Χωρίς πετρέλαιο η Καστοριά! (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 7 Σεπ 2012 | Published in





Θα θρηνήσουμε θύματα!
Λάζαρος Ζήσης: «Η πάταξη του λαθρεμπορίου μέσω της εξίσωσης είναι παραμύθι της Χαλιμάς»


Σε αιφνιδιασμό αναμένεται να προβούν οι βενζινοπώλες της Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αποφασισμένοι να μην διανείμουν πετρέλαιο. Οι βενζινοπώλες μένοντας ουσιαστικά με το βάρος της απαράδεκτης κοινωνικής πολιτικής του κράτους στην πλάτη, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης .

Με αυτές τις πρακτικές το υπουργείο Οικονομικών θα ψάχνει τρόπους να διανέμει το πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές αφού σύμφωνα με ανακοίνωση των πρατηριούχων Δυτικής Μακεδονίας «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε διατεθειμένοι να διακινήσουμε πετρέλαιο θέρμανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς το ίδιο το κράτος με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στερεί ένα από τα βασικά αγαθά επιβίωσης στο κοινωνικό σύνολο».

Ένθερμος υποστηρικτής της παραπάνω άποψης είναι και ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Καστοριάς Λάζαρος Ζήσης, αφού όπως τονίζει «Σε περίπτωση που ισχύσει η αυξομείωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης με την τιμή να κοντέψει στο 1.40 με 1.50€ ,δεν είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να το χορηγήσουμε στην αγορά, και αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να προσπέφτει σε αυτή την τιμή το πετρέλαιο».

Απλήρωτοι οι βενζινοπώλες Καστοριάς. Μηδενική ανοχή για τη χορήγηση πετρελαίου στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες!

Εμφύλιος πόλεμος αναμένεται εύλογα να ξεσπάσει αφού σχετικά με το θέμα της θέρμανσης των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών, απλήρωτοι είναι οι βενζινοπώλες που αν και είχαν ενδοιασμούς ωστόσο διέθεσαν πετρέλαιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζήσης «Από τον Φεβρουάριο δεν έχουν πάρει χρήματα όσοι συνάδελφοι προμήθευσαν στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Είχαν αρνηθεί οι περισσότεροι να προμηθεύσουν πετρέλαιο, γιατί υπάρχει πρόβλημα και δεν πληρωνόμαστε. Είναι γεγονός πως οι πρατηριούχοι έχουν επωμιστεί το βάρος και δεν δουλεύουν αυτή την στιγμή τα σχολεία. Δεν στέλνουν λεφτά από την κεντρική εξουσία για να πληρωθούμε».

Είναι σαφές λοιπόν πως η παραπάνω εξέλιξη θα “γονατίσει” τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία μαζί με τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί, θα αδυνατούν να αγοράζουν πλέον πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί “όρου” επιβίωσης και όχι είδος πολυτέλειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βενζινοπωλών Λάζαρο ζήση «Με τέτοιες τιμές πετρελαίου και με τόσα προβλήματα που υπάρχουν,κάποια σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς πετρέλαιο, χωρίς να είναι κλειστά, μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα από το κρύο. Θεωρώ ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είναι ένα αγαθό που πρέπει να προμηθεύεται ο κόσμος για να θερμανθεί σε φτηνή τιμή».

Ουσιαστικά η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι μία κίνηση που στοχεύει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων έτσι ώστε η ανοχή του συστήματος να μην παροτρύνει την παρανομία και να αποθαρρύνει τη νομιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Ζήσης δήλωσε πως «Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς γιατί να θέλουν να παταχθεί το λαθρεμπόριο υπάρχουν άλλοι τρόποι. Το μεγάλο το λαθρεμπόριο δεν γίνεται στα πρατήρια αλλά στις ναυτιλίες και στα διυλιστήρια, αυτό γιατί δεν το πειράζουν και το αφήνουν στα 45 λεπτά».

