Απρόσμενο "δώρο" Πούτιν Θα το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα;

Posted by : Mr. Blog | 16 Ιαν 2015 | Published in


Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην Γκάζπρομ να περικόψει την ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και μέσω της Ουκρανίας , κατόπιν καταγγελιών ότι το καθεστώς του Κιέβου κλέβει από τους αγωγούς. Λόγω αυτών των «κινδύνων μεταφοράς προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του εδάφους της Ουκρανίας» η Γκαζπρομ περιέκοψε τις εξαγωγές στην Ευρώπη κατά 60%, προκαλώντας μιαν ενεργειακή κρίση μέσα σε λίγες ώρες.”

Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Κροατία και η Τουρκία ανέφεραν διακοπή της ροή του αερίου μέσω Ουκρανίας. Παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες εδήλωναν πως αυτή η αιφνίδια διακοπή του εφοδιασμού χωρών της ΕΕ είναι 'εντελώς απαράδεκτη'. Ο Γενικός Διευθυντής της Γκαζπρομ Αλεξέι Μίλλερ εξήγησε πως οι κίνδυνοι μεταφοράς μέσω Ουκρανίας παραμένουν, ότι άλλες επιλογές δεν υπάρχουν, η Ρωσία θα μεταθέσει το σύνολο της ροής του φυσικού αερίου της από την Ουκρανία προς την Τουρκία και οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά του θα πρέπει να το αναζητήσουν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. 'Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τώρα σε αυτούς απόκειται να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή, από τά σύνορα και πέρα', ανέφερε ο Μίλλερ.


Φαίνεται ότι, πράγματι, οι Ρώσοι διαβλέπουν ότι αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στην Αν. Μεσόγειο. Θα το εκμεταλλευτεί η νέα πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα; Είναι το μεγάλο ερώτημα:

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, της νέας συμφωνίας, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ως ένα βαθμό ωφελημένη, χωρίς καν να "κουνήσει το δαχτυλάκι της" και με μηδενικό κόστος! Η λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Aleksandr Novak, σχετικά με την κατασκευή του ειδικού άξονα στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, θα αποτελέσει, ενδεχομένως, μια ευκαιρία για την Ελλάδα, να ανακτήσει ένα μέρος των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων που χάθηκαν από το ναυάγιο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: [...] Ενδεχομένως η Ρωσία να θέλει να βάλει την Ελλάδα πάλι στο παιχνίδι, καθώς βλέπει ότι υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που δείχνει ότι το γεωπολιτικό στάτους θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά στο άμεσο μέλλον.