Καστοριά – Υπέρ Υγείας: Αρτηριακή υπέρταση – Γενικές αρχές (και κάποιοι μύθοι)

Posted by : Mr. Blog | 5 Αυγ 2015 | Published in

Καστοριά – Υπέρ Υγείας: Αρτηριακή υπέρταση – Γενικές αρχές (και κάποιοι μύθοι)
Γεώργιος Ζ. Τσιαούσης, Ειδικός  Καρδιολόγος

Από πού προέρχεται η υπέρταση; Στο 98% των ασθενών η υπέρταση είναι ιδιοπαθής. Στο υπόλοιπο 2% (συνήθως νέοι ή άτομα με ανθεκτική υπέρταση) αποδίδεται σε κάποια παθολογική αιτία που μπορεί δυνητικά να διορθωθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα αγγεία του σώματος σκληραίνουν. Άρα η υπέρταση δεν προκαλείται από την καρδιά, αντιθέτως
η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που πλήττεται περισσότερο από την υπέρταση (τα άλλα είναι ο εγκέφαλος, οι νεφροί και τα αγγεία των ματιών μας).

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε υπέρταση; Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα (όπως «βαρύ κεφάλι», βάρος στον αυχένα κτλ), αλλά δυστυχώς μπορεί να υπάρχει χωρίς συμπτωματολογία (ανακάλυψή της σε τυχαία μέτρηση). Γι’ αυτό και δεν είναι κακό πού και πού να μετρούμε την πίεσή μας, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε κάτι.

Έχει τόσο σημαντικές συνέπειες; Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κλασικούς
παράγοντες κινδύνου για όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το έμφραγμα του μυοκαρδίου ως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (η συχνότερη αρρυθμία σε ηλικίες άνω των 60).

Πώς τίθεται η διάγνωσή της; Τυχαίες μετρήσεις (πχ στο φαρμακείο) ή συμπτώματα οδηγούν στην υποψία της νόσου. Ακολουθεί η μέτρηση στο ιατρείο (που μπορεί κάποιες φορές να είναι πλασματικά υψηλή, φαινόμενο «λευκής μπλούζας») και κάποιος εργαστηριακός έλεγχος (για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δευτεροπαθούς υπέρτασης). Συνήθως απαιτείται και Τρίπλεξ (υπέρηχος) καρδιάς για να αναζητηθούν τυχόν σημεία υπερτασικής καρδιοπάθειας, που θα σήμαινε χρονιότητα της νόσου. Αν τα στοιχεία δεν είναι πειστικά, ζητείται μέτρηση της πίεσης κατ’ οίκον για κάποιες ημέρες ή τίθεται Χόλτερ 24ωρης καταγραφής της πίεσης. Η σωστή μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται μακριά από γεύματα ή σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Η καταλληλότερη ώρα είναι το πρωί και το βράδυ (και όποτε δεν αισθανόμαστε καλά). Η μέτρηση γίνεται μετά από ακινησία για 5 λεπτά (καθιστός ο εξεταζόμενος). Μετά από άλλα πέντε λεπτά γίνεται δεύτερη μέτρηση. Τις μετρήσεις 7-14 ημερών τις αξιολογεί συνολικά ο Ιατρός και κρίνει αν απαιτείται περαιτέρω το Χόλτερ πίεσης ή η διάγνωση έχει ήδη τεθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση; Τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα (και μειώνουν συνολικά τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο): απώλεια βάρους, άσκηση και μείωση της πρόσληψης άλατος από τις τροφές. Η συνήθεια της αλατιέρας στο τραπέζι είναι ξεκάθαρα βλαβερή, ενώ προσοχή απαιτείται και σε τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε άλας, όπως τα τυριά, το ψωμί του εμπορίου και τα «μεζεδάκια». Το σκόρδο και το λεμόνι δεν έχουν καμία επίδραση στην πίεση, μπορούν όμως, μαζί με τα καρυκεύματα, να νοστιμίσουν το φαγητό μας, ώστε να χρειάζεται τελικά λιγότερο αλάτι. Το αλκοόλ πρέπει να είναι μετρημένο (μία μερίδα αλκοολούχου ποτού επιτρέπεται ανά ημέρα). Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερτασικών ασθενών απαιτείται η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Αυτή δεν είναι υποχρεωτικά μόνιμη: ένας ασθενής που θα μειώσει σημαντικά το σωματικό του βάρος, θα «κόψει» το επιπρόσθετο αλάτι (γιατί όλες οι τροφές έχουν τη δική τους περιεκτικότητα σε αλάτι) και θα αποφασίσει να ασκείται τακτικά, πιθανώτατα να χρειαστεί λιγότερο ή και καθόλου φάρμακο μετά από ικανό χρονικό διάστημα. Πάντως τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και παρουσιάζουν, σε ορισμένους μόνο ασθενείς, ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες (ασήμαντες συγκριτικά με το συνολικό όφελος υγείας που μας προσφέρουν).

