Στρος- Καν: «Η Ελλάδα είναι βουτηγμένη στα σκατά!»

Posted by : Αιρετικός | 11 Μαρ 2011 | Published in

Πρωτοφανής είναι ο τρόπος που επέλεξε, για να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Μιλώντας για τους Έλληνες και την Ελλάδα σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό Canal+ με τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χρησιμοποίησε ουκ ολίγα κοσμητικά επίθετα για τους Έλληνες.

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί από το «Canal+» την Κυριακή στην Γαλλία, αποκαλύπτει στο περιοδικό «Επίκαιρα», στο οποίο μίλησε ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Εσκουλάν, ο δημοσιογράφος που συνάντησε τον Στρος Καν.

Το αίτημα Παπανδρέου για παρέμβαση του ΔΝΤ μπορεί να «κόπηκε», ωστόσο, δεν κόπηκε η αρνητική γνώμη του Στρος Καν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα σκατά» είπε, χωρίς κανένα ενδοιασμό ο ισχυρός άνδρας του Δ.Ν.Τ.. «Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν κι όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους» ήταν η αρχή του λόγου του και η συνέχεια ανάλογη, λέγοντας ότι «η απάτη πάει σύννεφο».

Κατά τον Στρος Καν, κάποιοι έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή «εθνικό σπορ», σημειώνοντας ότι, την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που «δεν έχουν ψωμί να φάνε», κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Τι αναφέρει, όμως, στο ντοκιμαντέρ για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου αμέσως μετά τις εκλογές; «Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζεις ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα να βοηθήσει;», φέρεται να ήταν τα λόγια του κ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος. Ο Στρος Καν επεσήμανε πως η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε: «μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Στρος Καν λέγοντάς του πως η Ευρώπη όντως δεν δέχεται την παρέμβαση του ΔΝΤ, ενώ ακολούθησαν όλες οι δραματικές διαβουλεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης, η ανακοίνωση Παπανδρέου από το Καστελόριζο και το Μνημόνιο.

«Αν δεν είχαμε έρθει, θα είχαν πέσει στο βάθος της αβύσσου. Μετά από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση δεν θα πλήρωνε πια τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κόσμος θα μάζευε τα φράγκα από τις τράπεζες. Θα ήταν η πλήρης διάλυση. Είναι άδικο αυτό που μας προσάπτουν, αλλά είναι φυσιολογικό», λέει για το Μνημόνιο ο Στρος Καν.

Το κομμένο απόσπασμα δεν θα μεταδοθεί καθώς, όπως τονίζει ο κ. Εσκουλάν, το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ο επικεφαλής του ΔΝΤ και όχι η Ελλάδα.




www.stifora.gr