Εκπαιδευτικοί Καστοριάς: Συνεντεύξεις με όλους τους νεοεκλεγείς αιρετούς

Posted by : Mr. Blog | 9 Νοε 2012 | Published in


Οι αιρετοί μίλησαν στην εφημερίδα Ορίζοντες για τα επόμενα τους βήματα!
Γ. Γαπκιάδης - Λ. Οικονομίδης – Γ. Σκοκλίδης – Δ. Κωστούλας
Γαπκιάδης Γεώργιος, Αιρετός Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτι­κών Ν. Καστοριάς

 «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για την εκλογή μου, αλλά συγχρόνως νιώθω χρέος απέναντι στους συνα­δέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Νιώθουμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στην κλήση τους, να κάνουμε πράξη όλα αυτά που πρεσβεύουμε και πιστεύουμε, έτσι ώστε να ξεφύγει το συνδικαλι­στικό κίνημα των εκπαιδευτικών και των άλλων κλάδων από τον κομμα­τικό συνδικαλισμό. Ό,τι μπορούμε θα το διορθώσουμε, και ό,τι είναι σωστό και δίκαιο θα το κρατήσουμε. Εμείς εισπράττουμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις και ότι θέλουνε να εφαρμόζονται οι νόμοι δίκαια και ίσα προς όλους.

Δυστυ­χώς συνειδητοποιώ ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από το κόμμα, από το χρώμα που μας ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια. Οι συνάδελφοι είναι χω­ρισμένοι, υφίστανται διακρίσεις, με αποτέλεσμα μία μικρή μερίδα να εξυπηρετείται. Θεωρώ πως η παιδεία πρέπει να έχει πιο ουσιαστικά πράγ­ματα να λύσει , όταν όμως κάποιοι επιτηδευμένο χωρίζουν τους εκπαι­δευτικούς στη συνέχεια είναι δύ­σκολο να ενωθούμε μετά. Πρέπει να βρούμε ασφαλιστικές δικλείδες για κάποια πράγματα για να μπορέ­σουμε να λειτουργήσουμε. Θα προ­σφέρω την αρωγή μου σε ό,τι χρειαστεί, ωστόσο θα με κρίνετε αφού αναλάβω τα καθήκοντα μου δηλαδή μετά το Γενάρη.

Νομίζω οι υποσχέσεις δεν λένε τίποτα, αλλά οι πράξεις και τα έργα. Εγώ έχω με­γάλο φορτίο, γιατί πρέπει να πείσω και αυτούς που μας ψήφισαν και αυ­τούς που δεν μας ψήφισαν ότι όντως εκφράζουμε κάτι διαφορε­τικό. Όλα αυτά που πρεσβεύουμε δεν είναι προεκλογικές υποσχέσεις, απλά για να εκλεχτεί κάποιος ανε­ξάρτητος αιρετός και να καταλάβει οποιαδήποτε θέση. Όντως πρε­σβεύουμε και πιστεύουμε σε κάτι διαφορετικό.
Ελπίζω σε μία εποικοδομητική συνεργασία, ο κλάδος θέλει να είμα­στε ενωμένοι γιατί έχουμε κοινό προβλήματα και πρέπει να κάνουμε κοινούς αγώνες.

Δεν έχω πρόβλημα με καμία παράταξη. Ούτε ΑΝΤΙΔΑΚΕ είμαστε, ούτε ΑΝΤΙΠΑΣΠ είμαστε, ούτε ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ είμαστε, δεν έχουμε “ΑΝΤΙ” μπροστά. Απλώς εί­μαστε ανεξάρτητοι. Και σε όλο τον προεκλογικό αγώνα προσπαθούσαν να μας στιγματίσουνε να μας χρεώ­σουνε κόπου. Είμαστε χρεωμένοι στον εαυτό μας και στους συναδέλ­φους μας. Δεν είμαστε χρεωμένοι πουθενά. Είμαστε απλά ανεξάρτητοι και θέλουμε να μπορούμε να κά­νουμε κάτι μέσα στο πνεύμα που πι­στεύουμε. Δεν είμαστε ΑΝΤΙΔΑΚΕ φυσικά. Ό,τι σωστό έχουνε να προ- τείνουνε και να κάνουνε, φυσικά και είμαστε και εμείς αρωγοί. Αλλά όταν βλέπουμε να υπάρχουν παράθυρο για ημετέρους και τα ξέρουν αυτά οι συνάδελφοι εκεί θα είμαστε αντίθε­τοι, εκεί θα υψώσουμε το κεφάλι και θα πούμε ότι δεν πρέπει να γίνουν έτσι τα πράγματα πρέπει να γίνουν αλλιώς».



Οικονομίδης Λεωνίδας, Δημο­κρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαι­δευτικών Π.Ε. Καστοριάς (Δ.Α.Κ.Ε.)

«Οι εκλογές κινήθηκαν σε ήρεμο κλίμα σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη σύνθεση και συγκρό­τηση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ως αιρετός για τέσσαρα χρόνιο το συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Θα συνεχίσω για μία ακόμα διετία. Οι συνάδελφοι εκτιμώντας την προ­σπάθεια μου όλα αυτό τα χρόνια, με στήριξαν ξανά και με εμπιστεύτηκαν για άλλα δύο χρόνια. ‘

Έχοντας 28 χρόνια υπηρεσίας μάχιμου δασκά­λου, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προασπίζω και να διαφυλάττω τα συμφέροντα των συναδέλφων. Τα συμφέροντα έχουν να κάνουν με την υπηρεσιακή κατάσταση των συ­ναδέλφων, διότι πρέπει να σας πω ότι ο αιρετός στο συγκεκριμένο πε­ριφερειακό συμβούλιο είναι το μάτι και το αυτί, αλλά κυρίως η φωνή του οργανωμένου κλάδου και των συνα­δέλφων.

Ο αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν μεγάλη κατάκτηση και διεκδικήθηκε με πολλούς και σκληρούς αγώνες για να προστατεύει τον εκ­παιδευτικό από τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης. Σε τοπικό επίπεδο μας ενδιαφέρει να λειτουργούν τα σχο­λείο με προσωπικό, με ειδικότητες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά κενά όσον αφορά τις ειδικότητες. Τα ολοήμερο είναι ένας θεσμός που πρέπει να στηριχτεί από την πολιτεία ωστόσο δεν στηρίζεται, αφού δεν υπάρχουν ειδικότητες, όπως μουσι­κοί, αλλά και συνάδελφοι καλλιτεχνι­κών ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστές. Έχουμε φτάσει αρχές Νοεμβρίου και το σχολικό έτος δεν έχει ξεκινήσει ομαλά, αν και εμάς μας ενδιαφέρει η καλή λειτουργία των σχολείων».


Σκοκλίδης Γεώργιος, Αιρετός Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους οι οποίοι με την ψήφο τους τίμησαν την παράταξη της ΔΑΚΕ και την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη σε πανελ­λαδικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό στις εκλογές των αιρετών. Η παράταξη της ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη με αιρετό εμένα. Είμαι αιρετός εδώ και 12 χρόνια και θα είμαι για ακόμα 2.

Οι σκέψεις μου ήταν να προσπα­θήσω να υπηρετήσω τα συμφέροντα των συνάδελφων. Κυρίαρχος στόχος μου είναι να εκπληρώσω προσδοκίες των συναδέλ­φων και να στηρίξω γενικότερα τον κλάδο και το συμφέροντα τους ,απέναντι στην Διοίκηση. 0α ήθελα να σημειώσω πως οι προσδοκίες των συναδέλφων έγκειται στο γεγονός πως η Διοίκηση πρέπει να είναι συνεπής και αξιοκρατική και η γραφει­οκρατία να μην αποτελεί ανασταλτικό πα­ράγοντα στα προς διευθέτηση θέματά τους.

