Στην Καστοριά βρέθηκαν ο πρόεδρος και υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank

Posted by : Mr. Blog | 16 Ιουν 2015 | Published in

Στην Καστοριά βρέθηκαν ο πρόεδρος και υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank
Στο πλαίσιο περιοδείας επισκέφτηκα το δίκτυο καταστημάτων Eurobank και Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η μοναδική ρεαλιστική εθνική επιλογή, και ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη, είναι αυτή της παραμονής της χώρας ως ισότιμο μέλος εντός της ευρωζώνης, έστω και με μια επώδυνη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να τύχει συλλογικής στήριξης. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια περιοδείας της διοίκησης της τράπεζας στη Δυτική Ελλάδα στις 11 και 12 Ιουνίου για επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση, την
επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πελάτες, στελέχη και εργαζόμενους της  Eurobank στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε επικίνδυνες και επιπόλαιες οποιεσδήποτε σκέψεις για στρατηγικές πτώχευσης, αποχώρησης από το ευρώ με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και παράλληλο νόμισμα που θα σημάνουν μεγάλη οικονομική, κοινωνική και εθνική περιπέτεια με ανείπωτο κόστος για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τη χώρα. Η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται επειγόντως ένα βαθύ θεσμικό εκσυγχρονισμό στο κράτος, τον ανταγωνισμό, στις αγορές, την κοινωνική πολιτική, τη δικαιοσύνη, την ενέργεια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, το φορολογικό πλαίσιο, με έμφαση τον αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Ο κ. Καραμούζης εστίασε κυρίως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην παρούσα συγκυρία και υπογράμμισε ότι “απαιτούνται πολιτικές αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών, επιστροφής της ομαλότητας και της ρευστότητας και κάλυψη του εθνικού επενδυτικού ελλείμματος, με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των μεγάλων έργων υποδομών ύψους κατ’ εκτίμηση 100 δις ευρώ στην επόμενη πενταετία”. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι “απαιτείται η κατάρτιση εθνικού προγράμματος διαχείρισης προβληματικών δανείων, εθνικός σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου και μια σημαντική σταδιακή στροφή προς ένα νέο διατηρήσιμο παραγωγικό πρότυπο δημιουργίας θέσεων εργασίας και πλούτου”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, για την οποία πρέπει να συστρατευτούν η πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος. “Δεν διανοούμαι καν ότι θα μπορούσε να εκτεθεί η χώρα στους κινδύνους της ρήξης με τους εταίρους μας. Γι’ αυτό προσβλέπω σε μια θετική κατάληξη, προσβλέπω σε μια ρεαλιστική συμφωνία που θα πρέπει να υιοθετηθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου” τόνισε υπογραμμίζοντας πως “είναι απαραίτητο η μακρά περίοδος της πρόσφατης αβεβαιότητας, η οποία έχει σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, να κλείσει άμεσα, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη”.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτεραιότητες και τη στρατηγική της Eurobank λέγοντας ότι αποτελεί δέσμευση της Τράπεζας να βρεθεί δίπλα στις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης. “Για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, αναμορφώνουμε τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, με προτεραιότητες  που αντιμετωπίζουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις όσο και τις μεσοπρόθεσμες αλλαγές στο τραπεζικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων. Έχουμε ήδη παραδείγματα επιτυχούς αναδιάρθρωσης σε πολλούς κλάδους και η Eurobank είχε κεντρικό ρόλο”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας εξήγησε επίσης ότι “παρά τη συγκυρία την οποία βιώνουμε – θα έλεγα κυρίως λόγω της συγκυρίας που βιώνουμε, η Eurobank συνεχίζει την απρόσκοπτη  χρηματοδότηση σε projects που έχουν νόημα για τον επιχειρηματία, ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια και δημιουργούν αξία στην οικονομία και την κοινωνία. “Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μια νέα αντίληψη για τις σχέσεις της Τράπεζας με τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Μπορούμε να έχουμε την μέγιστη συμβολή ως τραπεζικός οργανισμός, γιατί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού είναι να μπορέσουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να παίξουμε τον κεντρικό ρόλο που αναλογεί στον όμιλό μας στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επιστροφής της οικονομίας σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο”.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλυτική παρουσίαση μελέτης της Τράπεζας με θέμα “Εξελίξεις στη Διεθνή Οικονομία, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα” από τον επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank δρ. Πλάτωνα Μονοκρούσο, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν τις προοπτικές της οικονομίας στην τρέχουσα περίοδο.

Στην περιοδεία στη Δυτ. Ελλάδα συμμετείχαν επίσης οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης, ο Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής του Ομίλου κ. Κώστας Βασιλείου και άλλα ανώτατα στελέχη της Διοίκησης και επισκέφθηκαν το δίκτυο καταστημάτων Eurobank και Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Καστοριά, τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πάτρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, το κλιμάκιο της Διοίκησης, επισκέφθηκε καταστήματα της Τράπεζας σε όλες τις πόλεις που επισκέφθηκε, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις με 100 περίπου στελέχη της Τράπεζας, όλων των βαθμίδων,  στα Ιωάννινα και την Πάτρα αντίστοιχα. Τα στελέχη της Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν από κοντά με τα μέλη της Διοίκησης σχετικά με τη στρατηγική του Ομίλου για όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και ευρύτερα θέματα της οικονομίας και της τραπεζικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι εντυπωσιακή ανταπόκριση είχε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι, πελάτες της Τράπεζας, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, Επιμελητηρίων και Οργανισμών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι παραβρέθηκαν σε γεύμα που παρέθεσε η Διοίκηση της Τράπεζας στην Πάτρα.