2ο Λύκειο Καστοριάς: «Ψωμί, Παιδεία, Πετρέλαιο στα σχολεία» (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 13 Νοε 2012 | Published in


- Ψωμί, Παιδεία, Πετρέλαιο στα σχολεία» ήταν το σύνθημα των μαθητών του 2ου Λυκείου Καστοριάς, που κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο αγαθό της θέρμανσης στις σχολικές τους αίθουσες.
Στους …δρόμους βγήκαν χθες οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καστοριάς, διαμαρτυρόμενοι για…
την έλλειψη …ζέστης στις σχολικές τους αίθουσες, αφού, όπως κατήγγειλαν, τα
καλοριφέρ ανάβουν μόνο μία ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι εξαιρετικά χαμηλή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Οι μαθητές, που συνοδεύονταν από μέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Καστοριάς, φωνάζοντας το σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Πετρέλαιο στα σχολεία», ενώ επιτροπή τους συναντήθηκε με το δήμαρχο, ο οποίος αντιλήφθηκε το δίκαιο του αιτήματός τους, δεσμευόμενος να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί γρήγορα η επόμενη χρηματοδότηση που αφορά στα σχολεία.
«Φουλ» ζέστη στο δημαρχείο, με τα …μπουφάν οι μαθητές
Ωστόσο, οι μαθητές …μάλλον δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του δημάρχου και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με πορεία προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλη Χαρούμενο.
«Τόσο καιρό διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ζέστης στο σχολείο μας, όμως δεν έχουμε εισακουστεί. Υπάρχει ένας κοινός λέβητας με το 1ο Λύκειο, ο οποίος ανάβει μόνο για μία ώρα την ημέρα. Για το λόγο αυτό πήγαμε στο δημαρχείο, όπου μας υποσχέθηκαν ότι θα «κόψουν» από αυτούς για να βάλουν σε εμάς πετρέλαιο. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι μέσα στο δημαρχείο υπήρχε ….φουλ ζέστη, ενώ εμείς κάθε μέρα καθόμαστε με τα μπουφάν!!!», σημείωσαν μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ οι μαθητές και πρόσθεσαν: «Από …λόγια έχουμε χορτάσει. Θέλουμε να δούμε αν θα γίνει κάτι επιτέλους στην πράξη».
Η απόφαση για τις ώρες λειτουργίας του καυστήρα είναι των διευθυντών των σχολείων, που, όμως, είναι αναγκασμένοι να κάνουν …οικονομία, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν …αποθέματα. «Δεν μπορούν τα παιδιά μας να καθίσουν μέσα στις αίθουσες χωρίς θέρμανση. Ο διευθυντής του σχολείου δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, αφού δεν υπάρχει πετρέλαιο. Και ακόμη δεν έχουμε μπει στα …κρύα του χειμώνα. Φανταστείτε τότε τι θα γίνει. Παιδιά μας είναι», επισήμαναν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων.
Ήθελαν …εκδρομή!!!
Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καστοριάς, Τζοέν Αλβανού, ισχυρίστηκε πως ήδη έγινε και νέα προμήθεια πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες για τα σχολικά κτίρια του1ου και 2ου Γενικού Λυκείου, ενώ απέδωσε την κινητοποίηση των μαθητών στο ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για εκδρομή.
«Η εντολή που έχει δοθεί στις διευθύνσεις των σχολείων είναι «όχι σπατάλη», με την έννοια του να μην καίει ο καυστήρας και να είναι διάπλατα ανοιχτά τα παράθυρα και οι πόρτες. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι με αυτή τη θερμοκρασία που υπήρχε σήμερα δε θα έπρεπε να είναι αναμμένα τα καλοριφέρ μόνο για μία ώρα. Ωστόσο, χθες, οι μαθητές ζήτησαν να πάνε εκδρομή, κάτι που δε δέχθηκε η διεύθυνση του σχολείου και, στη συνέχεια, πήγαν στο δημαρχείο, προφασιζόμενοι τα καλοριφέρ και τα αδέσποτα», υπογράμμισε η κ. Αλβανού, εκφράζοντας, ωστόσο, το φόβο ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα, αφού οι χρηματοδοτήσεις έρχονται στην κυριολεξία με το …σταγονόμετρο, ενώ, ήδη, υπάρχουν πολλές οφειλές σε προμηθευτές.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, έδωσε μια γενικότερη διάσταση στο θέμα, αφού το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα σχολικά κτίρια, αλλά και όλα τα νοικοκυριά. «Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι μεγάλα. Περιμένουμε το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, όμως, εκφράζουμε για άλλη μία φορά την αγανάκτησή μας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι μετά τη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Σαμαρά, ακόμη και αν δεν πετύχουμε αυτό που ζητάμε, θα πετύχουμε κάτι καλύτερο για τη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Χαρούμενος.
Ζητούν απομάκρυνση των αδέσποτων σκυλιών και την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας
Ανάμεσα στα αιτήματα των μαθητών, εκτός του θέματος της θέρμανσης, είναι και η απομάκρυνση των αδέσποτων από τον αύλειο χώρο του σχολείου, που, παρά τις προσπάθειες για την περισυλλογή τους που έγιναν από πλευράς δήμου, εξακολουθούν να περιφέρονται εκεί, αλλά και η τοποθέτηση δημοτικού αστυνόμου έξω από το σχολικό συγκρότημα μέχρι τις 13:00, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στο συγκεκριμένο δρόμο.
Οι μαθητές προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλων των Λυκείων, εφόσον δεν αλλάξει κάτι.
ΣΕΝΤΡΑ