Τελικά η στάση που θα κρατήσουν οι βενζινοπώλες θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν στη συνέλευση την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η επίτευξη ενός θεμιτού αποτελέσματος τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τον κόσμο, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βενζινοπωλών Καστοριάς Λάζαρο Ζήση «Έχουμε γενική συνέλευση στις 9 Σεπτεμβρίου και θα αποφασίσουμε τι στάση θα κρατήσουμε ή θα αρνηθούμε να παραλάβουμε πετρέλαιο θέρμανσης. Μπορεί να παραδώσουμε και τις άδειες».

Ζητείται σχέδιο επιβίωσης!

Με την υψηλή τιμή του πετρελαίου η οποία καθίσταται απαγορευτική και για να μην στερηθούν λοιπόν οι πολίτες ένα από το σημαντικότερο αγαθό επιβίωσης αναγκαστικά πολλοί πολίτες στρέφονται προς το ξύλο, το οποίο στερείται φορολόγησης. Ουσιαστικά όπως αναφέρει ο κ. Ζήσης «Το κράτος χάνει πολλά χρήματα από το ξύλο δεν φορολογείται όπως φορολογείται το πετρέλαιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και γίνεται μεγάλη οικολογική καταστροφή, γιατί κόβονται ξύλα ανεξέλεγκτα».

Με τα ανακοινωθέντα μέτρα όπως αναφέρουν στην εξαγγελία τους οι βενζινοπώλες, η κυβέρνηση αντί να θέσει τέλος στο εκτεταμένο φαινόμενο της λαθρεμπορίας, της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου που τελείται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, διευρύνει τις πύλες του λαθρεμπορίου προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως υποστηρίζουν οι βενζινοπώλες, μπορεί να υπάρξει διαφορετικός τύπος πετρελαίου θέρμανσης με προδιαγραφές αποκλειστικά μόνο για καυστήρες θέρμανσης, πρόταση η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζήσης τονίζει πως «Μπορεί να γίνει καινούργιο πετρέλαιο μόνο για καυστήρες και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανέναν καυστήρα εσωτερικής καύσεως, και αυτομάτως τίθεται τέρμα στο θέμα του λαθρεμπορίου».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι βενζινοπώλες επιτακτική κρίνεται η ανάγκη δημιουργίας και εγκατάστασης ηλεκτρονικού ασφαλούς (κλειδωμένου) και πιστοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων, η οποία ορθώς περιλαμβανόταν στους άξονες δράσης με ορίζοντα το 2013 για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων της σημερινής κυβέρνησης το Μάρτιο του 2012, προεκλογικά. Απαραίτητη προϋπόθεση η εξ ολοκλήρου επιδότηση του προαναφερόμενου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών από το ΕΣΠΑ, όπως είχε συμφωνηθεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ζήσης «Είναι αναγκαίο να βγουν τα συστήματα εισροών εκροών, από τα οποία φαίνεται τι ποσότητα μπαίνει και τι βγαίνει, σε όλα τα στάδια της διακίνησης όχι μόνο στους πρατηριούχους. Από την αρχή να φαίνεται τι θα μπει στο διυλιστήριο, στο καράβι και σε όλους τους διαδόχους που παίρνουν το καύσιμο, δηλαδή από το διυλιστήριο στην εταιρεία, από την εταιρεία στα φορτηγά και από τα φορτηγά στο πρατήριο».

Κατεβάζουν ρολά πολλά βενζινάδικα στην Καστοριά!

Το πετρέλαιο που κάποτε αποτελούσε την ιδανική λύση για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι πολίτες της Καστοριάς τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως «καίει» με την άνοδο της τιμής του. Έπαψε να αποτελεί την σανίδα σωτηρίας την οποία αναζητά διακαώς η Καστοριά, αφού δεσπόζουν πολικές θερμοκρασίες.

Την τελευταία διετία φαίνεται πως το «τοπίο», έχει αλλάξει άρδην και για τους βενζινοπώλες αφού δηλώνουν πως αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο γυρνώντας το ρολόι σε παρωχημένες δεκαετίες. Όπως τονίζει ο κύριος Ζήσης «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβουμε πετρέλαιο θέρμανσης αφού ζητείται η αποπληρωμή μετρητοίς από τις εταιρείες».

