Αποκλειστικό ! Μεταφορά της κουμπελίδικης στην είσοδο της πόλης. Όλο το παρασκήνιο της απόφασης

Posted by : Αιρετικός | 1 Απρ 2013 | Published in


Είδηση βόμβα ! Εγκρίθηκε η μεταφορά της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας της Κουμπελίδικης (ή Καστριώτισσας, παλιά ονομασία προ Οθωμανών).
Η ιστορική εκκλησία και σύμβολο της πόλης για αιώνες
(κτίσθηκε μεταξύ 9ου και 11ου αιώνα) θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης δίπλα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες της πόλης να μπορούν να την βλέπουν και να την θαυμάζουν. Θα τοποθετηθεί μάλιστα ακριβώς απέναντι από τους πέτρινους νερόμυλους και ανεμόμυλους του ΚΠΕ ώστε η πέτρινη τοιχοποιία τους να δένει αρμονικά μεταξύ τους και να δημιουργεί ένα ταιριαστό αισθητικό αποτέλεσμα.
Η καταπληκτική ιδέα της μεταφοράς κυοφορούνταν εδώ και μήνες μεταξύ των τοπικών αρχών, ωστόσο κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό για να ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή και να εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο δια της εκπλήξεως και της πρωτοτυπίας. Ωστόσο, δεν υπολόγιζαν τους δαιμόνιους μπλόγγερ του ΟΛΑΔΕΚΑ που σήμερα σας αποκαλύπτουν τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί και βαίνουν ολοταχώς προς υλοποίηση μετά και από τις σχετικές εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων.

Η μεταφορά του ιερού ναού θα γίνει στα πρότυπα της πετυχημένης μεταφοράς της μονής Τορνικίου στο Δήμο Δεσκάτης του Νομού Γρεβενών που έγινε πριν ενάμιση χρόνο και αυτό σίγουρα θα  διευκολύνει το έργο γιατί υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία.



Να τονίσουμε εδώ τους λόγους που οδήγησαν στην σύλληψη του όλου έργου.

Πρώτον, η ρηξικέλευθη ιδέα κρίθηκε σκόπιμη γιατί θα βοηθήσει τον τουρισμό τα μάλα.
Η είσοδος της πόλης είναι η βιτρίνα της. Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να την δούν και να την θαυμάσουν καθώς θα εισέρχονται και έτσι θα εξασφαλιστεί η 100% θέασή της. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, πολλοί λίγοι ήταν οι επισκέπτες που γνώριζαν την ύπαρξή της και έτσι δεν την αναζητούσαν. Αλλά και εκείνοι που είχαν ακούσει γι' αυτήν, πολλές φορές, λόγω του δύσβατου και κρυμμένου από τις πολυκατοικίες χώρου, δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν και έτσι δεν έφταναν ποτέ σε αυτήν για να την θαυμάσουν και να προσκυνήσουν. Έτσι λοιπόν έμενε ανεκμετάλλευτο ένα σούπερ τουριστικό αξιοθέατο που δεν μπορούσε, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, να συνεισφέρει κατά τις δυνατότητές του στην αύξηση του πολυπόθητου τουριστικού προϊόντος. 

Δεύτερον, η πρόταση θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή λύση για το μεγάλο και φλέγον πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων που είχε δημιουργηθεί στην πλατεία του ναού. Με την μεταφορά θα απελευθερωθεί πολύτιμος χώρος για να χωρέσουν μερικά ακόμα οχήματα των περιοίκων και έτσι να μην αναγκάζονται να σταθμεύουν το όχημά τους μακρία από την οικία τους με ο,τι αυτό συνεπάγεται.


