Το πρεμεντί του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 23 Σεπ 2014 | Published in

Το πρεμεντί του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς (ρεπορτάζ)
Να μυηθούν οι νεότερες γενιές στην παραδοσιακή τέχνη του εργόχειρου αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότερες
 
Μια όμορφη και καινοτόμος δράση το «πρεμεντί», παλιά συνήθεια των γυναικών της Καστοριάς αναβίωσε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο Δεληνάνειο Μουσείο. Την πρωτότυπη αυτή δραστηριότητα που ήταν ιδέα της ταμία του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών
Καστοριάς, κ. Νίνας Μπουρλή, διοργάνωσαν οι κυρίες του Συλλόγου, προσκαλώντας τις φίλες του συλλόγου να έρθουν στο μουσείο, αλλά να φέρουν μαζί τους και τα εργόχειρά τους για να πλέξουν και να κεντήσουν, όπως τις παλιές καλές εποχές και ταυτόχρονα να περάσουν και ένα όμορφο απόγευμα.

«Η πολιτιστική παράδοση είναι η αλυσίδα που ενώνει τις γενιές μεταξύ τους γι’ αυτό και εμείς διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες, με σκοπό να διατηρήσουμε την παραδοσιακή τέχνη. Άλλωστε, η παράδοση αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει η πυξίδα και να ενώσει την κοινωνία που κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν και να διασπάσουν», δήλωσε η ταμίας του Προοδευτικού Συλλόγου.

Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Ασημίνα Ρίζου: «Στόχος μας ήταν υλοποιώντας αυτό το πρεμεντί να μυηθούν οι νεότερες γενιές στην παραδοσιακή τέχνη του εργόχειρου, αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότερες. Πέρα όμως από αυτό, θέλαμε να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα με τις φίλες που εδώ και χρόνια στηρίζουν τις προσπάθειες μας ».

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά είναι τα αντικείμενα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Δεληνάνειο Μουσείο. Σύμβολα των χρόνων που πέρασαν και στοιχεία λαογραφίας για τα χρόνια που θα έρθουν, όπως υφαντά, πλεκτά, φωτογραφίες, παλιά έπιπλα, αντίκες, εσώρουχα γυναικεία ρούχα, φορέματα, στολές κλπ. είναι μόνο κάποια από τα εκθέματα του μουσείου. Τα μέλη του συλλόγου φρόντισαν να βρουν πολλά από αυτά που ήταν κομμάτια της καθημερινής ζωής των Καστοριανών του περασμένου αιώνα.


Δώρα Κωτσοπούλου
neakastoria.gr