Καστοριά: Το “μυστικό” των ΑΧΕΠΑΝΣ

Posted by : Mr. Blog | 13 Νοε 2012 | Published in


Τι κρύβεται κάτω από τα ερείπια του διατηρητέου κτιρίου, απέναντι από τον Αη Γιώργη, που καταρρέει; Γιατί τόση εγκατάλειψη, σε ένα κτίριο, που κάποτε παραχώρησε ο Δήμος Καστοριάς, στην ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑΝΣ, για να το αξιοποιήσει;
Τί μεσολάβησε και εγκαταλείφθηκαν τα μεγαλόπνοα σχέδια των ελληνοαμερικάνων
για το συγκεκριμένο κτίριο;
Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτηματικά, που απασχόλησαν την έρευνά μας, σχετικά με τα βαθύτερα αίτια, που ώθησαν τους ΑΧΕΠΑΝΣ να αθετήσουν τον λόγο τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο στην τύχη του!
Ο μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγετια από την στιγμή που εξέπνευσε η προθεσμία, που έδωσε ο Δήμος στην ελληνοαμερικανική οργάνωση, για να αναστηλώσει το κτίριο, χωρίς να μπει ούτε κεραμίδι…
Η ιστορία ξεκίνησε δύο χρόνια πριν το 2008 όταν  σε ειδική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε τότε  στο Δημαρχείο της πόλης, ο τότε Δήμαρχος Γιάννης Τσαμίσης, αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τους εκπροσώπους των ΑΧΕΠΑΝΣ “για την μεγάλη αυτή προσφορά στην πόλη της Καστοριάς, που θα βοηθήσει κυρίως τους νέους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού, χρησιμοποιώντας την νέα τεχνολογία”, τους παρέδωσε τον πλήρη φάκελλο της μελέτης του αρχοντικού Παπαχρήστου.
Η μελέτη προέβλεπε την πλήρη  αναστήλωση του κτιρίου, όπου στον κύριο χώρο του θα λειτουργήσει βιβλιοθήκη και σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ είχαν προβλεφθεί δύο άλλες αίθουσες, για την στέγαση της ελληνοαμερικανικής και ελληνονακαναδικής ένωσης Καστοριάς.
Στην όλη διαδικασία υπήρχε ένα “γκρίζο” σημείο, που έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη προφορικά, απ΄ όλους τους αμερικανούς αξιωματούχους, που επισκέπτοναι τον Δήμο και αφορά την αποκατάσταση της προτομής του στρατηγού Βαν Φλητ σε φυλλσσσόμενο δημόσιο χώρο, για να μην έχει την τύχη του παρελθόντος!
Αυτό δεν προβλέπεται στην μελέτη, για ευνόητους λόγους, αλλά τέθηκε με σκηνικό “αναπαράστασης”, στην τελετή παράδοσης του κτιρίου από τον Δήμο!
Έκτοτε όμως υπήρξε μια στασιμότητα στην εξέλιξη του έργου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη!
Μάλιστα από τον Δήμο Καστοριάς, αφέθηκε τότε  να διαρρεύσει ότι η μελέτη χάθηκε καθ΄όδόν και αγνοείται  η τύχη της!
Βέβαια κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο, δεδομένου ότι οι μελέτες εκτυπώνονται σε πολλαπλά αντίγραφα και αρχειοθετούνται με ψηφιακή μορφή.
Ξαφνικά παρατηρείται μια απρόσμενη στροφή των ελληνοαμερικανών, στα αρχικά τους σχέδια για το κτίριο και μια περίεργη διαρροή πληροφοριών, για δήθεν απώλεια της αρχικής μελέτης, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες!
Τί είχε συμβεί; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας”, οι ελληνοαμερικάνοι ζήτησαν ως προαπετούμενα, για την υλοποίηση της συμφωνίας με τον Δήμο, πρώτον την αποκατάσταση της προτομής του στρατηγού Βαν Φλητ στην ομώνυμη πλατεία της πόλης και δεύτερον την δημιουργία παραρτήματος της οργάνωσης στην Καστοριά, το οποίο θα διαχειρίζεται τις δράσεις που θα στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτίριο.
Για τον σκοπό αυτό απευθύνθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, σε ευυπόληπτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να πλαισιώσουν την οργάνωση και να συνεισφέρουν από κοινού, στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου.
Η ανταπόκριση που είχαν κρίθηκε αρχικά ικανοποιητική, αλλά στην πορεία όλα άλλαξαν και τα σχέδια ναυάγησαν, όταν ζητήθηκε από τα νέα μέλη, μαζί με την αίτηση εγγραφής να υποβάλλουν στην οργάνωση των ΑΧΕΠΑΝΣ και μία δήλωση υποταγής και προσήλωσης στην προάσπιση των συμφερόντων του αμερικανικού έθνους. Κάτι που θεωρήθηκε μειωτικό για την προσωπικότητα των υποψήφιων μελών και θύμιζε εν πολλοίς τις περιβόητες επιστολές που έστειλαν οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί στην Μέρκελ πριν την υπογραφή του δευτέρου μνημονίου!
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