Τάσος Κόλλιας: Ένας Καστοριανός “Ήρωας” στη νέα εκπομπή του Σάκη Ρουβά (φωτο)

Posted by : Mr. Blog | 2 Μαΐ 2013 | Published in


Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που καθημερινά δίνουν μάχη με τη ζωή, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στάθηκαν πραγματικά παλικάρια, ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Δέκα ιστορίες ηρωισμού, αλληλεγγύης και εξαιρετικής κοινωνικής προσφοράς με πρωταγωνιστές απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι δέκα ήρωες του ΑΝΤ1, αυτοί είναι οι δέκα ήρωες του Σάκη.
Της Τίνας Μεσσαροπούλου-Νews Σαββατοκύριακο
Ο δημοφιλής τραγουδιστής ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο τα γυρίσματα των πέντε συνολικά ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε από τα μέσα Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία πρεμιέρας από τις 13 έως τις 17 Μαΐου. Το πρώτο γύρισμα έγινε στην Αθήνα όπου ο Σάκης γνώρισε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον Περικλή, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του έσωσε μια γυναίκα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Η αυτοθυσία και η δύναμη ψυχής του ενέπνευσαν την επιτροπή που επέλεξε την ιστορία του ανάμεσα σε περισσότερες από δύο χιλιάδες. Ο Σάκης συνάντησε τον Περικλή στο κέντρο της Αθήνας και εκείνος μοιράστηκε μαζί του τη μοναδική του εμπειρία. Ο Σάκης έζησε μαζί με την οικογένεια της γυναίκας που έσωσε ο Περικλής τα σπάνια συναισθήματα, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που τους δένει, γνώρισε την κόρη του σε μια παιδική χαρά και έκαναν κούνια μαζί. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής της εκπομπής ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη και γνώρισε τον Ηλία, τον γιο του «ήρωα». Ακολουθούν τα Τρίκαλα και η Κρήτη την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τα πολύωρα γυρίσματα θα συνεχιστούν και την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πολύπειρος εκπαιδευτής αυτοδυτών έχει δείξει πολλές φορές δείγματα θάρρους, ενώ αψηφώντας τον κίνδυνο έχει σώσει συνανθρώπους μας. Αναμφίβολα, μία από τις συγκλονιστικότερες διασώσεις που προκάλεσαν αίσθηση στο πανελλήνιο ήταν κατά την προσάραξη του ταχύπλοου επιβατηγού «Δελφίνι 16» στις βραχονησίδες Καβουρονήσια, ανοιχτά της Μυκόνου, τη νύχτα της 17ης Αυγούστου 1993.
Ο Χρύσανθος Πολιτόπουλος βρισκόταν σε μια ταβέρνα με την οικογένειά του όταν ο επικελευστής του Λιμενικού Τάσος Μπαλαούρας έσπευσε να ζητήσει τη βοήθειά του για τη διάσωση των ναυαγών. Χωρίς να το σκεφτεί ούτε στιγμή, ο επαγγελματίας δύτης επιβιβάστηκε σε φουσκωτό μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας διάσωσης και εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής προσέγγισαν το υδροπτέρυγο. Σε μια δραματική επιχείρηση, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, περισυλλέγησαν οι 11 επιβάτες και το 7μελές πλήρωμα από το «Δελφίνι».
Το 1995 ο κ. Πολιτόπουλος βραβεύθηκε για την ηρωική πράξη του από την Ακαδημία Αθηνών. Ο 55χρονος σήμερα άντρας, ο οποίος έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις Υποβρύχιων Καταστροφών, εξακολουθεί να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του σε νέους αυτοδύτες.


AΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ (30 ετών)
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2003 λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα εκτρέπεται της πορείας του και πέφτει από γέφυρα στον ποταμό Αλιάκμονα. Τραγικός απολογισμός: 16 νεκροί και 7 τραυματίες. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκεται ο 20χρονος τότε στρατιώτης Τάσος Κόλλιας, ο οποίος, παρότι τραυματισμένος, βγαίνει από τα σπασμένα παράθυρα του λεωφορείου και σώζει στη συνέχεια έναν συνεπιβάτη του, τον Αλβανό Φρέντου Τσαβάι. Στη συνέχεια βοηθά κι άλλους τραυματίες να απεγκλωβιστούν. Για αρκετά χρόνια διατηρούσε επαφές με κάποιους επιζήσαντες αλλά με την πάροδο του χρόνου τα ίχνη τους χάθηκαν, ενώ ο Αλβανός που ο Τάσος έβγαλε με τα χέρια του από τα συντρίμμια του λεωφορείου λίγα χρόνια αργότερα έφυγε για την πατρίδα του.
Ο ίδιος ο Τάσος Κόλλιας για αρκετό καιρό μετά το δυστύχημα αδυνατούσε να μπει σε λεωφορείο, αλλά με τη βοήθεια της κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης ξεπέρασε τη φοβία του. Του ζήτησαν, μάλιστα, να ηγηθεί της ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης που θα δημιουργείτο για τους άλλους επιζήσαντες, αλλά, τελικά οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν. Σήμερα ο 30χρονος ζει στην Καστοριά, είναι άνεργος εδώ και 4 χρόνια, περιμένει το πρώτο του παιδάκι και δουλεύει περιστασιακά στην κινητή καντίνα που διατηρεί η μητέρα του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Ονομάζομαι Παναγιώτης, είμαι 45 ετών, επιζών από καρκίνο των όρχεων και μένω δυνατός». Έτσι συστήνεται ο γυμναστής Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο και νόσησε για πρώτη φορά από καρκίνο των όρχεων το 1997, σε ηλικία 30 ετών. Η ιστορία του λίγο πολύ γνωστή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θα θυμούνται το σποτάκι με τον σάκο του μποξ στο οποίο πρωταγωνίστησε ο ίδιος μαζί με άλλη μια καρκινοπαθή. Εκείνη έχασε τη μάχη, ο Παναγιώτης όμως συνεχίζει ακόμα…
Ο καρκίνος βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Μόλις του ανακοίνωσε ο γιατρός τη διάγνωση, πάγωσε, έφυγε η γη κάτω από τα πόδια του. Το μόνο που δεν είχε σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε ήταν ότι θα διαγνωστεί με καρκίνο. Η ζωή του, λόγω της αθλητικής δραστηριότητας αλλά και της επαγγελματικής του ιδιότητας ως γυμναστής, ήταν πολύ προσεγμένη.
Μετά την επέμβαση και τις χημειοθεραπείες κατάλαβε ότι έπρεπε να το αντιμετωπίσει μόνος του, αφού όλοι -φίλοι και γνωστοί- ως διά μαγείας, είχαν εξαφανιστεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κανένας από τους γιατρούς του δεν τον παρέπεμψε σε κάποια ομάδα υποστήριξης. Ξαναγύρισε στη δουλειά του στα γυμναστήρια και στην καθημερινότητά του, όμως τον Ιανουάριο του 2007, μετά από το καθιερωμένο ετήσιο τσεκ-απ, του διεγνώσθη για δεύτερη φορά καρκίνος του όρχεως.
Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, αφού ο καρκίνος των όρχεων, σε αρχικό στάδιο, θεωρείται ιάσιμος κατά 99%. Το ευτύχημα, για άλλη μία φορά, ήταν ότι βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Σε εκείνη τη δύσκολη κατάσταση της επανεμφάνισης του καρκίνου σκέφτηκε τη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα παρείχε όσα εκείνος θα ήθελε να είχε ως ασθενής. Έτσι δημιούργησε στις 4 Οκτωβρίου 2007 την Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου με την ονομασία «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ» ή «BE STRONG».
Η ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.bestrong.org.gr , που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2008, θεωρείται από τις πιο ενημερωμένες στην Ελλάδα σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο. Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012, η Εθνική Γραμμή Υποστήριξης 1069 παρέτεινε τη λειτουργία της σε 24ωρη βάση, πέντε μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Το «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ», σε συνεργασία με την κυπριακή οργάνωση «ΕΛΑΖΩ», διεύρυνε τις υπηρεσίες της γραμμής 1069, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Έτσι, κάθε Κύπριος που καλεί στον τετραψήφιο αριθμό 1469, ο οποίος ισχύει μόνο για την Κύπρο, συνδέεται με τους ειδικούς ψυχικής υγείας της Οργάνωσης και λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Ο Παναγιώτης έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο «Είμαστε τουρίστες», στο οποίο καταθέτει, με βιωματική γραφή, τις εμπειρίες του, έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, προσφέροντας μέσα από τη δική του ιστορία ελπίδα για τη ζωή.
Η Ευρωπαϊκή Σχολή Ογκολογίας, στο πλαίσια του διαγωνισμού «CANCER ON THE INTERNET» AWARD 2010, απένειμε το Βραβείο Εύφημης Μνείας (2010 Mention Of Honour) στην ελληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ». Ο επόμενος στόχος του Παναγιώτη είναι η δημιουργία ενός κέντρου ευεξίας & ολιστικής υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο.
O Παναγιώτης Μιχαήλ, έχει γεννηθεί στη Γερμανία, κατάγεται από την Κύπρο, ενώ ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.


ΣΟΦΙΑ ΚΥΒΕΛΙΔΟΥ
Η Σοφία είναι μητέρα ενός παιδιού με νοητική υστέρηση. Ο γιος της, Πέτρος, γεννήθηκε με σύνδρομο Rubinstein-Taybi, μια σπάνια γενετική ανωμαλία και σήμερα, αν και είναι 18 ετών, εξακολουθεί να έχει το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Η μητέρα χώρισε σε νεαρή ηλικία και έμεινε να παλεύει μόνη της για να φροντίζει το παιδί. Καθώς η ίδια έπρεπε να εργαστεί για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τη φροντίδα του παιδιού ανέλαβε κυρίως η γιαγιά στο χωριό Νικήτη της Χαλκιδικής, ενώ η Σοφία Κυβελίδου μοίραζε το χρόνο της μεταξύ της Νικήτης και της Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται.
Όταν το 2009 η μητέρα της Σοφίας διαγνώσθηκε με καρκίνο του πνεύμονα, άρχισε να αγωνιά για το τι θα απογίνει το παιδί όταν η γιαγιά –αλλά και η ίδια– φύγει από τη ζωή. Η αγωνία αυτή την ώθησε να δημιουργήσει τον Οκτώβριο του 2012 το Σύλλογο Φίλων και Γονέων Παιδιών με Νοητική Στέρηση και Αυτισμό Χαλκιδικής «ΟΝΕΙΡΑ», ο οποίος σήμερα αριθμεί περίπου 100 μέλη.
Περισσότερες από 40 οικογένειες με παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση μοιράζονται τις ανησυχίες και αλληλοβοηθούνται. Ο Σύλλογος απευθύνεται κυρίως σε ενήλικα παιδιά που αποφοίτησαν από τα ειδικά σχολεία Πολυγύρου και Μουδανιών του νομού Χαλκιδικής.
Στόχος του Συλλόγου «ΟΝΕΙΡΑ» είναι να συμβάλλει στην επαγγελτική κατάρτιση των νέων με ειδικές ανάγκες και μέσα στα σχέδιά του είναι η λειτουργία ενός ξενώνα υποστηριζόμενης διαβίωσης με την εθελοντική συνεισφορά ιατρών και κοινωνικών λειτουργών.

gr.omg.yahoo.com