ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΤΟ ΧΟΝΚ ΚΟΝΓΚ: Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Posted by : Mr. Blog | 4 Μαρ 2014 | Published in

Δεν είναι λίγοι οι Καστοριανοί γουνοποιοί που μας μίλησαν για τη φετινή καθοδική πορεία των αποτελεσμάτων της έκθεσης που θεωρείται ως η πιο σημαντική του κόσμου της
γουνοποιίας.

Και δεν αναφέρθηκε απλά η αρνητική εξέλιξη αλλά τονίστηκε κιόλας το μέγεθος της πτωτικής τάσης: Η χειρότερη έκθεση της δεκαετίας στο Χονκ Κονγκ!


Λιγοστοί επισκέπτες

Με τα κιάλια προσπαθούσαν να δουν εμπορικούς επισκέπτες οι απογοητευμένοι εκθέτες που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά τέτοια «άπνοια»...

Ειδικά οι Ρώσοι ήταν ελάχιστοι σε σχέση με άλλες χρονιές και τριγύριζαν στους διαδρόμους της έκθεσης βολτάροντας χωρίς να δείχνουν κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Ένα άλλο -ευνοϊκό για τους Έλληνες - στοιχείο ήταν ότι οι επισκέπτες που παραβρέθηκαν,  εκνεύρισαν σε μεγάλο βαθμό τους Κινέζους επειδή όλως παραδόξως επισκέφθηκαν Ευρωπαϊκά και κυρίως Ελληνικά περίπτερα!

Δόξα το θεώ μας είπαν οι Καστοριανοί,  εμείς πάλι κάτι κάναμε. Οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένων και των άλλων Ευρωπαίων), τίποτα, μηδέν!


Και στο Χονκ Κονγκ οι επισκέπτες έρχονται με πληρωμένα τα έξοδα.

Τελικά δεν πρωτοτυπούν απ ότι φαίνεται οι Ελληνικές εκθέσεις σε ότι έχει σχέση με την πληρωμή των εξόδων των επισκεπτών. Οι υπεύθυνοι της έκθεσης δεν έκαναν καθόλου τον... Κινέζο. Πλήρωσαν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία των 400 ευρώ το δωμάτιο ανά ημέρα, και προσέφεραν δωρεάν δεξιώσεις στις αίθουσες των ξενοδοχείων.

Έτσι μάλλον αποστομώνονται όσοι δήλωναν πολέμιοι της ανάλογης τακτικής που ακολουθούν οι Ελληνικές εκθέσεις για τους δικούς τους επισκέπτες. Απλά εδώ η μοναδική διαφορά ήταν ότι η κάλυψη των εξόδων και η γαλαντόμα συμπεριφορά ίσχυε στοχευμένα. Οι Κινέζοι παρατηρώντας από τα στοιχεία που διέθεταν επέλεγαν κράτη-στόχους που σε προηγούμενη έκθεση παρουσίαζαν πτωτική συμπεριφορά και προσέφεραν τα προνόμια επιλεκτικά σε αυτούς που παρουσίαζαν ιστορικό διστακτικότητας και μειωμένου ενδιαφέροντος.Έτσι φέτος οι τυχεροί ήταν οι επισκέπτες από το Καζακστάν που επέδειξαν ολιγωρία στο παρελθόν.
Του χρόνου όμως δεδομένου του φετινού σοκ, αν επιμείνουν στην ίδια τακτική τους βλέπουμε να αντιγράφουν την Ελληνική φιλοξενία με πληρωμένα τα πάντα για όλους χωρίς διακρίσεις...



Δύσκολα τα πράγματα

Η Κίνα μαραζώνει από τις δημοσιονομικές και φορολογικές της περιπέτειες και η πτωτική πορεία της έκθεσης έδωσε ένα επιπλέον χτύπημα. Η Κορέα ακολουθεί από κοντά με μειωμένο ενδιαφέρον στην αγορά της γούνας ίσως λόγω του ανύπαρκτου φετινού χειμώνα. Η Τουρκία μπλεγμένη σε εσωτερικούς τσαμπουκάδες και οικονομικές φουρτούνες σαν να ζήλεψε από την Ελλάδα και το τελευταίο που σκέφτεται είναι να αγοράσει γουναρικά. Το Dubai κοιμάται.
Και τέλος η μητέρα όλων των αγορών για τους Έλληνες η Ρωσία, συννεφιάζει όλο και περισσότερο.  

Το πλεονέκτημα που υποτίθεται θα δημιουργούσε η πτώση των τιμών των δερμάτων, για να μπορούν οι Ρώσοι να αγοράσουν με καλύτερες τιμές, σχεδόν εξανεμίστηκε εξαιτίας της μείωση της αξίας του ρουβλίου έναντι δολαρίου- ευρώ,  άρα και της αγοραστικής τους δύναμης. Αν προσθέσουμε και τις ταραχώδεις εξελίξεις με την Ουκρανία, το φως στο τούνελ γίνεται όλο και πιο άψυχο.   Άρα έχουμε μπροστά μας πολλά φύλλα αντί για μήλα.


Και τώρα το εύλογο ερώτημα: Τι τρέχει με τις δημοπρασίες?Το 100% μήπως είναι φούσκα?

Εσείς δεν αναρωτιέστε? Τόσοι κακοί οιωνοί. Τόσα εμπόδια για τις πωλήσεις της γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δημοπράτες είναι κεφάτοι γιατί πούλησαν το 100% των δερμάτων σε Κοπενχάγη και NAFA? Πούλησαν 14 εκατομμύρια δέρματα! Μα είναι δυνατόν? Αγοράστηκαν 14 εκ δέρματα για να παραχθούν και να πουληθούν τα αντίστοιχα έτοιμα γουναρικά? Αποικίσαμε άλλον πλανήτη και δεν το πήραμε χαμπάρι? Και τόσο στοκ μαζεμένο τι θα το κάνουμε ανακύκλωση?

Οι ειδήσεις που μεταδόθηκαν από τις εταιρίες δημοπρασιών πανηγύριζαν το 100% των πωλήσεων. Κάποιοι όμως ισχυρίζονται ότι πρόκειται για φούσκα. Και αυτό γιατί φέτος οι υπεύθυνοι Κοπενχάγης και Nafa φαίνεται να επέλεξαν μια τεχνική - τέχνασμα για να αποφευχθεί η αδράνεια από τους αγοραστές και η μεγαλύτερη πτώση της αξίας. Αποφάσισαν να διευκολύνουν τους πελάτες τους (κυρίως όσων θα αγόραζαν δέρματα πάνω από 200.000 ευρώ)  με πληρωμή του 25% της αξίας τους. Το υπόλοιπο 75% θα πληρωθεί σε ένα εξάμηνο. Τα δέρματα σ αυτές τις περιπτώσεις (που μάλλον αποτελούν την πλειοψηφία αφού ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο άτοκο δάνειο? ) κρατούνται από τους δημοπράτες μέχρι να εξοφληθούν μετά το πέρας του εξαμήνου.

Καταλάβατε τώρα γιατί πολλοί μιλούν για φούσκα? Θα μπορέσουν οι αγοραστές να αντεπεξέλθουν στις ξερές από άποψη πωλήσεων εποχές που διανύουμε? Αν όχι γιατί και πως να εξοφλήσουν τα δέρματα τα οποία δεν θα χρειάζονται και έχουν δώσει προκαταβολή 25%?  «Για μένα άρα οι εταιρίες δημοπρασιών έχουν πουλήσει το 25 κι όχι το 100%» μας λέει γουνοποιός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες για άλλη μια φορά στο χρηματιστήριο που λέγεται γούνα...


Για το oladeka

Πέτρος Σμιξιώτης