ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μ.Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Posted by : Mr. Blog | 15 Φεβ 2013 | Published in


 Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους του ΤΕΙ Καστοριάς για την μαζικότατη παρουσία τους στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Φοιτητών ενάντια  στο «Σχέδιο Αθηνά»  που αναπτύχθηκαν. 
Η Θέση μας για το «σχέδιο Αθηνά»
   Είναι καλό για ακόμη μια φορά να
αναδείξουμε το στόχο του σχεδίου «Αθηνά»: Ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου πλαίσιο και στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. Είναι ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Α.Ε.
Απορρίπτουμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδεχόμαστε την υπάρχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως, να χρησιμοποιούν αυτήν την κατάσταση ως πρόσχημα για να τσακίσουν τα δικαιώματά μας και να παραδώσουν ολοκληρωτικά την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες των μονοπωλίων, τα ίδια κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.
   Θέλουν να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Ήδη όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των Ινστιτούτων Δια Βίου Μάθησης πουλάνε γνώση που έπρεπε να την παίρνουμε στο πτυχίο (π.χ. πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κλπ). Αυτό που θέλουν είναι να «αγοράζουμε» με πιστοποιητικά όποια γνώση θέλει ο εργοδότης ανά πάσα στιγμή, να μας δίνει μισθό 400 ευρώ, χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, για όσες ώρες θέλει και μετά από κάνα εξάμηνο να μας πετά ξανά στις ουρές τις ανεργίας.
  Παράλληλα με το σχέδιο αυτό θα αναγκαστούν εκατοντάδες φοιτητές να μετακομίσουν σε άλλη πόλη που αυτό θα είναι ένα επιπλέον βάρος για αυτούς.
  Θέλουν να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, να μετατραπούν ουσιαστικά σε ΙΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας, οι ειδικότητες των ΙΕΚ συγκρίνονται με αυτές των ΤΕΙ. 
Η κατάσταση στο φοιτητικό μας Σύλλογο
    Όλο το προηγούμενο διάστημα στο ΤΕΙ- Καστοριάς απουσιάζει κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης των σπουδαστών. Τα τελευταία χρόνια, με πρώτη ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, κυριαρχεί ο εκφυλισμός στα όργανα των σπουδαστών. Σπάνια γίνονται συνελεύσεις, μηδαμινές είναι οι φορές που σηκώνονται πάγια ζητήματα των σπουδαστών (κόστος σπουδών, λέσχη, εστία, συγγράμματα, εργαστήρια, κλπ). Στο κλίμα του ότι όλοι είμαστε μια παρέα ξεχνάμε ότι η σημερινή κατάσταση του ΤΕΙ δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη αλλά είναι ένα πολύ καλά στημένο παιχνίδι με θύματα τους ίδιους τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους. Άρα ευθύνη έχουν όλες οι πολιτικές (και οι ήδη «ανεξάρτητες» και αυτές που τώρα “δημιουργήθηκαν”, βλέπε «ΔΑΠ-ανεξάρτητη»).  Αυτή η κατάσταση βοηθά  την εκάστοτε κυβέρνηση να περνά ανενόχλητα μετρά που χτυπάνε τις ανάγκες μας. 
Οι τοπικές αρχές (τα στελέχη της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της κυβέρνησης) και αυτές με τη σειρά τους όχι μόνο ανέχονται την κατάσταση στο ίδρυμα αλλά είναι αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την κατάσταση αφού μέχρι σήμερα είναι περήφανοι για το ΤΕΙ της ΚΑΣΤΟΡΙΆΣΕίναι αυτοί που βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες στην πόλη τους.
Έχουμε τεράστια δύναμη αρκεί να μπούμε αποφασιστικά στον αγώνα!
Ο αγώνας ενάντια στο εφιαλτικό παρόν και μέλλον που διαμορφώνουν για μας πρέπει να είναι μαζικός! Δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα όσο συμβιβαζόμαστε με το «μικρότερο κακό», όσο ο καθένας κοιτάει να βρει λύση στα προβλήματα μόνος του και «ανεξάρτητα». Θέλει η οργάνωση του αγώνα να μην πατάει σε μια μίνιμουμ πολιτική. Το πρόβλημα με το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι μόνο το ότι φεύγει η Πληροφορική ή ότι συγχωνεύονται τμήματα., αλλά υποβαθμίζονται τα ήδη υποβαθμισμένα πτυχία μας, δεν θίγεται τίποτα για το ήδη επιβαρυμένο κόστος σπουδών. 
Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ!!!!
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα των σπουδαστών. Έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις εδώ και καιρό για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις και το σχέδιο «Αθηνά», για να πάρουν οι σπουδαστές την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Από την πρώτη στιγμή το ΜΑΣ σήκωσε την αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις τόσο σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», όσο και τον προσανατολισμό, τα αιτήματα, τις μορφές πάλης και οργάνωσης των σπουδαστών. Κάλεσε από την αρχή τους σπουδαστές να απομονώσουν αυτούς που εδώ και τόσα χρόνια τους μαχαιρώνουν πισώπλατα. Κάνει προσπάθεια ώστε οι Γενικές Συνελεύσεις να υιοθετήσουν τη θέση για συνολική απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά», για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.                                                                                                                                                                    Για όσους λοιπόν, κατηγορούν το ΜΑΣ ότι θέλει να καπελώσει τους αγώνες των φοιτητών, απλά τους απαντάμε ότι δεν είμαστε και δεν θα είμαστε απόντες από κανένα αγώνα των σπουδαστών που αγωνίζονται για τις πραγματικές τους ανάγκες. Το ΜΑΣ ήθελε μέσα από τα πανό και τα πλακά να δείξει τον πραγματικό ένοχο αυτών των μέτρων, που είναι συγκεκριμένες πολιτικές, να αναδείξει για το τι πραγματικά πρέπει να παλεύει το φοιτητικό κίνημα και, να ξεμπροστιάσει τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων. Δε θεωρούμε ότι έθιξε κανέναν ή ότι καπέλωσε κάποιο συνθήματα τύπου «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ “ΑΘΗΝΑ” ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ» ή « ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ COCA-COLA ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ».  Με αυτήν την έννοια κανένας φοιτητής καλοπροαίρετος θίχτηκε από αυτή την πράξη. Αυτοί που τσούχτηκαν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι. Είναι τα στελέχη της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ (βουλευτάδες και μη), είναι οι εκφραστές αυτών μέσα στο ΤΕΙ , δηλαδή η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, που για να κρύψουν τη συμφωνία τους με αυτή την πολιτική προβάλλονται τώρα ως ανεξάρτητοι. Προφανώς και σε μια πορεία που συμμετέχουν βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οφείλονται για την κατάσταση των ΤΕΙ, της κοινωνίας ολόκληρης, δεν μπορούμε να φωνάζουμε τα ίδια συνθήματα και να κρατάμε τα ίδια πανό. Θα ήταν κοροϊδία από μέρους μας….Με τέτοιες κατηγορίες ότι το ΜΑΣ θέλει να διασπάσει, να καπελώσει και ότι άλλο μπορούν να σκεφτούν μόνο τους φοιτητές μπορεί να προσβάλει, γιατί οι φοιτητές ξέρουν πολύ καλά αν το ΜΑΣ από την πρώτη μέρα ίδρυσης του, ήταν δίπλα σε αυτούς  και στα προβλήματα τους. Αυτοί που το παίζουν «ανεξάρτητοι», είναι αυτοί που θέλουν ένα κοιμισμένο φοιτητικό κίνημα, ένα κίνημα που απλά θα πυροβολεί στον αέρα χωρίς κανένα στόχο.  Σε μια πορεία λοιπόν κάθε φορέας έχει δικαίωμα να είναι εκεί με τα πανό του και τα συνθήματά του, είναι φασιστικό από κάποιους να εμποδίζουν κάτι τέτοιο.
Χρειάζεται να αλλάξει τώρα ο συσχετισμός μέσα στα σπουδαστικό κίνημα!!! Αυτό  θα αλλάξει μόνο αν αποβληθούν οι φορείς των πολιτικών των κυβερνήσεων, να αποβληθούν οι πολιτικές της ΔΑΠ και  τη ΠΑΣΠ.
Χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση! Ο αγώνας δεν είναι μια τουφεκιά, δεν είναι υπόθεση ενός συλλαλητηρίου. 
Κανένας φόβος! Η άγρια καταστολή, η συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό! Την απάντηση δίνει και θα δώσει ο οργανωμένος λαός!
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ!
Διεκδικούμε τώρα:
Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί οτι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν. Καμιά απόλυση προσωπικού.
Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
Ούτε ευρώ για σίτιση– στέγαση– μετακίνηση– βιβλία– αναλώσιμα!Nα νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους.
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ τους ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20/2 ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ.                                                                                    ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 10:30 απέναντι από την περιφέρεια.