Χάρτης για χαμηλά φοιτητικά ενοίκια

Posted by : Mr. Blog | 2 Σεπ 2011 | Published in



ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


Μειωμένες φέτος κατά 10% οι τιμές στα παλιά διαμερίσματα Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ευκαιρίες και για νεόδμητα. Για μια γκαρσονιέρα οι γονείς καλούνται να πληρώσουν 200 - 280 ευρώ. 300 - 450 ευρώ το ενοίκιο για δυάρι.



Συνεχίζεται και φέτος η καθοδική πορεία των ενοικίων σε όλες τις πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, δελεαστική για τους νέους
φοιτητές αποδεικνύεται και η συγκατοίκηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών - Αττικής, Γιάννη Ρεβύθη, οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για τη διαμονή των παιδιών τους που ξεκινούν τις σπουδές τους στην Αθήνα ή τον Πειραιά 200 έως 280 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ή στούντιο, ενώ όσοι επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης σε δυάρι θα χρειαστεί να καταβάλουν για τη μίσθωσή του 300 - 450 ευρώ.
Oπως επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης, η πτώση των τιμών στην πρωτεύουσα ανέρχεται στα 10% έως 12% όσον αφορά στα παλιά διαμερίσματα, ωστόσο καταγράφεται μείωση στα νεόκτιστα, καθώς άλλωστε δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προς ενοικίαση, τουλάχιστον στις περιοχές και στα τετραγωνικά που αναζητούν κατά κανόνα οι φοιτητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση ενοικιαζόμενων σπιτιών είναι αρκετά μεγάλη, εμφανίζεται μάλιστα και αύξηση στη ζήτηση για αγορά κατοικιών, λύση την οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών προτείνει και ως προτιμότερη.
Μειωμένη έως και 10% συγκριτικά με πέρυσι είναι και οι τιμές για τα πάμπολλα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό ως και 80% οι πρωτοετείς φοιτητές επιλέγουν και φέτος να μείνουν σε γκαρσονιέρα, ωστόσο αρκετοί συζητούν και το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης.
Αντίθετα με την Αθήνα -όπως συνέβη και πέρσι- υπάρχει μηδαμινό ενδιαφέρον για αγορά διαμερίσματος από γονείς πρωτοετών φοιτητών, παρότι υπάρχουν σπίτια προς πώληση και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.
Οι φοιτητές ζητούν σπίτι στο κέντρο, γύρω από τα πανεπιστήμια ή στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ οι φτηνές λύσεις στη δυτική πλευρά της πόλης δεν τους συγκινούν, λόγω της απόστασης. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά διαμερίσματα εκεί και μάλιστα σε τιμές καλύτερες από το κέντρο, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σπουδαστές του ΤΕΙ, καθώς η περιοχή συνδέεται με αστική συγκοινωνία μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού.
"Το κύριο χαρακτηριστικό φέτος είναι ότι όλοι οι φοιτητές θέλουν ένα σπίτι για να μείνουν μόνοι τους γύρω στα 300 ευρώ, με δυσκολία δίνουν 350 ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως οι ιδιοκτήτες δείχνουν διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές", λέει στο "Εθνος" ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου.
Η αδιαλλαξία των ιδιοκτητών ανήκει στο παρελθόν. Οι περισσότεροι υπόσχονται να φτιάξουν τα διαμερίσματα, μόλις βρεθεί ενοικιαστής και ζητούν λίγες μέρες υπομονή από τους φοιτητές για να τους παραδώσουν το σπίτι σε άριστη κατάσταση.
"Σε κάθε οικοδομή υπάρχει και ένα ενοικιαστήριο. Αυτό δείχνει πως υπάρχει πληθώρα αδιάθετων σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως αν δεν το νοικιάσουν τώρα, δεν θα το νοικιάσουν για τους επόμενους μήνες", λέει στο "Εθνος", ο Νίκος Μανομενίδης, μέλος του Συλλόγου Μεσιτών, προσθέτοντας ότι από τα περίπου 400 σπίτια που βλέπει ένας μεσίτης, μόλις τα 100 είναι άμεσα κατοικήσιμα. Οι δίχωρες γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 300-350 ευρώ στο κέντρο και προς 350-400 ευρώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ, ανάλογα με την περιοχή και την παλαιότητα, οι τιμές είναι 200-300 ευρώ στα δυτικά. Τα δυάρια νοικιάζονται 350-400 ευρώ στο κέντρο, 400-450 ευρώ στα ανατολικά, 280-350 ευρώ στα δυτικά.
