Στις Περιφέρειες θα περάσει η εξειδίκευση κανονισμών για τον αστικό χώρο

Posted by : Mr. Blog | 13 Νοε 2012 | Published in

Ερχονται αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό

Σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της χωροταξίας και της πολεοδόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Αυτό επανέλαβε για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, αυτή τη φορά στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Καλαφάτης μίλησε για πέντε μεταρρυθμίσεις:

-Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον σχεδιασμό. Μεταφορά στις Περιφέρειες των ζητημάτων που αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη, στην εξειδίκευση των κανονισμών για τη ρύθμιση του χώρου κλπ.

-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση του χώρου, ώστε να υπάρξει φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

-Ολοκλήρωση _ σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού _ του ειδικού πλαισίου για τον Τουρισμό.

-Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης.

-Αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 περιφερειακών πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη προετοιμάζει τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Στις εξελίξεις σχετικά με τις γεωφυσικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτος. Όπως είπε, ήδη το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer της νορβηγικής PGS βρίσκεται στην Πάτρα για να αρχίσει γεωφυσικές έρευνες οι οποίες θα οδηγήσουν στην παραχώρηση οικοπέδων για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή, στα μέσα του 2014.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων τοπικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με το σύστημα «Ανοιχτής Θύρας», για το Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Γιάννινα και όπως τόνισε «σύντομα θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι των περιοχών».