Από τη στήλη Υπέρ Υγείας της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επιμέλεια στήλης Δώρα Κωτσοπούλου

( 34 ) Comments

 1. Ανώνυμος

  O κυριος αυτος που σπουδασε??

  6 Αυγούστου 2015 - 1:29 π.μ.
 2. Ανώνυμος

  Θεσσαλονίκη. Αριστοτέλειο.

  6 Αυγούστου 2015 - 10:22 π.μ.
 3. Ανώνυμος

  Αν κοιτάτει που σπούδασε ο καθένας δεν θα μείνει γιατρός στην Καστοριά, το 70% έχουν σπουδάσει σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία. Ότι και να μας πουν το επίπεδο σπουδών εκεί ήταν πολύ χαμηλό και συχνά περνούσαν τα μαθήματα με δωράκια. Ο συγκεκριμένος γιατρός δεν έχω ιδέα που σπούδασε αλλά δεν είναι κακό να ενημερώνει το κοινό.

  6 Αυγούστου 2015 - 11:52 π.μ.
 4. Ανώνυμος

  6 Αυγούστου 2015 - 11:52 π.μ.
  Και αγορασμενα πτυχεια αφου στο νοσοκομειο μας υπαρχει γιατρος με ειδικοτητα που αρρωσταινει ασθενεις αντι να τους γιατρεψει, ειναι ακρως επικινδυνος... ευτυχως συντομα συνταξιοδοτειται και θα γλιτωσει ο κοσμακης!
  Οσο για τον Κο Τσιαουση, ειναι αψογος ιατρος και εμπειροτατος στην ειδικοτητα του
  (δεν ειμαι γιατρος)

  6 Αυγούστου 2015 - 8:28 μ.μ.
 5. Ανώνυμος

  Nαι,καλά...όσοι δηλαδη σπούδασαν εδώ είνα ικορυφη ; Ας μην είμαστε προκατειλημμενοι κι ας αξιολογούμε τους επιστήμονες με βάση το εργο τους.

  6 Αυγούστου 2015 - 11:35 μ.μ.
 6. Ανώνυμος

  Τι?... αμφιβαλλεις ?
  Τα ελληνικα πτυχεια δεν ειναι εφαμιλλα με τα δυτικοευρωπαϊκα αλλα μακραν ανωτερα των ανατολικοευρωπαϊκων (μετα την πτωση του κομμουνισμου) και της Ιταλιας.

  7 Αυγούστου 2015 - 2:46 μ.μ.
 7. Ανώνυμος

  Και να σου και ενα αλλο πραγμα: υπαρχει καρδιολογος (ηλικιωμενος) εδω στην Καστορια ο οποιος εκανε ... ΜΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ... Τον εμπιστευεσαι??

  7 Αυγούστου 2015 - 2:48 μ.μ.
 8. Ανώνυμος

  Παρελειψα την αριθμο των μηνων====> ΕΞΙ
  Και με αυτους παιρνεις ειδηκοτητα???
  Κομπογιαννιτης!