Οσο για τα επιπλωμένα στούντιο, που αποτέλεσαν μόδα τα προηγούμενα χρόνια, η ιδέα εγκαταλείπεται και αρκετά από αυτά είναι αδιάθετα, επειδή είναι πολύ μικρά. Ανάλογα με τη θέση και τον εξοπλισμό τους τα στούντιο -βρίσκονται συνήθως στο κέντρο και στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού- νοικιάζονται προς 250-350 ευρώ.
Και φέτος το ΑΠΘ λειτουργεί την ιστοσελίδα: http//:dps.web.auth.gr , με περισσότερα από 2.000 αδιάθετα σπίτια για τους φοιτητές.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ
Επτά οδηγίες για να αποφύγουν γονείς και φοιτητές τις παγίδες
Συμβουλές για την ανεύρεση κατοικίας δίνει σε φοιτητές και γονείς ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών Αθηνών - Αττικής. Ανάμεσα σε άλλα προτείνει:
  • Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (super markets, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ.).
  • Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να το κατοικούν.
  • Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο ενοικίων.
  • Οι ενοικιαστές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα.
  • Να ρωτούν εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστων.
  • Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Να αντιμετωπίζουν με προσοχή αγγελίες με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ενοικίων, μέσω των οποίων απαιτείται προκαταβολή ποσού προκειμένου να επιθεωρήσουν το ακίνητο. Οι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν υπογραφεί συμβόλαιο.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Διαμερίσματα στο κέντρο
Δυσεύρετα είναι τα καλά διαμερίσματα στο κέντρο των Ιωαννίνων, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χαμηλότερες έως και 10% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τα Γιάννενα παραμένουν μια ακριβή πόλη.
"Αν και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όλοι οι φοιτητές θέλουν να βρουν ένα καινούργιο, μικρό διαμέρισμα στο κέντρο, για ευνόητους λόγους, αφού εκεί θα συναντήσουν τους φίλους τους. Η προσφορά είναι ικανοποιητική και στο τέλος όλοι οι πρωτοετείς θα βολευτούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις" είπε στο "Εθνος" ο μεσίτης Ανδρέας Μπάσιος. Για δέκατη χρονιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί την on-line υπηρεσία www.e-enoikiazetai, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν φοιτητές και ιδιοκτήτες για να βρουν σπίτι ή ενοικιαστές αντίστοιχα. Καθημερινά η ιστοσελίδα έχει περίπου 800-850 επισκέψεις και 70-80 νέες αγγελίες, φτάνοντας συνολικά τις περίπου 450 αγγελίες.
ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ
Διαλλακτικοί οι ιδιοκτήτες
Πτώση μέχρι και 10% καταγράφουν οι τιμές των διαμερισμάτων στον Βόλο, ενώ στη Λάρισα η μείωση είναι γύρω στο 5%.
"Οι φοιτητές προτιμούν το κέντρο και τις γκαρσονιέρες. Η εικόνα είναι ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές και εμφανίζονται διαλλακτικοί", μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Βόλου, Σωτήρης Παπαϊωάννου.
Τα στούντιο και οι γκαρσονιέρες γύρω από το κέντρο νοικιάζονται προς 300-350 €, τα δυάρια προς 350-400 €, ενώ λίγο πιο μακριά υπάρχουν καινούργια διαμερίσματα προς 200-250 €. Μεγάλο αριθμό πρωτοετών θα δεχτεί η Ιατρική Σχολή Λάρισας και το τοπικό ΤΕΙ. Στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου οι παλιές γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 250 € και οι καινούργιες προς 300 €, ενώ τα δυάρια ξεκινούν από 300 € και φτάνουν ως τα 400 €.
ΘΡΑΚΗ
Περιθώρια για παζάρια
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθούν οι τιμές στις τρεις πόλεις της Θράκης, όπου υπάρχει η έδρα και τα παραρτήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης, Γιώργο Κεφαλίδη, "οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται συζητήσιμοι, γιατί ξέρουν πως αυτό το διάστημα έχουν την τελευταία ευκαιρία της χρονιάς για να νοικιάσουν το ακίνητό τους". Στην Ξάνθη οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται 280-320 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητά τους, τα δυάρια 300-350 ευρώ. Στην Κομοτηνή, η προσφορά είναι μεγάλη σε μικρά διαμερίσματα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200-280 ευρώ, ενώ τα δυάρια στο κέντρο νοικιάζονται 300-330 ευρώ και τα ακόμη μεγαλύτερα και πιο καινούργια 350-400 ευρώ. Αρκετά τα αδιάθετα σπίτια και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται 200-280 ευρώ και τα δυάρια 300-380 ευρώ.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πεσμένη η ζήτηση
Η μείωση των εισακτέων τόσο στο ΤΕΙ Καλαμάτας όσο και στις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνάρτηση με τη γενικότερη οικονομική κρίση, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στις ενοικιάσεις των κατοικιών που προτιμούν οι φοιτητές (γκαρσονιέρες και δυάρια) και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στις σχολές του ΤΕΙ Καλαμάτας εισάγονται φέτος 643 σπουδαστές έναντι 1.470 της προηγούμενης χρονιάς. Στις δύο σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εισάγονται φέτος 185 φοιτητές έναντι 242 την περσινή χρονιά.
