεί η πολιτική που μας αφανίζει.

Το περιστατικό που συνέβη την Τρίτη ήταν απώλεια μαζικού ελέγχου στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη του είπε πως η φοροδιαφυγή που γίνεται σε λαϊκές και πανηγύρια ανέρχεται στα 6,5 δισεκατομμύρια, όπου είναι ουσιαστικά τα μισά χρήματα από το πακέτο μέτρων , οπότε ο στόχος είναι οι πωλητές των πανηγυριών και των λαϊκών αγορών. Θέλουν να συλλέξουν χρήματα από το μικρό βιοτέχνη το σύστημα είναι άκρως καπιταλιστικό».

Αναγνωστόπουλος Σπυρίδων εκθέτης από Φάρσαλα «Δεν προλάβαμε να κόψουμε απόδειξη και το ΣΔΟΕ που καραδοκούσε, μας έγραψε».



Ο Θεσμός του πανηγυριού σε κίνδυνο;
Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα η πατροπαράδοτη εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού κινδυνεύει να καταλυθεί,αφού στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ αρνούνται να εισέλθουν οι νόμιμοι εκθέτες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Αυτά που συνέβησαν φέτος στο πανηγύρι ήταν πρωτόγνωρα. Δεν βγάλαμε μεροκάματο, επιβαρυνθήκαμε τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ».

Για την υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης είναι επιτακτική η ανάγκη να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας . Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία όπως αποδείχτηκε περίτρανα έστησαν στο απόσπασμά τους μεροκαματιάρηδες, αφήνοντας ανενόχλητα τα «μεγάλα ψάρια» να βουλιάζουν την οικονομία.

Με δεδομένο ότι ο θεσμός του πανηγυριού πρέπει να συνεχιστεί πρέπει να στηριχθούν οι εκθέτες οι οποίοι πασχίζουν πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειές τους, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, για να συνεχίσουν την καθημερινή μάχη που δίνουν, για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους που ψυχορραγούν ανοιχτές.
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