Χώρος υποδοχής λυμάτων στο Μανιάκοι – Περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 25 Νοε 2014 | Published in

Χώρος υποδοχής λυμάτων στο Μανιάκοι – Περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή (ρεπορτάζ)
Αντλιοστάσιο στο κέντρο της δημοτικής κοινότητας – Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές για την απομάκρυνση του αντλιοστασίου

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Μανιάκων, καθώς εδώ και λίγο καιρό κατασκευάστηκε στο κέντρο του χωριού δίπλα στην παιδική χαρά, κτίριο το οποίο θα είναι χώρος υποδοχής λυμάτων, «
αντλιοστάσιο», από όπου θα περνούν τα λύματα που θα έρχονται με αγωγό από την περιοχή ΒΙΠΑ και θα ‘’κουμπώνουν’’ στον αγωγό της Καστοριάς, ο οποίος είναι ήδη επιβεβαρυμμένος από την περιοχή της Χλόης.

της Δώρας Κωτσοπούλου

Το είχαν κρυφό μέχρι και την τελευταία στιγμή!
Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα για την περιοχή. Έργο που μέχρι την τελευταία στιγμή οι υπεύθυνοι της προηγουμένης δημοτικής αρχής είχαν ως επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο υποβαθμίζει την εν λόγω περιοχή, ενώ με την παραμικρή βλάβη θα πλημμυρίζει από λύματα.

Την κατασκευή του αντλιοστασίου στους Μανιάκους έφερε στο προσκήνιο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο γραμματέας του συμβουλίου και κάτοικος της περιοχής, κ. Αθανάσιος Αθανασίου. Ο ίδιος επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατασκευή του έργου.

Την αντίδραση του εξέφρασε για την κατασκευή του έργου και ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Κωτούλας: «Κανένας δεν θα συνηγορούσε εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να υλοποιηθεί αντλιοστάσιο μπροστά στο σπίτι του, στο κέντρο του χωριού, ανάμεσα στα καφενεία, σε σπίτι με ΑΜΕΑ, στην παιδική χαρά και γι’ αυτό τυγχάνει να φταίει καθαρά η προηγούμενη δημοτική αρχή» , είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Κωτούλας, υποστηρίζοντας «προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε, αλλά δε μπορεί να ακυρωθεί, διότι είναι έργο ΕΣΠΑ. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και μετά να προχωρήσουμε σε μια παρέμβαση για να φύγει από το κέντρο του χωριού», εξήγησε ο αντιδήμαρχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου , κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε προσπάθειες για να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι πρέπει το εν λόγω αντλιοστάσιο να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Οι άνθρωποι που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το αντλιοστάσιο στην περιοχή έκαναν πολύ μεγάλο λάθος

Για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή και στους κατοίκους, έκανε λόγο και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Ζαχαρίας Παύλου: «Οι άνθρωποι που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το αντλιοστάσιο στην περιοχή των Μανιάκων έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Θα μπορούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή να το διορθώσει. Δεν έπρεπε να κατατεθεί η αίτηση. Αφού μας έλεγε ότι εμείς συμπληρώσαμε 3,5 χρόνια με έργα και ήταν ημιτελές αν είναι έτσι, γιατί δεν σταμάτησαν το έργο όταν ήταν ημιτελές;», δήλωσε ο κ. Παύλου. Θα μπορούσε, εξήγησε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ,το έργο να υλοποιούταν πίσω από την περιοχή του ΒΙΠΑ και να μην μεταφέρονται αυτά τα λύματα μέσω Μανιάκων.

Ήταν λανθασμένη η αρχική επιλογή
Σε μελέτες που προΰπαρχαν από τους πρώην καποδιαστρακούς δήμους και η προηγούμενη δημοτική αρχή τις διαχειρίστηκε και τις ενέταξε όπως προβλεπόταν, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Γιώργος Πετκανάς. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι παλιοί συνάδελφοι που βρίσκονται στην αίθουσα, ξέρουν ότι τα έργα αυτά εκτελούνται από το δήμο Καστοριάς και όχι από τη δημοτική επιχείρηση και ήταν, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, λανθασμένη η αρχική επιλογή, κάτι, στο οποίο όλοι συμφωνούν.

«Θα έπρεπε για δυο βασικούς λόγους το έργο να μην υλοποιούταν στην περιοχή. Ο ένας λόγος είναι η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή των κατοίκων. Δεν έπρεπε να περνάει ο αγωγός μέσα από τη δημοτική κοινότητα Μανιάκων, αλλά να πάει περιμετρικά, ώστε να αποφευχθεί κάθε πρόβλημα και το δεύτερο είναι και θέμα κόστους, διότι κατασκευάστηκαν για την ολοκλήρωση του αντλιοστασίου τρία μεγάλα έργα και τώρα είναι πολύ αργά για να γίνει οτιδήποτε αλλαγή», δήλωσε ο κ. Πετκανάς, ο οποίος τη συγκεκριμένη τοποθέτηση έπρεπε να την είχε κάνει σ’ ένα προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όμως κράτησε σιγή ιχθύος και φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Τον προγραμματισμό πάντως του έργου τον διαχειρίστηκε ο πρώην αντιδήμαρχος, κ. Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος.


Περισσότερα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ που κυκλοφορεί