Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς επισκέφθηκε τα χωριά “SOS”

Posted by : Mr. Blog | 2 Απρ 2014 | Published in

Τελικά όσο η οικονομική κρίση γίνεται βαθύτερη στις μέρες μας, τόσο αυξάνονται τα «ανθρώπινα αποθέματα» καλοσύνης και προσφοράς στο συνάνθρωπο…Όταν δε στην περίπτωση του συνανθρώπου βρίσκονται παιδικές μαθητικές ψυχές, τότε είναι εντυπωσιακά τα «περισσεύματα καρδιάς».

Με αυτό το σκεπτικό ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή επίσκεψη στο χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης όπου και παρέδωσε υλικά πράγματα τα οποία είχε συγκεντρώσει από πολίτες της πόλης μας, δίνοντας οι πιο πολλοί όχι από το περίσσευμα, άλλα από το υστέρημά τους.
Στη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. με τους υπεύθυνους του χωριού SOS γνωστοποίησαν τη διάθεσή τους για έμπρακτη στήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στο χωριό, συντελώντας ουσιαστικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

«Τόσα χρόνια βοηθούσαμε με σταθερό εισόδημα την action aid. Αποφασίσαμε φέτος όλες οι κυρίες να στηρίξουμε τα δικά μας παιδιά. Δεν μιλάμε βέβαια για τα δικά μας καστοριανά παιδιά για τα οποία είμαστε μονίμως στις επάλξεις, αλλά για τα 60 παιδιά που φιλοξενούνται στο χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Για αυτό, την περασμένη Κυριακή με την συμμετοχή των φίλων του συλλόγου που μας ακολουθούν πιστά αλλά και με μια μεγάλη ποσότητα προϊόντων η οποία συγκεντρώθηκε απλόχερα από τους συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το χωριό SOS», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ασημίνα Ρίζου. « Στόχος μας ήταν να απλώσουμε το χέρι και την καρδιά μας σε όσους στερούνται ακόμα και τα αυτονόητα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες που μας δόθηκε η δυνατότητα να στηρίξουμε με τη συμμετοχή μας τη σημαντική προσπάθεια και το έργο του χωριού SOS, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αποδεικνύει έμπρακτα εδώ και πολλά χρόνια πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ουσιαστική βοήθεια που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια», πρόσθεσε η πρόεδρος.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1997. Εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου οικοδομήθηκε σε μία έκταση 29 στρεμμάτων, η οποία αποκτήθηκε το 1991 χάρις στο κληροδότημα LEON PISANI.

Αποτελείται από 10 σπίτια οικογενειών SOS για 60 παιδιά, τον Ξενώνα προστασίας και θεραπείας κακοποιημένων βρεφών και νηπίων, το σπίτι του Διευθυντή, το σπίτι των Θείων, το σπίτι για τα εργαστήρια και το Κοινοτικό όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, μελετητήριο κλπ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, γήπεδα, 2 παιδικές χαρές και το ανοικτό θέατρο ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ.

Απασχολούνται 27 άτομα σε ημερήσια βάση (επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό) και το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι 3.500 τμ.

Της Δώρας Κωτσοπούλου