Ετσι οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται γύρω στα 200 ευρώ, ενώ οι πολύ καλές και επιπλωμένες 280 ευρώ.
Τα απλά δυάρια ενοικιάζονται γύρω στα 250 ευρώ, ενώ τα καινούργια και επιπλωμένα 350 ευρώ.
ΠΑΤΡΑ
Δημοφιλής η συγκατοίκηση, πολλά τα σπίτια προς ενοικίαση
Μεγάλη προσφορά φοιτητικής στέγης υπάρχει στην πόλη της Πάτρας. Δεκάδες ακίνητα περιμένουν τους νέους ενοικιαστές, αλλά όπως φαίνεται φέτος η ζήτηση δεν θα έχει καμία σχέση με την προσφορά, αφού οι περισσότεροι φοιτητές επέλεξαν σχολές που βρίσκονται είτε στην πόλη της κατοικίας τους είτε σε πόλεις όπου ήδη φοιτούν τα αδέλφια τους.
Σύμφωνα με τους μεσίτες στην Πάτρα, για πρώτη φορά φέτος στην πλειοψηφία τους φοιτητές ζητούν συγκάτοικο προκειμένου να μοιράζονται έτσι τα έξοδα διαμονής. Ετσι, δυάρια και τριάρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τις γκαρσονιέρες. Οι "ακριβότερες" γκαρσονιέρες φθάνουν πλέον τα 300 ευρώ, τα δυάρια ξεκινούν από 250 και φθάνουν έως και 350, ενώ τα 3άρια, που φαίνεται να έχουν και ζήτηση, κυμαίνονται από 350 έως 450 ευρώ.
Η πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων του Νομού Αχαΐας, Αγγελική Αθανασιάδη, υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν να περιμένουν φέτος και πολλά από τη ζήτηση στη φοιτητική στέγη.
ΚΡΗΤΗ
Οροφοδιαμερίσματα για συστέγαση σπουδαστών
Από 170 ευρώ έως και 350 ευρώ κυμαίνονται τα ενοίκια σε γκαρσονιέρες και διαμερίσματα που προσφέρονται για τη φιλοξενία φοιτητών σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Aγιο Νικόλαο και Σητεία. Οι τιμές των ενοικίων είναι ανάλογες με την τοποθεσία των διαμερισμάτων και την παλαιότητά τους.
Το ενοίκιο είναι υψηλότερο στις περιπτώσεις που τα προς ενοικίαση σπίτια βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ και πρόκειται για καινούργιες κατασκευές με αυτόνομη θέρμανση. Οι τιμές για μία μικρή γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ. Επίσης καινούργια δυάρια ενοικιάζονται από 280 έως 350 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μητέρας από την Αθήνα, η οποία βρήκε για τον σπουδαστή γιο της τριάρι προς 300 ευρώ τον μήνα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στην οδό Επιμενίδου. Oπως ανέφερε στο "Eθνος", πρόκειται για παλιά πολυκατοικία, χωρίς αυτόνομη θέρμανση.
Σε πολλές περιπτώσεις ενοικιάζονται οροφοδιαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες προς 300 ή 320 ευρώ, τα οποία ωστόσο προσφέρονται για συγκατοίκηση φοιτητών ώστε να μοιράζονται από κοινού τα έξοδα. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή εκτός κέντρου. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να βρουν καλύτερα σπίτια σε χαμηλότερες τιμές, όμως θα πρέπει να ελέγξουν το θέμα της συγκοινωνίας σε περίπτωση που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο.
Ανάλογα είναι τα δεδομένα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Υπάρχει πληθώρα προσφερόμενων γκαρσονιερών και διαμερισμάτων, με τα ενοίκια να περιστρέφονται γύρω από τα 250 ευρώ.
Πηγή : Έθνος