  7 Αυγούστου 2015 - 8:06 μ.μ.
 9. Ανώνυμος

  Να κοιτάμε το έργο των ανθρώπων και όχι από που βγήκαν γιατροί. Δεν θα κατςω Τώρα να συγκρίνω πτυχία Ελλάδας η εξωτερικού. Για μ ένα το σημαντικότερο είναι ότι όταν είναι κάποιος άρρωστος αυτός ο γιατρός είτε πήρε πτυχίο από Βουλγαρία είτε από Ρουμανία είτε από Αλβανία είτε από Ελλάδα πρέπει να τον θεραπεύσει τον ασθενή του. Οπωτε μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι και μην τους ισοπεδώνουμε όλους τους γιατρούς με τα πτυχία τους.

  Φοιτητής ιατρικής

  7 Αυγούστου 2015 - 10:06 μ.μ.
 10. Ανώνυμος

  Σωστα, το κυριοτερο ναχει ο γιατρος γνωσεις! Εχει ομως?

  8 Αυγούστου 2015 - 2:10 π.μ.
 11. Ανώνυμος

  Για να θεραπεύσει ο γιατρός πρέπει να έχει σπουδάσει και όχι να λαδώνει για να περνάει μαθήματα όπως γίνεται σε ανατολικές χώρες. Δεν γίνεται στην Ελλάδα να μην περνούσαν κάποιοι ούτε σε ΤΕΙ και να κατέληξαν γιατροί στο εξωτερικό. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που διάβασαν στο εξωτερικό και πήραν πτυχία αλλα οι περισσότεροι έκαναν ζωάρα και γύρισαν γιατροί.

  8 Αυγούστου 2015 - 10:04 π.μ.
 12. Ανώνυμος

  Γι αυτό λεω. Η υπερχρέωση του γιατρού είναι να θεραπεύσει τον αςθενη Του με τις γνώσεις που έχει και ας έχει πάρει το πτυχίο και απ το Ζιμπάμπουε. Αν δεν έχει τις γνώσεις και δεν μπορεί να τον κάνει καλά τότε εκεί να τον κατηγορήσουμε και να το συζητήσουμε. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το αν πήρε το πτυχίο από Βουλγαρία η Ελλάδα. Προφανώς είμαστε όλοι κατα κάθε διαφθοράς και κάθε δωροδοκίας αλλα ότι και να έχουν κάνει γιατροί στο εξωτερικό για να πάρουν πτυχίο θα πω ότι στο ΤΕΛΟΣ ξυρίζουν τον γαμπρό. Πάντως μην νομίζετε ότι και στην Ελλάδα είναι αθώα τα πράγματα. Είμαι φοιτητής ιατρικής θα πω ότι όλοι θα το πάρουμε το πτυχίο αλλα "μάγκας" θα είναι αυτός που θα σώσει τις ζωές των ανθρώπων. Ας μην κατηγορούμε κανέναν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και ας περιμένουμε να ασκήσουμε την κριτική μας όταν ο καθένας μας θα βγει στο επάγγελμα.

  8 Αυγούστου 2015 - 11:32 π.μ.
 13. Ανώνυμος

  Φίλε, την ίδια και καλύτερη ζωάρα κανουν και οι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια (μόνο εδώ έχουμε τους αιώνιους φοιτητές )Το θέμα είναι οφοιτητής να δ ια βά ζ ε ι κι όσο για τα λαδώματα και τα δωράκια ως χώρα κατέχουμε τα πρωτεία ...Λες να αφήσαμε τα πανεπιστήμια αλώβητα;

  8 Αυγούστου 2015 - 2:26 μ.μ.
 14. Ανώνυμος

  Ο συγκεκριμενος γιατρος δεν γνωριζει πολλα . Το λεω απο προσωπικη εμπειρια.

