Βανουάτου:Ένα μαγικό κράτος χωρίς χρήματα!

Posted by : Mr. Blog | 20 Φεβ 2013 | Published in

Βανουάτου: Ένα κράτος χωρίς χρήματα!

"Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία". Πόσοι από εμάς το έχουν πει, και πόσοι το πιστεύουν πραγματικά; Οι κάτοικοι του Βανουάτου, όχι μόνο το πιστεύουν αλλά το έχουν εφαρμόσει και στην πράξη. Σε μία τέτοια εποχή, με περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και με μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον, οποιοσδήποτε από εμάς θα ήθελε να ζει σε μία τέτοια χώρα.



Το Βανουάτου λοιπόν αποτελείται από 83 νησιά. Στο βόρειο μέρος είναι το νησί Πέντεκοστ, είναι 490 τετρ.χιλιομ. με 12.000 κατοίκους. Πρόκειται για ένα κράτος στο οποίο οι άνθρωποι ζουν με αυτά που παράγουν. Ένα κράτος με τράπεζες που δεν δέχονται χρήματα, παρά μόνο προϊόντα και ιδέες.




Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται είναι αλήθεια. Γίνονται καταθέσει με προϊόντα κάθε είδους. Από αγριόχορτα μέχρι πέτρες! Ακόμα, όταν κάποιος έχει κάποια εμπειρία ή ιδέα που είναι χρήσιμη, μπορεί να την καταθέσει και αργότερα να πουληθεί.





Βανουάτου
Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται , είναι πραγματικότητα και οι άνθρωποι εκεί ζουν πραγματικά ευτυχισμένοι. «Είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι, είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτά που έχουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε φύεται γύρω μας. Δεν υπάρχει πείνα. Ο καθένας είναι ευχαριστημένος. Δεν αναζητούμε συνέχεια όλο κάτι άλλο ν’ αποκτήσουμε. Η ζωή μας κυλά ομαλά μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνία μας και στις παραδόσεις μας. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και φροντίζουμε τους ηλικιωμένους.»



Τελικά ισχύει το ρητό. "Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία". Ίσως αν δεν τα είχαμε ποτέ, τότε να ήμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι.