Μια εναλλακτική πρόταση που μπορεί να λύσει το πρόβλημα θέρμανσης της Καστοριάς Του Θοδωρή Βασιλείου

Posted by : Mr. Blog | 20 Ιουλ 2015 | Published in

Από τη θεωρία στην πράξη. Μία άλλη οικονομία γεννιέται. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το συνεργατικό πείραμα στην Καστοριά ούτε άρχισε ούτε τελειώνει με τον δημοτικό λαχανόκηπο.

Του Θοδωρή Βασιλείου

Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με το “σπορείο” την πρωτοποριακή συνεργατική καλλιέργεια στις αναβαθμίδες του γηροκομείου Καστοριάς. Στην συνέχεια η ιδέα της συλλογικής καλλιέργειας έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Καστοριάς και πλέον άρχισε να λειτουργεί η νέα συνεργατική ομάδα άνω των 80 συμπολιτών μας στον Δημοτικό λαχανόκηπο των εργατικών κατοικιών.

Η νέα συνεργατική καλλιέργεια ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών.
Ήδη οι συν-καλλιεργητές συζητούμε την επέκταση του συνεργατικού εγχειρήματος σε νέους τομείς. 

Προετοιμαζόμαστε για την δημιουργία θερμοκηπίων που θα θερμαίνονται με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως βιομάζα και γεω-υδροθερμία (ένα τέτοιο μοντέλο θέρμανσης μπορεί να υιοθετηθεί και για τη θέρμανση σπιτιών κάτι που οφείλει να διερευνήσει ο Δήμος Καστοριάς ανακουφίζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε μια περιοχή με 6 μήνες χειμώνα).

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σκεπτόμαστε να οργανωθούμε δημιουργώντας κοινωνικό συνεταιρισμό.

Διεκδικούμε και άλλο Δημοτικό χώρο όπου επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μικρές πτηνοτροφικές μονάδες μεγαλώνοντας την παραγωγική μας ατζέντα και συμβάλλοντας στην διατροφική επάρκεια των συμπολιτών μας.
Φυσικά τα προϊόντα του κοινωνικού συνεταιρισμού μας θα μπορούν να διατίθενται από την Λαϊκή αγορά όπου ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε την παραχώρηση σχετικών αδειών.

Έχουμε όραμα, έχουμε και θέληση για την υλοποίηση του.
-Ελάτε και άλλοι στο συνεργατικό μας εγχείρημα, δεσμεύστε αχρησιμοποίητους χώρους.
-Πάρτε μέρος στο εγχείρημα διατροφικής αυτάρκειας που μπορεί να κάνει καλύτερη την ζωή μας, μπορεί να συναδελφώσει τους ανθρώπους, μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση στην οικονομική κρίση αναδεικνύοντας ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας μας.