  8 Αυγούστου 2015 - 6:28 μ.μ.
 15. Ανώνυμος

  Ειμαι γιατρος πτυχιουχος απο πρωην ανατολικο μπλοκ ειδικευμενος 6 χρονια στην ελλαδα και μεταπτυχιακο στην γερμανια. Πως με βλεπετε καλο;

  8 Αυγούστου 2015 - 6:42 μ.μ.
 16. Ανώνυμος

  Ο συγκεκριμένος ειναι μονο να γράφει φάρμακα και να εντυπωσιάζει τους άσχετους που τρέχουν με το παραμικρό σε γιατρούς. Ο καθένας στην ιδικοτητα του παρακαλω. Δεν ξερω πως ειναι σαν καρδιολόγος αλλα καλα ειναι οταν δεν γνωρίζει να μην φορτώνει τον κοσμακι με ενα σωρό φούμαρα και φάρμακα. Η διάγνωση για ορθοπεδικές , μυοσκελετικες ή άλλων ιδικοτητων παθήσεις που δεν αφορούν καρδιολόγο καλο ειναι να γινεται απο ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν. Οι διθενιές και υπερβολές προς τέρψη εντυπωσιασμού καλα ειναι να αποφεύγονται παρακαλω. Ήμαρτον πια.Ακου κει συμβουλές ....

  9 Αυγούστου 2015 - 2:06 π.μ.
 17. Ανώνυμος

  Το 90% των γιατρων στην Καστορια ειναι αστα να πανε! Καλα για το Νοσοκομειο, να μας φυλαει ο θεος !!! Ειναι να μην μπει κανεις εκει ουτε για συναχι!!

  9 Αυγούστου 2015 - 8:59 π.μ.
 18. Ανώνυμος

  2.06. Σαν καρδιολογος ειναι: να μας φυλαει ο θεος απ τα χερια του!!!

  9 Αυγούστου 2015 - 12:15 μ.μ.
 19. Ανώνυμος

  Στο 10% φιλε μου όμως ανήκει ένας μικρός θεός. Συμβουλευτείτε τον πριν φυγει. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ με κεφαλαία γράμματα. Προπάντων άνθρωπος,απίστευτη εμπειρία,αστικός και ΔΕΝ τα περνει. Εχει άκρες απίστευτες να βοηθήσει τους πάντες. Ευχαριστω πολυ Κε Μασση για ολα.

  9 Αυγούστου 2015 - 3:29 μ.μ.
 20. Ανώνυμος

  Ολοι εσεις που εισαστε τοσο σιγουροι οτι οι περισοτεροι ιατροι της καστοριας ειναι αχρηστοι τι δεν πηγατε νσ γινετε ιατροι να μας σωσετε βρε .που οι πιο πολλοι ουτε εξω απο πανεπιστημιο δεν περασατε,δεν μιλαω για διαβασμα.μικροψυχοι ε μικροψυχοι.

  9 Αυγούστου 2015 - 3:56 μ.μ.
 21. Ανώνυμος

  Αγαπητέ/ή 12:15.... Απίστευτο χιούμορ.

  Μου έφτιαξες την διάθεση.

  bourou bourou

  9 Αυγούστου 2015 - 7:01 μ.μ.
 22. Ανώνυμος

  3.56 παει οι μοδα που ολοι θελαν να σπουδασουν γιατροι , γιατι τους ηθελαν οι χαζογκομενες! Ανθρωποι με iq χαμηλο επελεξαν να ασκησουν επαγγελμα που κρινει ζωη και θανατο. Ελαχιστοι ι οι καλυτεροι επελεξαν πανε Θεσσαλονικη η Αθηνα, γιατι αμοιβοντσι καλυτερα. Στην Καστορια...τα κατακαθια!! Οσο για τον συγκεκριμενο, φυγετε μακρια!!!

  9 Αυγούστου 2015 - 7:56 μ.μ.
 23. Ανώνυμος

  Ο γιατρός είχε την ευγενή καλοσύνη να ενημερώσει τον λαό για ένα σοβαρό θέμα υγείας, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, προς τι τα αρνητκά σχόλια?
  Καλά λένε " Μη ρίπτετε μαργαρίτες τοις κυσοί!"

