Φρένο στο σχέδιο για πλαφόν στο τσίπουρο των “παραγωγών διημέρου”

Posted by : Mr. Blog | 24 Νοε 2012 | Published in


Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπονται τα σχέδια για την επιβολή ανώτατου ορίου στο τσίπουρο που παράγουν για ιδία χρήση οι μικροί αποσταγματοποιοί καθώς μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων αλλά και έντονες…πολιτικές πιέσεις το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω το μέτρο που επρόκειτο να ενσωματωθεί σε ένα από τα επικείμενα φορολογικά
νομοσχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, αντιπροσωπεία των λεγόμενων «παραγωγών του διημέρου» συνοδευόμενη από …διακομματική ομάδα βουλευτών (στην πλειοψηφία τους εκλεγόμενοι στην Κρήτη) είχε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου συνάντηση για το θέμα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη τον οποίο και «έπεισε» τελικά να μην προχωρήσει στην επιβολή του πλαφόν των 80 κιλών ετησίως.
Αντίθετοι με ένα επικείμενο πλαφόν των 80 κιλών ετησίως, είναι οι μικροί αποσταγματοποιοί τσίπουρου ,οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές του Agronews, κατάφεραν να πείσουν το Οικονομικών να μην το εφαρμόσει.
Οι μικροί αποσταγματοποιοί επικαλέσθηκαν τον αυθαίρετο, όπως υποστηρίζουν, καθορισμό του ανώτατου ορίου αλλά και το γεγονός ότι η πλειονότητα εξ αυτών είχε ήδη προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων σταφυλιών. Με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ίσχυε από φέτος το πλαφόν να είναι αναγκασμένοι είτε να τα πετάξουν είτε να τα αποστάξουν παράνομα και εν συνεχεία να τα διαθέσουν –επίσης παράνομα- στην αγορά.
Σύμφωνα με πηγές του Agronews, το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα πριν από λίγους μήνες όταν μεγάλα οινοποιεία και τυποποιητές τσίπουρου προχώρησαν σε καταγγελία στο υπουργείο Οικονομικών  για την ανεξέλεγκτη διάθεση χύµα τσίπουρου στην αγορά.
Μάλιστα, κατάφεραν να κινητοποιήσουν και το ευρωπαϊκό κλαδικό όργανο ο των ποτοποιών το οποίο διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.
Υπό αυτές τις πιέσεις (και το φόβο της «καμπάνας» από τις Βρυξέλλες), το υπουργείο Οικονομικών ανέσυρε –προσωρινά, όπως αποδείχτηκε- από το συρτάρι παλαιότερα σχέδια για θέσπιση ορίου 80 λίτρων στο χύμα τσίπουρο που για προσωπική χρήση μπορούν να παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί.
Παράθυρο για φόρο στο κρασί
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία στους οινοποιούς αλλά και σε ολόκληρο των αμπελοοινικό κλάδο δημιούργησε η απάντηση του κ. Μαυραγάνη σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Γ. Μιχελογιαννάκη για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το θέμα δεν εξετάζεται «επί του παρόντος» και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι, «σύμφωνα με τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο κρασί είναι 0%.
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές οδηγίες, παρέχεται η δυνατότητα επιβολής υψηλότερου συντελεστή ΕΦΚ σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, πέραν του ελάχιστου κοινοτικού που εφαρμόζεται στη χώρα μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι  «δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ από τα 27, επιβάλλουν υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ στο κρασί και 17 κράτη πράττουν το ίδιο στον αφρώδη οίνο».

agronews.gr