Καστοριά: Χωρίς πετρέλαιο κινδυνεύουν να μείνουν τα σχολεία

Posted by : Mr. Blog | 21 Σεπ 2012 | Published in




- SOS εκπέμπει η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του δήμου Καστοριάς για την έλλειψη χρημάτων

- «Πονοκέφαλος» για το Δήμο Καστοριάς αποτελεί η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και κυρίως η εξεύρεση χρημάτων για την θέρμανσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι


τα χρήματα που έχει λάβει για τα σχολεία ο Δήμος Καστοριάς (η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει υπό την ευθύνη της 47 σχολεία) δεν αρκούν ούτε καν για τα βασικά έξοδα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω ο εφοδιασμός των σχολείων με πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου φέτος θα ξεπεράσει το 1,40 ευρώ το λίτρο.
Η δήλωση του δημοτικού σύμβουλου και πρόεδρου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Καστοριάς, κ. Κώστα Κυζάκη, ότι «η εικόνα είναι τραγική» είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί. Και βέβαια, δεν είναι μόνο τα προβλήματα στα σχολεία, αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, όπου φέτος πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός, εξαιτίας της έλλειψης πόρων.

Το κράτος, πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την παιδεία την οποία έχει απαξιώσει τελείως

«Τον Απρίλιο φροντίσαμε και βάλαμε αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στο 90% των σχολικών μονάδων πετρέλαιο. Το σκεπτικό με το οποίο λειτουργήσαμε είναι ότι θα κινούμασταν με τα δεδομένα του 2010 και 2011, όπου οι δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έρχονταν σε 4 δόσεις, Ιανουάριο- Μάιο- Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη. Όμως η δόση του Μαΐου δεν μας ήρθε ποτέ. Βρεθήκαμε αυτή την στιγμή να χρωστάμε όλα τα πετρέλαια, όπου το ποσό ξεπερνά τις 60.000€ μόνο για την πρωτοβάθμια, χωρίς να γνωρίζω το ποσό της δευτεροβάθμιας», δήλωσε με έκδηλη την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι, για τις σχολικές μονάδες ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, για να προσθέσει με αγανάκτηση « έχουμε φτάσει στο σημείο αυτή την στιγμή να χρωστάμε όχι μόνο σε πετρέλαιο αλλά και σε όλους τους προμηθευτές, όπως γραφικές ύλες αλλά και τους λογαριασμούς, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΚ από το 2010. Δεν υπάρχουν χρήματα αυτή την στιγμή για να λειτουργήσουν τα σχολεία και ο Δήμος αδυνατεί να βοηθήσει περαιτέρω», τόνισε.

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Κυζάκη, ο Δήμος αρχικά είχε δώσει κάποια χρήματα για να πληρώσει τα πετρέλαια, αλλά αυτά τα λεφτά δεν έφτασαν για αποληρωθεί όλο το ποσό. «Το διάστημα Οκτώβρη με Απρίλη 2011-2011 η πρωτοβάθμια έβαλε 223 τόνους πετρέλαιο και η δευτεροβάθμια άλλους 208 τόνους πετρέλαιο, με λίγα λόγια μεγάλες ποσότητες, μιας και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα βαρύ χειμώνα όπως ο περσινός. Αν ο χειμώνας του 2012 είναι ίδιος με το 2011, πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Θα αδυνατούν φυσικά με τα λεφτά που χρωστάμε και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι να μας δώσουν πετρέλαιο», είπε καταλήγοντας ο κ Κυζάκης .

Πάντως όπως τόνισε ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Καστοριάς, «το κράτος, πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την παιδεία την οποία έχει τελείως απαξιώσει» και από τον υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο κ. Κυζάκης, ζητά την άμεση διευθέτηση της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους δήμους.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