Εγώ υπέβαλλα υποψηφιότητα, άλλη μία φορά για να αγωνιστώ με το ίδιο πάθος και το ίδιο σθένος που αγωνίστηκα όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω πως για αυτό τον λόγο οι συνάδελφοι με ανέδειξαν αιρετό για ακόμα μία φορά, προκειμένου δηλαδή να υπερασπιστώ τα συμφέροντα τους στο ΠΥΣΔΕ. Το ΠΥΣΔΕ είναι ένα όρ­γανο που καθορίζει την διαδικασία της εκ­παίδευσης και την καλή λειτουργία των σχολείων. Είναι σημαντικό υπάρχει εκ­προσώπηση μέσα στο όργανο αυτό εκ μέ­ρους των συναδέλφων οι οποίοι εκλέγουν δύο άτομα, τα οποία είναι αιρετά στο πεν­ταμελές συμβούλιο της κάθε ΠΕ.

Εγώ είμαι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια και δεσμεύομαι να δώσω το καλύτερο μου εαυτό για την καλή λειτουρ­γία των σχολείων .Βέβαια η καλή λειτουρ­γία των σχολείων είναι αρμοδιότητα της Διοίκησης. Δεν μπορούμε να πάρουμε κά­ποιο θέματα διοικητικά. Εμείς είμαστε αρ­μόδιοι σχετικά με την επάρκεια των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέρ­γειες προς το Υπουργείο έτσι ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία οπό εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης .Από εκεί και πέρα για τα υπόλοιπο λειτουργικά έξοδα που σχετί­ζονται με το πετρέλαιο, την γραφική ύλη δεν είναι αρμόδιο το ΠΥΣΔΕ.

Οι αρμοδιό­τητες αυτές είναι μεταβιβασμένες στους Δήμους και τις σχολικές Επιτροπές των Δήμων και γενικά στην Διοίκηση που υπο­βάλλει το έγγραφα στο Υπουργείο. Την δε­δομένη στιγμή έχουμε ελλείψεις σε καθηγητές, ωστόσο εμείς έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση και να μην υφίστανται εκπαιδευτικά κενά. Έχουμε ζητήσει εκπαιδευτικούς ωστόσο δεν τους έχουν αποστείλει ακόμα ,ωστόσο δε μπορούμε να κρίνουμε την ενέργειες του Υπουργείου.


Κωστούλας Δημήτριος, Κίνησης Αλ­ληλεγγύης και αξιοπρέπειας Ν. Καστο­ριάς

«Ο κλάδος μας έχει ανάγκη να στη­ριχτεί στην αδιάβλητη και δίκαιη λειτουρ­γία των εργασιακών συμβουλίων. Η δική μας κίνηση πρεσβεύει αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και απέναντι στην κοινω­νία και αξιοπρέπεια απέναντι στην αντι­μετώπιση του κάθε συναδέλφου από την υπηρεσία. Η βασική μας επιδίωξη είναι να είμαστε δίκαιοι απέναντι στους συναδέλ­φους μας.
Επιπλέον πιστεύω πως η διάθεση των εκπαιδευτικών σε διάφορες θέσεις σε διά­φορα σχολεία θα πρέπει να γίνεται όσο πιο αξιοκρατικά γίνεται χωρίς οι συνάδελ­φοι να υφίστανται ταλαιπωρία με την το­ποθέτηση τους σε πολλά σχολεία. Το γεγονός αυτό καμιά φορά είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς απαρτίζοντας ένα υπηρεσιακό συμβούλιο, συνεδριά­ζουμε με τη διοίκηση και αποφασίζουμε για το πώς θα αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό και σε αυτό το κομμάτι θέλουμε να υπάρχει πάντοτε διαφάνεια και δίκαιη μεταχείριση.
Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πως υπήρξε αδιαφάνεια. Υπήρχαν κατά και­ρούς διάφορα προβλήματα και παράπονα από συναδέλφους. Αυτό ακριβώς θέλουμε να το παρακολουθήσουμε οπό μέσα τώρα πλέον για να ξέρουμε ακριβώς πως διεξά­γεται αυτή διαδικασία».
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