Κ. Δασκαλάκης: O Έλληνας επιστημόνας που σαρώνει τις διακρίσεις...

Posted by : Αιρετικός | 2 Ιουν 2012 | Published in


Mια ακόμα επιτυχία για έναν από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες διεθνώς. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι μέλος του Microsoft Research Faculty Fellow και για το 2012, διάκριση που είχε κερδίσει και το 2007, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι εκεί που η αξία μετράει, οι Έλληνες διαπρέπουν…
Τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη δεν τον ακούμε πρώτη φορά, αφού με το καινοτόμο ερευνητικό έργο του έχει κερδίσει πάμπολλες διακρίσεις στο εξωτερικό, μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι τα ελληνικά μυαλά μπορούν να διαπρέψουν. Να θυμίσουμε ότι μία από τις πολλές βραβεύσεις του είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια στο διεθνές συνέδριο “Digital Economy Forum” που είχε διοργανώσει ο ΣΕΠΕ, από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Απόφοιτος του ΕΜΠ, ο κ. Δασκαλάκης είναι πλέον βοηθός καθηγητής στο τμήμα Electrical Engineering and Computer Science του περίφημου ΜΙΤ. Να σημειώσουμε ότι η διάκριση Microsoft Research Faculty Fellowship απονέμεται σε νέους υποσχόμενους ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε αναγνώριση του πρωτοποριακού, και με μεγάλο αντίκτυπο, έργου τους, που έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην επίλυση ορισμένων από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα του σήμερα.

Η έρευνα του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα επικεντρώνεται στα “υπολογιστικά προβλήματα στο περιβάλλον λειτουργίας της επιστήμης των υπολογιστών και της οικονομίας” και ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούν στο σχεδιασμό και τη μελέτη του Διαδικτύου. Εκτός από μια υπολογιστική πλατφόρμα, το Διαδίκτυο λειτουργεί επίσης και ως ένα περίπλοκο οικονομικό σύστημα που στερείται κεντρικής διακυβέρνησης. Για μια καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του, οι επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ο Κ. Δασκαλάκης, εφαρμόζουν οικονομικές αρχές σε αυτόν τον τομέα.

Μέσα από την έρευνα του, ο Κ. Δασκαλάκης ελπίζει να προσφέρει καλύτερη κατανόηση του “τι συμβαίνει σε περίπλοκα οικονομικά περιβάλλοντα και πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε συστήματα με καλές ιδιότητες όταν οικονομικά και υπολογιστικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή”.

Ως μέρος αυτής της έρευνας, oΔασκαλάκης εξετάζει την εφαρμογή των οικονομικών εννοιών, όπως η “Ισορροπία της θεωρίας του Νας” για την μελέτη των πολύπλοκων οικονομικών συστημάτων. Όσον αφορά δε στο σχεδιασμό του Διαδικτύου, ο Δασκαλάκης ερευνά το σχεδιασμό των δημοπρασιών. Αξιοποιώντας το έργο του νομπελίστα Laureate Roger Myerson, ο οποίος μαζί με τους Leonid Hurwicz και Eric Maskin έθεσαν τα θεμέλια της συγκεκριμένης θεωρίας, ο Έλληνας επιστήμονας και οι φοιτητές του πρόσφατα παρουσίασαν μια νέα θεωρία για το πότε και πώς πολλά αντικείμενα θα πρέπει να πωλούνται σε δημοπρασία υπό διαφορετικές αγοραστικές συνθήκες.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και, από την πλευρά μας, να προσθέσουμε ένα ακόμα μπράβο, στα πάμπολλα που έχει κερδίσει με την αξία του και μόνο ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας.
Γιώργος Χριστόπουλος

http://www.neo2.gr