Καστοριά: Το Δεληνάνειο Μουσείο αναβιώνει τον αργαλειό

Posted by : Mr. Blog | 31 Ιουλ 2014 | Published in

Καστοριά: Το Δεληνάνειο Μουσείο αναβιώνει τον αργαλειό
Μια πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς
Η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού, αναβιώνει στο Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο, με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς.

Τα μέλη της διοίκησης προμηθεύτηκαν αργαλειό τον οποίο έστησαν σε χώρο του μουσείου και με τη βοήθεια της κ. Κούλας Κουμπάνη η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να διδάξει, ξεκίνησαν τα μαθήματα.

«Ήταν στα σχέδια της διοίκησης να γίνουν αυτά τα μαθήματα εκμάθησης αργαλειού. Λόγω της κρίσης περισσότερο είπαμε να ασχοληθούν οι νέοι και οι νέες κυρίως, με κάτι το διαφορετικό μια και οι δουλειές δεν πάνε καλά. Βέβαια δεν θα περιμένουν να βγάλουν χρήματα από αυτό, αλλά θα καθίσουν στο σπίτι θα κάνουν καλό και στον εαυτό τους, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στεναχωρημένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας». Επισημαίνει η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Ασημίνα Ρίζου και υπογραμμίζει ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν.




Όρεξη και θέληση. Αυτά είναι σύμφωνα με την κ. Κούλα Κουμπάνη τα προσόντα που πρέπει να έχει κανείς για να ασχοληθεί με αυτή την πανάρχαια τέχνη.

Η ίδια, υφαίνει στον αργαλειό από τα εφηβικά της χρόνια , τώρα πρόθυμα μεταδίδει τις εμπειρίες και τις γνώσεις της στις νεότερες.

«Ασχολούμαι από μικρή. Τώρα ξανάνιωσα εδώ που ήρθα. Δεν είναι δύσκολος ο αργαλειός, αρκεί να θέλεις να ασχοληθείς. Πρέπει όλα τα νέα παιδιά να ξέρουν και ας μη χρειαστεί ποτέ να τον χρησιμοποιήσουν. Το να μάθουν, δεν είναι κακό. Είναι ωραίο να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα.

Εμείς παλιά μαθαίναμε να υφαίνουμε ακόμη και χωρίς να το θέλουμε. Στα χωριά μας είχαμε τους αργαλειούς, τα τσουκρίκια μας, τα κεντήματα. Τώρα όλα αυτά λείπουν από τα σπίτια. Μόνο βιβλία υπάρχουν». Μας λέει η κ. Κουμπάνη.

Μεταξύ των μαθητριών είναι και η κ. Χαρίκλεια Καρανικολάου η οποία για πρώτη φορά μαθαίνει τη συγκεκριμένη τέχνη και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της.

«Είναι πάρα πολύ ωραίο και εύκολο. Η κ. Κούλα έχει όρεξη και μεράκι και μας δείχνει . Οι κυρίες του συμβουλίου είναι όλες απίθανες. Επικρατεί ένα ευχάριστο κλίμα.

Μ΄αρέσει να ασχολούμαι με την παράδοση. Διάβαζα βιβλία για την Καστοριά, μέσα στα οποία έβλεπα κυρίες που ύφαιναν στον αργαλειό τα παλιά τα χρόνια, αλλά και το πόσο βοηθούσαν με τα υφαντά τους το νοικοκυριό του σπιτιού. Σκέφτηκα ότι είναι απαραίτητο για μια γυναίκα να διδαχτεί τέτοιου είδους τέχνες που χάθηκαν στην εποχή μας». Δηλώνει η κ. Χαρίκλεια Καρανικολάου.

Αυτή τη στιγμή, οι κυρίες υφαίνουν μια κουρελού και μόλις την τελειώσουν σκοπεύουν να τη στρώσουν στο μουσείο.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος σκοπεύει μέσα στο καλοκαίρι να αναβιώσει και άλλη μια συνήθεια των γυναικών της Καστοριάς. Το «πρεμεντί».

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θέλουμε να αναβιώσουμε το καστοριανό πρεμεντί. Να έρθουν στο Δεληνάνειο κυρίες με τα εργόχειρά τους και τα πλεκτά και να μας δείξουν κέντημα και πλέξιμο. Ελπίζω να βρούμε ανταπόκριση και σε αυτή την κίνηση». Σημειώνειη γενική γραμματέας του Συλλόγου Νίνα Καραμανίδου.



Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