Διάβασε βιβλία δωρεάν !

Posted by : Αιρετικός | 22 Δεκ 2011 | Published in

Μην ξερογλείφεσαι μπροστά στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες βιβλία τζάμπα

Τα Χριστούγεννα έρχονται (πάλι)!



Δεν έχεις όμως δεκάρα τσακιστή.









Περνάς από τα βιβλιοπωλεία και ξερογλείφεσαι σα μικρό παιδί σε ζαχαροπλαστείο.





Ξέχνα τη μιζέρια και ακολούθησε τις συμβουλές της στήλης (με σύνθεση «όχι πια δάκρυα») για εξαιρετικά ψηφιοποιημένα βιβλία ΤΖΑΜΠΑ!

τζάμπα [dzába] & τσάμπα [tsába] επίρρ. : χωρίς να πληρώσω, δωρεάν:Mου το έδωσε ~. (ως επίθ.): ~ πράμα. (έκφρ.): Για να δηλώσουμε ότι οτιδήποτε αποχτιέται δωρεάν ή χωρίς προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτο και ευχάριστο.

Το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προσφέρει στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ορισμένες από τις σπουδαίες εκδόσεις του σε ηλεκτρονική μορφή.Ανάμεσά τους ξεχωρίζω τον αριστουργηματικό κατάλογο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, ένα συλλογικό έργο αντάξιο της ιστορίας του αρχαιολογικού χώρου => εδώ.



Εάν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε εθνικά υπερήφανος ξεφυλλίστε και τους υπόλοιπους οδηγούς που προσφέρονται από το ίδρυμα => εδώ.



Ρίξτε επίσης μια ματιά στο "100 χρόνια θέατρο του Βασίλη Φωτόπουλου" => εδώ , στην "Ελληνική Θαλασσογραφία" του Μανόλη Βλάχου => εδώ ή (αν είστε αλλεργικός στα Χριστούγεννα) γιατί όχι και στο Κοράνι => εδώ.



Εάν πάλι θέλετε να νιώσετε το χριστιανικό πνεύμα των ημερών, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το να διαβάσετε την Καινή Διαθήκη κατευθείαν από το Σιναϊτικό Κώδικα έναν από τους αρχαιότερους χειρόγραφους κώδικες, που περιλαμβάνουν το σύνολο της Καινής Διαθήκης, μέσα από μία εξαιρετική εφαρμογή, που προσφέρει παράλληλη μεταγραφή και μετάφραση του χειρόγραφου κειμένου =>εδώ.



Στην εξαιρετική Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα θα βρείτε μια εξαιρετική ανθολογία της ελληνικής ποίησης του 19ου αιώνα από τον Ι. Πολέμη => εδώ.

Στη συλλογή «Κοσμόπολις» θα βρείτε το πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Τα Λιμανάκια» => εδώ , ενώ στην ψηφιακή συλλογή Ανέμη θα βρείτε και την πολύ ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του Παπαδιαμάντη, όπου αποκαλύπτεται η πάλη του μεγάλου συγγραφέα με την καθημερινότητα => εδώ.

Στην εξαιρετική Ανέμη θα βρείτε επίσης από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη =>εδώ, έως το «Αι γυναίκες εις την λαογραφία» του Σ. Κυριακίδη=>εδώ και από το «Αι τελευταίαι ημέραι της βασιλείας του Όθωνος» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη =>εδώ, έως τον Άμλετ του Σέξπιρ μεταφρασμένο από τον Δ. Βικέλα =>εδώ.



Προτείνω χωρίς κανένα δισταγμό το απολαυστικό «Αι νέαι Αθήναι» του 1860, ένα περιγραφικό οδηγό της ελληνικής πρωτεύουσας, γραμμένο τότε ακόμα που «η περιοχή Σκαραμαγκά είναι η ωραιοτέρα εξοχή των Αθηνών», στα Πατήσια είχε μόνο «κήπους ωραίους», όπου κάθε Κυριακή γινόταν ο δημόσιος περίπατος, τότε που 24 αρτοποιεία εξυπηρετούσαν όλη την Αθήνα και το βούτυρο ήταν σπάνιο! => εδώ



Εάν έχετε διάθεση για κάτι πιο βαρύ, διαβάστε στην ψηφιακή βάση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης την επίκαιρη διατριβή της Ευφροσύνης Ζανίκα «Ολιστική προσέγγιση του δανεισμού: φιλοσοφικές και κοινωνικές παράμετροι του φαινομένου της δανειοληψίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία» => εδώ.

Στην (κάπως δύσχρηστη, αλλά εντυπωσιακά πλούσια) ψηφιακή βάση των δημοσίων βιβλιοθηκών της Ελλάδας θα βρείτε ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και μεταξύ άλλων Γκαίτε, Keats, Wordsworth, Shelley, Μπάιρον, Σολωμό, Παπαδιαμάντη, Ροΐδη, Καβάφη και τα άπαντα Κρυστάλλη.  [εγώ προσωπικά μπαίνω μέσω της ιστοσελίδας της Μανούσειας Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σιάτιστας και από εκεί συνδέομαι με την ψηφιακή βιβλιοθήκη, όπου μπορώ στη συνέχεια να κάνω αναζήτηση ή φυλλομέτρηση]

Για ξενόγλωσσα βιβλία φυσικά μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στοProject Gutenberg, στην Open Library, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στα Google Books και στα Wikibooks. Μπορείτε να διαβάσετε λ.χ. τον Mικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupéry με όλη την εικονογράφηση σε 5 γλώσσες => εδώ.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν χωρίς κακομοιριά τις άγιες αυτές ημέρες (τις ημέρες δηλαδή που δεν εργάζονται στα δημόσια γραφεία).



[τα διάσπαρτα στο κείμενο τεκμήρια του 19ου αιώνα ανθολογήθηκαν από τη συλλογή της «Πλειάδος» (http://xantho.lis.upatras.gr/pleias/) και τη συλλογή «Κοσμόπολις» (http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/index/index). Για ολόκληρο το ποίημα του Γ. Σουρή Χριστούγεννα-εκλογές => εδώ].



lifo.gr