  10 Αυγούστου 2015 - 9:54 μ.μ.
 24. Ανώνυμος

  Προς ιατρό από ανατολικό μπλοκ: το ότι έκανες μεταπτυχιακό γερμανία δεν λέει κάτι, εξάλλου και στο εξωτερικό τα μεταπτυχιακά δεν είναι και τίποτα δύσκολο , όλοι έχουν από ένα. Για να κάνεις ειδικότητα ελλαδα, απλά πέρασες δικατσα και έκανες ειδικότητα. Για τα κριτήρια με τα οποία σε πήραν να σπουδάσεις στην ανατολική χώρα μπορείς να μου πεις?Σε όσους σχολιάζουν τον γιατρό που έγραψε το άρθρο, θα συνιστούσα να μην κάνουν ανώνυμη κριτική. Δεν γίνεται να θίγετε ένα άτομο έτσι. Δεν έχω καμία σχέση με τον εικονιζόμενο γιατρό, αλλά αφήστε τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μην κάνετε μαύρη προπαγάνδα ανώνυμα. Ο άνθρωπος έγραψε ένα άρθρο να βοηθήσει, αν είναι σωστά αυτά που γράφει, σεβαστείτε την πρόθεσή του.

  10 Αυγούστου 2015 - 11:45 μ.μ.
 25. Ανώνυμος

  Ο άνθρωπος ΜΠΡΑΒΟ του καλά έκανε και μας ενημέρωσε με το άρθρο του. Άξιος γιατρός!!!

  Επίσης έχω να πω σε αυτούς που κατηγορούν τα πανεπιστήμια από το ανατολικό μπλοκ να μην σχολιάζουν αν δεν ξέρουν. Συμφωνώ ότι περνάς πιο εύκολα στα πανεπιστήμια απ ότι στην Ελλάδα (και πάλι το συζητάμε αυτό ) αλλά ελάτε να συγκρίνουμε πόσοι αντέχουν να μείνουν σε αυτά τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό όταν: 1) Από ένα μάθημα μπορείς να χάσεις όλη τη χρονιά 2) μεταφέρεις μόνο ένα μάθημα στο επόμενο έτος 3)Δεν υπάρχει ρήτρα στη βαθμολογία με τον καθηγητή 4) Έχεις 3 φορές να δώσεις ένα μάθημα 5) 1 απουσία επιτρέπεται μόνο στα πρακτικά 6) Δεν υπάρχει καμία κομματική ομάδα να δίνει σημειώσεις και 6) ένα παράδειγμα : Στο "ανατολικό μπλοκ" που κατηγορούν εδώ κάποιοι αν δεν περάσεις Ανατομία στο πρώτο έτος δεν μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Στην Ελλάδα όμως το μεταφέρεις μέχρι την ορκωμοσία σου. Και ρωτάω εγώ Πως μεταφέρεις ένα τόσο σοβαρό μάθημα στο 6ο έτος όταν στο τρίτο έτος έχεις φυσιολογία. Δηλαδή διαβάζεις φυσιολογία χωρίς να έχεις περάσει ανατομία ??? ..Μπράβο!!! Αυτά λοιπόν στο ανατολικό μπλοκ δεν γίνεται... Περνάς - συνεχίζεις, δεν περνάς - πας σπίτι σου.

  *Σέβομαι απόλυτα και εκτιμώ όλα τα παιδιά που σπουδάζουν Ιατρική στην Ελλάδα. Απλά έγραψα την γνώμη μου γι αυτούς που το έχουν κάνει καραμέλα αυτό το "ανατολικό μπλοκ" και εκφράζονται χωρίς να ξέρουν.
  Μάθετε να κρίνετε έναν γιατρό από το αποτέλεσμα και όχι από την χώρα προέλευσης του πτυχίου.

  Είμαι στο εξωτερικό στο "ανατολικό μπλοκ" όπως τα ονομάζετε. Αλλά έχουν και ονομασίες : Charles , Semmelweis ,Gdansk.

  11 Αυγούστου 2015 - 2:09 π.μ.
 26. Ανώνυμος

  Για όλα φταίει o MR Blog που δεν ανεβάζει τίποτα άλλο ...δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε.Φτάνει με τον Γιατρό πια.

