Μήνυμα Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη στην Ευρώπη: «Όχι άλλο λιτότητα»

Posted by : Mr. Blog | 19 Ιουν 2015 | Published in

Μήνυμα Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη στην Ευρώπη: «Όχι άλλο λιτότητα»
Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, λέγοντας πως ο ελληνικός λαός ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και δεν φοβάται να ανοιχθεί σε καινούριες θάλασσες.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της
θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και δεν φοβάται να ανοιχθεί σε καινούριες θάλασσες για να φθάσει σε νέα ασφαλή λιμάνια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες στην Ε.Ε. για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ελληνική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ε.Ε. οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της, γυρνώντας στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Όπως είπε, με εμμονή στις πολιτικές λιτότητας κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και το ζήτημα είναι αν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη σε πολιτικές αλληλεγγύης ή θα συνεχίσει σε πολιτικές αδιέξοδων προγραμμάτων.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και «δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ουκραντική κρίση, λέγοντας ότι είναι μια πληγή αποσταθεροποίησης στην καρδιά της Ευρώπης και κακός οιωνός για τις διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, άνοιξε ένα κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου ψυχρού πολέμου. Αυτός ο φαύλος κύκλος, τόνισε, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και ζήτησε να υποστηριχθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλο σταθερότητας και ασφαλειας στην περιοχή και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς μας φίλους όπως η Ρωσία».
usay