Ο Καστοριανός θεολόγος Ζήσης Σίσκος θα χειροτονηθεί αύριο νέος κληρικός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Posted by : Mr. Blog | 20 Νοε 2012 | Published in


Αύριο στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην περιοχή  Πέραν, θα λάβει χώρα η χειροτονία του συμπολίτη μας Ζήση Σίσκου.
 Το Ζήση Σίσκο πρωτογνωρίσαμε πριν δύο χρόνια, όταν διακρίθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Δοκιμίων, κερδίζοντας ένα από
τα 5 πρώτα βραβεία.
 Διαβάζουμε από δημοσιεύματα της εποχής:
Πέντε δοκίμια επιλέχθηκαν ως τα κορυφαία των συμμετοχών στον διαγωνισμό δοκιμίου της επιτροπής Echos για την Διεθνή Οικουμενική Διάσκεψη της Ειρήνης (IEPC)…
Είναι συνδεδεμένος με την Διεθνή Οικουμενική Διάσκεψη της Ειρήνης (IEPC), που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και θα διεξαχθεί στο Κίνγκστον της Τζαμάικα από τις 17 έως τις 25 Μαΐου 2011.
Η Επιτροπή Νέων Echos του Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Οικουμενική Κίνηση, ξεκίνησε τον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο του 2010 με βάση το θέμα της διάσκεψης, “δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη”. Τριάντα δοκίμια ελήφθησαν από έντεκα διαφορετικές χώρες και οκτώ διαφορετικές οικογένειες εκκλησιών. Η επιτροπή επιλογής Echos συναντήθηκε ταυτόχρονα με την Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών από τις 14 έως τις 18 Φεβρουαρίου, για να επιλέξει τους πέντε συγγραφείς δοκιμίου που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC) στο Κίνγκστον, καθώς και στην προσυνοδική εκδήλωση της νεολαίας.
Οι νικητές είναι:
Francis Maberi, Ουγκάντα, Εκκλησία της Ουγκάντας – Αγγλικανική
Chrisida Nithzakalzani, Ινδία, Ταμήλ Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
Lena Schäfer, Γερμανία, Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
Ariel Siagan, Φιλιππίνες, Ευαγγελική Εκκλησία Μεθοδιστών Φιλιππίνων
Ζήσης Σίσκος, Ελλάδα, Οικουμενικό Πατριαρχείο – Ορθόδοξος Χριστιανός
Δώδεκα επιλεχθέντα δοκίμια θα δημοσιευθούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης και θα προσφερθεί ως πηγή οικουμενικής δικτύωσης για την συνέχιση του έργου για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Μέχρι την ώρα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC), το ηλεκτρονικό βιβλίο θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη στη σελίδα της νεολαίας του δικτυακού τόπου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC). Τα επιλεγμένα δοκίμια καλύπτουν τα τέσσερα επιμέρους θέματα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC): Ειρήνη στην κοινωνία, Ειρήνη με την γη, Ειρήνη στην αγορά, Ειρήνη μεταξύ των λαών.
“Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μαρτυρούν την βαθιά δέσμευση των νέων στις εκκλησίες, για θεολογικό προβληματισμό και δράση για την αντιμετώπιση της βίας”, ανέφερε η κριτική επιτροπή κατά την παρουσίαση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ τον Φεβρουάριο.
Η ομάδα επιλογής ήταν σε θέση να ολοκληρώσει αυτό που περιγράφεται ως “ένα ευχάριστο και δύσκολο έργο” που έγινε με την χρήση ακόμα και διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας για ένα εξ αποστάσεως συμμετέχον μέλος από το Οντάριο του Καναδά.
Τον συντονισμό είχε η Natalie Maxson, πρώην στέλεχος του εκτελεστικού προγράμματος του Γραφείου Νεολαίας του ΠΣΕ, η κριτική επιτροπή παρατήρησε ότι οι κοινές επιλογές προέκυψαν κατά την επιλογή των δοκιμίων. Η ομάδα επιλογής προεπέλεξε δώδεκα δοκίμια με βάση την ποιότητα του περιεχομένου τους. Οι συζητήσεις στη συνέχεια περιστράφηκαν γύρω από τις εκπροσωπήσεις (π.χ., περιφέρεια, φύλο, χώρα, ομολογία, οικουμενική εμπειρία, αυτοσυγκέντρωση σε επιμέρους θέματα της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης (IEPC). Οι συζητήσεις σχετικά με την εκπροσώπηση αποτέλεσαν επιμέρους κριτήρια για την τελική επιλογή των κορυφαίων πέντε νικητών.
Διαβάστε το δοκίμιο του Ζήση Γ. Σίσκου στο amen.gr