  11 Αυγούστου 2015 - 12:08 μ.μ.
 27. Ανώνυμος

  Ε θα υπερασπισεις το σπιτι σου! Εξω ξερω οτι οι περισσοτεροι που γιναν γιατροι στο Ανατολικο μπλοκ ηταν μαθητες του μειον! Αντε τωρα το σκαρπςλο της ταξης μας να πας να σε εξετασει!
  Οσο για το αξιος γιατρος - ρωτα καλυτερα την γνωμη του κοσμου. Αν παλι επιμενεις, τοτε περαστικα σου!!!

  11 Αυγούστου 2015 - 7:18 μ.μ.
 28. Ανώνυμος

  τραβα γραψου σε καμια ΔΑΠ μπας και περασεις μαθημα...ελληνα φοιτητη του φραπε του καναπε και του ταβλι.Οι υπολοιπες χωρες δεν εχουν συστημα υγειας μονο η ελλαδα παει μπροστα με το ''ακριβοδίκαιο'' συστημα πανελλαδικών εξετασεων.

  12 Αυγούστου 2015 - 12:13 π.μ.
 29. Ανώνυμος

  και επειδη πολυ μας πρηξατε με το που σπουδασε ο συγκεκριμενος γιατρος,ειτε σπουδασε εντος ειτε εκτος συνορων αυτα που λέει δεν αναιρουνται.Εσεις του εσωτερικου που τοσο κοπτεστε και πασχετε απο επαρση διασταυρωστε το.Ενα απογευμα μην πατε για καφεδακι και ταβλακι και ασχοληθειτε με το ζητημα της υπερτασης.Πεθαναν οι αλλοι λαοι με τους γιατρους που εχουν,μόνο οι έλληνες αυξανονται και πληθυνονται...

  12 Αυγούστου 2015 - 12:21 π.μ.
 30. Ανώνυμος

  Μου φαίνεται δεν καταλαβαίνεις η δεν θες να καταλάβεις . Ήθελα να δώσω να καταλάβεις να κοιτάς τον γιατρό από τα αποτελέσματα του και όχι από τον χώρα προέλευσης πτυχίου. Θέλεις να μου Πεις ότι όλοι του ελληνικού πανεπιστημίου είναι αστέρια ; Θες να μιλήσουμε για μαθήματα που μεταφέρονται στο 6ο έτος ; Θες να μιλήσουμε για πατεράδες γιατρούς που δίνουν την έδρα τους στα παιδιά τους ; Θες να μιλήσουμε για ψεύτικα πιστοποιητικά για απαλλακτικά από εξετάσεις κλπ κλπ ; Θες να μιλήσουμε για τι κόμμα είναι ένας καθηγητής και από αυτό εξαρτάται η έδρα του η αν περάσεις το μάθημα ; Θέλεις κι αλλά; Απλά μάθανε όλοι να λεν για το ανατολικό μπλοκ. Δεν θα σου αλλάξω ποτέ τη γνώμη και Ούτε θέλω. Απλά σαν φοιτητής ιατρικής και εγώ στο μέλλον θέλω να με κρίνουν για το αποτέλεσμα που δείχνω στους ασθενείς μου. Αυτό μετράει. Η γνώση σώζει τον ασθενή όχι η χώρα. Κατάλαβε το !!!!!

  12 Αυγούστου 2015 - 1:03 π.μ.
 31. Ανώνυμος

  Δεν τον γνωρίζω τον γιατρό, αλλά ένα άρθρο περί υγείας έγραψε. Γιατί τόση κακία; Το επόμενο άρθρο περί υγείας ας το γράψει ψυχίατρος...

  12 Αυγούστου 2015 - 12:00 μ.μ.
 32. Ανώνυμος

  Το καταλαβα.. Εισαι σωστος.

  12 Αυγούστου 2015 - 12:00 μ.μ.
 33. Ανώνυμος

  12.00 Πρεπει να γνωριζει ο κοσμος την αληθεια. Την κακια εσυ που την βλεπεις?

  12 Αυγούστου 2015 - 1:38 μ.μ.
 34. Ανώνυμος

  Εσύ 7.01 γωνιασε λιγάκι το δεξί κέρατο να χωράς στο σπίτι. Η άλλη ξεκάπνισε φουκαρά

  12 Αυγούστου 2015 - 3:06 μ.μ.

Leave a Response

Tο OlaDeka δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.