Έρχονται νέες συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Posted by : Mr. Blog | 24 Ιουλ 2014 | Published in

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις στις τράπεζες
Όλο και περισσότερο εντείνονται το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί νέου γύρου συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες, μετά τα ευρωπαϊκά stress tests. Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη των κορυφαίων επενδυτικών οργανισμών, τονίζοντας πως η συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει ολοκληρωθεί . Και πιστεύουν ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα γίνουν τελικά 3.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σενάρια συγχωνεύσεων αναθερμάνθηκαν όταν άρχισε να γίνεται γνωστό σε τραπεζικούς κύκλους το ενδιαφέρον Deutsche Bank και Αράβων του Κατάρ για τη Finansbank και την ίδια την Εθνική. Βεβαίως, η πλευρά αυτή επιθυμεί πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθεί εκ νέου από το ΤΧΣ η Εθνική και στη συνέχεια να αποκτήσουν μερίδιο σε αυτήν, κατά τα πρότυπα του μοντέλου Eurobank. Εδώ δεν θα πρέπει να λησμονείται και η διαχρονική προσπάθεια της Alpha Bank να αποκτήσει έναν ισχυρό τραπεζικό εταίρο. Βεβαίως, ο κύριος εκφραστής αυτής της άποψης ήταν ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος ωστόσο επέλεξε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Κατά σύμπτωση, λίγο πριν μπουν σε μια τελική ευθεία οι πιθανολογούμενες έντονες νέες διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα.

Η φιλοσοφία του κ. Μαντζούνη υπήρξε πάντα υπέρ ενός πιο μαζεμένου και, ει δυνατόν, αυτόνομου σχήματος. Μένει να δούμε αν και πώς θα απαντήσει ο όμιλος, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε πιο ψύχραιμη κατάσταση αν δρομολογηθούν εξελίξεις. Δύσκολα πάντως θα μείνει απ’ έξω, επαναλαμβάνοντας τη συντηρητική στάση που τήρησε και στο θέμα της Αγροτικής αλλά και στην υπόθεση των κυπριακών τραπεζών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην Πειραιώς να επιτεθεί και να γιγαντωθεί.

Το πιθανότερο σενάριο που εκτιμούν ότι θα τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνει την Εθνική και τη Eurobank. Και σημειώνουν με νόημα ότι το Fairfax εξ αρχής στο ενοποιημένο σχήμα επιθυμούσε να τοποθετήσει περί το 1 δισ. ευρώ. Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν και από το ποσό που θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ. Είτε ξεχωριστά στις τράπεζες είτε σε υπό συγχώνευση σχήματα.

Βεβαίως, όσοι εκτιμούν ότι θα ανοίξει πιθανότατα γύρος συζητήσεων για συγχωνεύσεις μετά τα stress tests, δεν αφήνουν εκτός παιχνιδιού και την Alpha Bank, θεωρώντας ότι η Alpha με σύμμαχο το Κατάρ δυνητικά θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για τη Eurobank αν προκύψει τέτοια συζήτηση. Γιατί, όμως, εμπλέκουν στα σενάρια την Eurobank; Για δύο λόγους: την αρκετά καλή κεφαλαιακή της διάρθρωση μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, καθώς και το γεγονός ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν δύο από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι ένα «παιχνίδι» στον τραπεζικό χώρο.

Όπως, βεβαίως, εκτιμάται ότι στην ίδια τη Eurobank, όποιες ανάγκες και αν προκύψουν, οι μέτοχοί της θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Το ίδιο εκτιμάται, πάντως, ότι θα πράξουν και οι μέτοχοι της Alpha αλλά και της Πειραιώς. Πάντως, ορισμένοι κύκλοι στην Ελβετία υποστηρίζουν ότι η πλευρά του μεγάλου Έλληνα επιχειρηματία και πρώην βασικού μετόχου της Eurobank Σπύρου Λάτση έχει επιδοθεί σε συστηματικό λόμπινγκ προκειμένου να επηρεάσει την τρόικα να αποδεχθεί αυτή τη φορά το ενδεχόμενο συγχώνευσης δύο συστημικών ελληνικών τραπεζών. Κάτι το οποίο είχαν μπλοκάρει οι τροϊκανοί ακυρώνοντας τότε τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank.