Προεκλογική η ομιλία του κ. Ε. Βενιζέλου στην Καστοριά Του Θανάση Μπατσόπουλου

Posted by : Mr. Blog | 17 Δεκ 2014 | Published in

Κάτω από αυξημένη αστυνομική προστασία και μπροστά σε ένα ακροατήριο που δεν συμπλήρωνε τον αριθμό των δύο εκατοστιαίων μονάδων, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε ξενοδοχείο της πόλης. Στον χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε τις δικές μας διαπιστώσεις και συμπεράσματα χωρίς και ασφαλώς να διεκδικούμε και
το αλάθητο.

Μας ξάφνιασε καταρχήν το γεγονός το ότι προσπάθησε, χωρίς εντάσεις και ακρότητες στις εκφράσεις του, να αιτιολογήσει μέσα από επτά ερωτήματα γιατί φθάσαμε ως εδώ και ποια είναι η πολιτική υποχρέωση της σημερινής βουλής με τους εκπροσώπους της για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, για να μην περιέλθει η χώρα στην οικονομική διάλυση της χάνοντας τα όσα έχει κατορθώσει, (κατά τη γνώμη του) μέχρι τώρα. Τα χαρακτηριστικά που έδειξαν μια άλλη εικόνα στην πολιτική του συμπεριφορά, ήταν το ότι δεν αναφέρθηκε στο όνομα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσής του κ. Αλέξη Τσίπρα ούτε μία φορά στην διάρκεια της ομιλίας του χωρίς να μπορέσει να μην αναφερθεί δύο και μόνον φορές στον ΣΥΡΙΖΑ αρκούμενος να τον αναφέρει για τις θέσεις του και το πρόγραμμά του σαν αντιμνημονιακή αντιπολιτευτική δύναμη.

Πολύ προσεκτικός ήταν και στην απόδοση ευθυνών της δημοκρατίας για την οικονομική κρίση της χώρας χωρίς να την κατονομάζει λέγοντας πως τα αίτια της κρίσεως έχουν βάθος χρόνου και δεν έχει ευθύνες μόνον το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα πιο προσεκτικό όμως ήταν στο θέμα του διχασμού που υπάρχει στο άλλοτε κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ και στην αντιπαλότητα στις πολιτικές σχέσεις που υπάρχουν με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αρκούμενος να τονίσει για την ανάγκη ενότητας που έχει το κόμμα. Προσθέτοντας πως παρ’ όλ’ αυτά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει, αν τελικά δεν εκλέξει η βουλή πρόεδρο της δημοκρατίας. Και όλα αυτά παρουσία στην ομιλία του και του πρώην προέδρου της βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με εκπεφρασμένες δημόσια τις θέσεις του για να είναι τελείως αντίθετος με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμενος με τον κ. Σαμαρά.

Μπορεί λοιπόν να αναφέρθηκε πατώντας σε δύο βάρκες και για την ανάγκη εκλογής προέδρου της δημοκρατίας αλλά και για εκλογές οι οποίες τόνισε ιδιαίτερα πως θα είναι καταστρεπτικές για την χώρα και μέσα σε πέντε μέρες θα χαθούν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού στα πέντε χρόνια στέρησης. Αυτό όμως που απέφυγε να μας πει ποια θα είναι η τύχη του ελληνικού λαού αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να ικανοποιήσει με αποφάσεις της τις απαιτήσεις των δανειστών με τα δεκαεπτά αιτήματα που έχει διατυπώσει στο εμπιστευτικό e-mail της σαν προϋπόθεση της οικονομικής προστασίας της.

Για τα τοπικά θέματα με πρώτο αυτό της γούνας και του εμπάργκο με την Ρωσία όπου και μόνον γι’ αυτό περιορίστηκε να αναφερθεί στην ολιγόλεπτη δήλωσή του στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκλείοντας εκ προοιμίου ερωτήσεις για άλλα θέματα, μας είπε πως υποσχέθηκε σαν υπουργός εξωτερικών στους φορείς της γούνας με τους οποίους είχε συνάντηση, να βοηθήσει για την εξεύρεση άλλων αγορών και βελτίωση της συνεργασίας με την αγορά της Κίνας. Μία Κίνα που όσο πάει και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αγορά με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή της. Εκτός και αν πιστεύει ο υπουργός εξωτερικών ότι με παρέμβασή του θα πείσει την κυβέρνηση της Κίνας να αλλάξει τους νόμους που ψήφισε. Μας θύμισε το γνωστό «υπάρχει και η λίμνη για ψάρεμα»

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άφησε περισσότερο άρωμα εκλογών παρά οτιδήποτε άλλο που πραγματοποιήθηκε, θα το ξαναπούμε, κάτω από την παρουσία αστυνομικής δύναμης στην αίθουσα και μπροστά σε φτωχό ακροατήριο. Θα του θυμίζουμε λοιπόν πως η Καστοριά δεν είναι Αλεξανδρούπολη. Αν είναι καλό ή κακό, άλλη υπόθεση είναι αυτή.