Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Πιστοί οι Ευρωπαίοι στις εντολές της Ουάσιγκτον

Posted by : Mr. Blog | 12 Σεπ 2014 | Published in

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ - Πιστοί οι Ευρωπαίοι στις εντολές της Ουάσιγκτον
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστή στις εντολές της Ουάσιγκτον, έθεσε σήμερα σε εφαρμογή έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένων περιορισμών στη χρηματοδότηση ορισμένων κρατικών ρωσικών εταιρειών και του «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων κορυφαίων Ρώσων πολιτικών. Βέβαια στην ΕΕ δεν έχουν κατανοήσει ότι η Ρωσία ήδη έχει αναπροσαρμόσει την οικονομία της και έχει στραφεί σε άλλες αγορές. Τουρκία, Αίγυπτος, και Αργεντινή έχουν αναλάβει να καλύψουν τα κενά στη ρωσική αγορά και φυσικά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν ευρωπαϊκές χώρες (μαζί και η Ελλάδα) να διεκδικήσουν ξανά ένα κομμάτι της, και εάν το κάνουν θα πρέπει να το πράξουν πουλώντας σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έκαναν το ρωσικό νόμισμα να καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Με το άνοιγμα των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Μόσχας, η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από το χθεσινό ρεκόρ και έφθασε λίγο αργότερα για πρώτη φορά τα 37,72 ρούβλια.

Οι κυρώσεις δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, στον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και σε αριθμό ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία -- αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο οποίος περιγράφεται ως στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν από τότε που ήταν πράκτορας της KGB στην ανατολική Γερμανία. Είναι πρόεδρος της Rostec, ενός κορυφαίου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής όπλων Rosoboronexport καθώς και μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία.

Παράλληλα, κυρώσεις επιβλήθηκαν στις αμυντικές εταιρείες OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation και Uralvagonzavod.

Αναμένεται η απάντηση της Μόσχας.