Φόροι 5 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος του χρόνου

Posted by : Mr. Blog | 16 Αυγ 2014 | Published in

«Στοίχημα» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Βαρύ το τελευταίο 5μηνο του έτους, αναζητούνται έσοδα 25,16 δισ. ευρώ
Φόροι 5 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος του χρόνου


Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο 7μηνο του 2014 γέμισε αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς εμφανίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, 1,5 δις. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Ωστόσο, ο προβληματισμός για το αν αυτή η επίδοση θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου είναι έντονος. Ειδικά στο σκέλος των εσόδων, τους φορολογούμενους τους περιμένει ένας πραγματικός γολγοθάς.
Πέντε δισεκατομμύρια τον μήνα ο εισπρακτικός στόχος

Στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει 25,16 δισεκατομμύρια ευρώ

Στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει 25,16 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιτύχει τον στόχο που έχει εγγραφεί. Δηλαδή, κάθε μήνα που θα περνάει, θα πρέπει να μπαίνουν στο ταμείο τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά για τον Αύγουστο, το να επιτευχθεί τέτοιος εισπρακτικός στόχος είναι πλέον σχεδόν αδύνατον καθώς αναβλήθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ που σημαίνει ότι μετατίθεται κατά έναν μήνα η είσπραξη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ουσιαστικά θα κριθεί το τελευταίο τετράμηνο, περίοδο κατά την οποία θα δοκιμαστεί έντονα η φοροδοτική ικανότητα του κράτους. Πέρα από τις «παραδοσιακές» υποχρεώσεις (καταβολή ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης κλπ) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν:
Στην πληρωμή των δύο δόσεων που υπολείπονται για τον φόρο εισοδήματος. Από αυτές τις δύο δόσεις θα προκύψουν έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος Αυγούστου, είναι η σειρά αυτών που οφείλουν να πληρώσουν φόρο κάτω των 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.
Στην πληρωμή των υπόλοιπων δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Φέτος, οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται σε πολύ μεγάλο «δεκανίκι» για τον προϋπολογισμό καθώς τους καταλογίστηκαν φόροι 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Προς το παρόν, έχουν βεβαιωθεί φόροι 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά μετά τις διορθώσεις των λαθών είναι αμφίβολο αν το ποσό της βεβαίωσης θα παραμείνει στο επίπεδο των τριών δις. ευρώ. Επίσης, είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων και για το ποσό που θα βεβαιωθεί ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2014.
Παράγοντας... τουρισμός

Στο οικονομικό επιτελείο, περιμένουν να δουν πώς θα αποτυπωθεί στα δημόσια έσοδα (και ειδικά στους έμμεσους φόρους) η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού αλλά και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην εγχώρια ζήτηση από την υπερφορολόγηση.

Ο προϋπολογισμός του 2015 αναμένεται να έχει ακόμη λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2014

Τα «ευρήματα» έχουν μεγάλη σημασία και για έναν ακόμη λόγο: μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015. Το περιεχόμενό του βέβαια, δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαΐους καθώς θα κριθεί αν θα τροποποιηθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος και αν θα υπάρξει κάποια διευθέτηση του χρέους που θα επηρεάσει άμεσα τη δαπάνη για τους τόκους.

Στο σκέλος των εσόδων, ο προϋπολογισμός του 2015 αναμένεται να έχει ακόμη λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2014 καθώς παρά την προσδοκώμενη ανάπτυξη, θα λείψουν πόροι κυρίως από τον φόρο ακινήτων αλλά και τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων.thetoc