  Η πρόταση της μεταφοράς του ναού βρήκε ένθερμους υποστηριχτές στους επαγγελματικούς φορείς της πόλης και ειδικά αυτούς που σχετίζονται με τον τουρισμό. Περιττό να σας πούμε πως την ενέργεια χαιρέτησαν και οι επιχειρηματίες του "Χωριού του Αϊ Βασίλη" οι οποίοι υποσχέθηκαν να είναι οι χορηγοί για τα πολύχρωμα λαμπιόνια που θα στολίσουν τον ναό τα Χριστούγεννα. Το στόλισμα με τα λαμπιόνια κρίθηκε επιτακτικά αναγκαίο για να μην υπάρχει δυσαρμονία με το υπόλοιπο περιβάλλον. Μόνο οι εκκλησιαστικοί φορείς εξέφρασαν στην αρχή τις επιφυλλάξεις τους για την αναγκαιότητα της μεταφοράς οι οποίες όμως σταδιακά κάμφθηκαν όταν τους υποσχέθηκαν πως θα τους παραχωρήσουν έναν έξτρα χώρο, πλησίον του ιστορικού ναού, για την πώληση κεριών, εικόνων και φυλαχτών καθώς και ένα τεράστιο παγκάρι που θα χωράει τα τάματα των πιστών που θα προστρέχουν   στην Παναγία την Καστριώτισσα την θαυματουργή (ναι, το σχετικό action plan προβλέπει την θαυματουργικότητα του ναού σε σύντομο χρονικό διάστημα). Επίσης, στην κάμψη των αντιρρήσεων των εκκλησιαστικών παραγόντων συνέβαλε καθοριστικά και το γεγονός πως στον χώρο του ΚΠΕ στεγάζεται και το ενυδρείο της πόλης, το οποίο μετά την εμπνευσμένη ονοματοδοσία του με τον όνομα του οικουμενικού μας Πατριάρχη, αποκτάει ιερή συνεκτικότητα και άμεσο συσχετισμό, δένοντας αρμονικά μεταξύ τους. Έτσι δημιουργούν ένα, αισθητά δυνατό, σύνολο που θα λειτουργήσει συνδιαστικά και ενισχυτικά στην ανάδειξη της ιερότητας του συγκεκριμένου χώρου.



Για το όλο έργο να τονίσουμε πως έχει βρεθεί ήδη και το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσει τόσο την μελέτη όσο και το ίδιο το έργο της μεταφοράς και της διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασης. 

Να τονίσουμε εδώ, βέβαια, πως δυστυχώς και σε αυτό το εξαιρετικό και εμπνευσμένο concept, βρέθηκαν κάποιοι κακοπροαίρετοι, που προφανώς δεν θέλουν την ανάπτυξη αυτού του τόπου, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους. 
Είναι οι γνωστοί γραφικοί ψευτοκουλτουριάδες που υποστηρίζουν πως, δήθεν, πέρα από τα ευρώ υπάρχει και η ιστορία, ο πολιτισμός, η αξιοπρέπεια και η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενεές.
Ειλικρινά δεν τους κατανοούμε και υποπτευόμαστε πως πίσω από την μυστήρια στάση τους ίσως να κρύβονται άλλα κίνητρα και συμφέροντα. Δεν θέλουν δηλαδή να γίνει απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ; Τι θέλουν ; Να πάνε χαμένα ; 
Δεν θέλουν να μειωθεί το πρόβλημα της στάθμευσης των συμπολιτών μας που ζουν στην πλατεία της Κουμπελίδικης ; Έχουν αναλογιστεί ποτέ πώς θα ήταν σήμερα η συγκεκριμένη πλατεία και πόσο λίγος χώρος πάρκινγκ θα υπήρχε αν εκείνοι που αποφάσισαν την κατεδάφιση του παλιού Γυμνασίου άκουγαν τις ενστάσεις κάποιων δήθεν κουλτουριάρηδων που αντιδρούσαν σε αυτό γιατί δεν είχαν τότε αυτοκίνητο και ζήλευαν τον γείτονα που είχε ;
Δεν θέλουν να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Καστοριάς με τον ναό να στολίζει την είσοδο της πόλης και να εντυπωσιάζει τους τουρίστες-επισκέτες ; Δεν θέλουν αυτή η πόλη να δει προκοπή ;  Δεν θέλουν την αύξηση των επισκεπτών, την ευμάρεια των επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας ; Τι θέλουν επιτέλους ; Να βλέπουν τους συμπολίτες μας να υποφέρουν από την μάστιγα της ανεργίας μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τα "καπρίτσια" κάποιων δήθεν κουλτουριάρηδων που το παίζουν ειδήμονες επί παντώς επιστητού ; Λες και δεν υπάρχουν οι ειδικοί που θα κρίνουν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Παρεμπιπτόντως, είναι ευτύχημα πως έχει δοθεί ήδη η επίσημη άδεια από το πεφωτισμένο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου για την εκτέλεση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού έργου που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα της προσδώσει προστιθέμενη τουριστική αξία. Σαφώς και οι αξιόλογοι επιστήμονες του υπουργείου έκριναν πως το σπουδαίο και, το ξαναλέμε, εμπνευσμένο αυτό έργο πρέπει να προχωρήσει. Μπράβο σε αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα και αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια για την υλοποίησή της κόντρα στην λάσπη και την κακομοιριά ορισμένων.
Το όραμα σύντομα θα γίνει πράξη και αυτό δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει.
Και πάλι εύγε !


Αιρετικός