Ακολουθεί κείμενο του θεολόγου Βασίλειου Στυλιάδη για τη χειροτονία

Σήμερα, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου χειροτονείται διάκονος ο εκ Καστορίας προερχόμενος Ζήσης Σίσκος, θεολόγος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου (Πέραν), της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως υπό των τιμίων χειρών της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίου.
Σήμερα, ‘’χαίρει ο ουρανός και η γη’’ διότι η Παναγία μας ‘’ως άμωμος προσφορά προσφέρεται εν Ναώ αγίω ως αγία, αφιερωθήναι εις κατοίκησιν του Παντάνακτος Χριστού και ο χορός των Αγγέλων, μυστικώς πανηγυρίζει’’ και ‘’Παρθένοι, λαμπαδηφορούσαι προπορεύονται της Αειπαρθένου τιμώσαι, την σεβάσμιον πρόοδον’’.

Αυτή την εύσημον ημέρα διάλεξε η Χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ να εισέλθεις μαζί με την μητέρα του Κυρίου και όλων ημών ‘’εις τα Άγια των Αγίων’’ υπό των τιμίων χειρών της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίου και να διακονήσεις την Μητέρα, Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.
Χαίρει η Παναγία μας, η κυρά του Πέραν, διότι σήμερα την πανήγυρη της λαμπρύνει η παρουσία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίου και το γεγονός της προσωπικής σου Πεντηκοστής, στον επιβλητικό πεντάκλιτο Ναό ρυθμού βασιλικής, ‘’με τα θαυμάσια ξυλόγλυπτα, τα πορφυρά βελούδα και τις λαμπρής τέχνης ασημένιες κανδήλες’’. Χαίρουν σήμερα οι εκλεκτοί γονείς σου Γρηγόριος και Σοφία, τα αδέλφια σου, οι συγγενείς σου, οι φίλοι και οι γνωστοί. Χαίρουν επίσης και οι πνευματικοί σου καθοδηγοί, οι οποίοι προετοίμασαν την δική σου κλίση στην κλήση του Κυρίου μας. Συμμετέχοντες νοερώς στην χειροτονία σου από την μακρινή Καστοριά ευχόμαστε: Άξιος! Να ευαρεστήσεις Θεό και ανθρώπους!
Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Ζήσης Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά. Φοίτησε στο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλωρίνης και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα” (9,15/100). Ακολούθως, παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας το 2011 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική, με βαθμό “Άριστα” (10,00/100). Παράλληλα εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, εκπόνησε την μεταπτυχιακή του διατριβή με θέμα: ‘’Ερωτικότητα, κινητικότητα και κοινωνικότητα του Θεού, κατά τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο’’.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς”. Τυγχάνει μέλος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση από το 2011. Από τον Οκτώβριο του 2011 τυγχάνει Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., εκπονεί την διδακτορική του διατριβή με θέμα “Η θέση του Ιερού Αυγουστίνου στη θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά”, υπό την επίβλεψη του Καθηγητού του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεωργίου Μαρτζέλου.
Έχει διακριθεί διεθνώς μεταξύ πέντε νικητών, μετά από την συμμετοχή του στον διαγωνισμό γραπτού δοκιμίου με θέμα “Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη” (Glory to God and Peace on Earth) της Επιτροπής Νέων Echos στην Οικουμενική Κίνηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (W.C.C.), συμμετέχοντας στις εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Διασκέψεως της Ειρήνης του Π.Σ.Ε. που πραγματοποιήθηκαν στο Κίνγκστον της Τζαμάικα από 17ης έως 25ης Μαΐου 2011, μετά της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πλειάδα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συγγράψει και δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά. Τελευταία δημοσιεύθηκε το δοκίμιο για το οποίο διακρίθηκε στον ανωτέρω διαγωνισμό με τίτλο “Η Σάρκωση του Λόγου του Θεού ως Πρόκληση και Πρόσκληση για μια Δίκαια Ειρήνη στη Γη” στον συλλογικό τόμο με τίτλο “Echos of Peace: Young christian voices from around the world” του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.).
Ευχόμαστε και πάλι όλα τα τάλαντα που του εχάρισε ο Θεός, να τα αξιοποιήση προς δόξαν του Παναγίου Ονόματος Του και της Αγίας μας Εκκλησίας.

Βασίλειος Στυλιάδης, θεολόγος
Καστοριά, 21 Νοεμβρίου ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