Ελλοχεύει επιπλέον έντονα ο κίνδυνος πολλοί να χάσουν τη δουλειά τους ,αφού οι υψηλές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης από τη μια εμποδίζουν τους καταναλωτές να προμηθευτούν είτε πετρέλαιο είτε βενζίνη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, ενώ από την άλλη οδηγούν τα πρατήρια σε κλείσιμο καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να δουλέψουν. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κύριος Ζήσης «Έχω την εντύπωση με 1.50€ πως δεν θα προμηθευτεί ο κόσμος πετρέλαιο. Γιατί για εμάς ,το κυριότερο προϊόν που αφήνει κάποια χρήματα στα πρατήρια είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί εκεί γίνονται οι μεγάλες καταναλώσεις. Εκεί σου μένει κάτι, όλο τον υπόλοιπο χρόνο με τις βενζίνες κάνεις τη συντήρησή σου, βγάζεις τα έξοδά σου, για να πληρώσεις το μαγαζί. Από τη στιγμή, όμως που δεν θα υπάρχει η κίνηση αυτή καταλαβαίνεται ότι σίγουρα κινδυνεύουν πολλοί να χάσουν την δουλειά τους, και αυτό είναι λυπηρό».

Είναι γεγονός στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, πολλά πρατήρια να έχουν κλείσει. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών «Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για μας, δεν θέλουμε κανένας να χάνει τη δουλειά του, και σίγουρα έτσι όπως συνεχίζει η κρίση και με τις αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης, σίγουρα μας προωθεί και μας δυσκολεύει και σίγουρα θα έχουμε και άλλα λουκέτα»

Χωρίς επίδομα θέρμανσης η Καστοριά για το 2012!

Με δεδομένο πως η τιμή θέρμανσης του πετρελαίου θα εκτοξευτεί στα ύψη μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, οι πολίτες της Καστοριάς ανέμεναν αγωνιωδώς την χρηματική υποστήριξη μέσα από το επίδομα θέρμανσης. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως η θέρμανση, στην Καστοριά είναι δύσκολη υπόθεση, ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και η κατανάλωση πετρελαίου πολλαπλάσια. Όπως άλλωστε παραδέχεται και η Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου «Ο χειμώνας στην Καστοριά είναι τριπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι πιο έντονο το δικό μας θέμα, αφού η Καστοριά έχει 8 μήνες χειμώνα, για αυτό συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι ουσιαστικές όσο φαίνεται πως ήταν άκαρπες αφού για το 2012 οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς δεν θα λάβουν επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με την κα Αντωνίου «Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011, 0 3986 προέβλεπε το επίδομα θέρμανσης. Απλά στον προϋπολογισμό που καταρτίστηκε από την Βουλή για το τρέχον έτος του 2012, δεν είχε προβλεφθεί κονδύλιο για την αποζημίωση του πετρελαίου θέρμανσης, για να δοθεί επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι για το 2012, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός είναι δύσκολο να δοθεί επίδομα θέρμανσης».

Αν και η εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσάρεστη ,ωστόσο επειδή η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους πολίτες της Καστοριάς η κυρία Αντωνίου δηλώνει πως «Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες για να εξοικονομήσουμε κονδύλια και να γίνει η καταβολή αυτού του επιδόματος. Όσον αφορά την χορήγηση του επιδόματος, οι υπηρεσίες από ότι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζουν τον τρόπο, έτσι ώστε αυτό το επίδομα θέρμανσης, να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και να αφορά περισσότερες κοινωνικές ομάδες».

Η κυρία Αντωνίου δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν είναι ικανοποιημένη από την τροπή που έλαβε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών της Καστοριάς, για αυτό θα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή λύση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως «Ικανοποιημένη δεν είμαι απλά είναι δεδομένα κάποια πράγματα, τα οποία δεν ήμουν σε θέση ως νέος Βουλευτής να τα γνωρίζω. Το θετικό είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2013 θα καταφέρουμε να έχουμε ένα σημαντικό κονδύλιο, και το 2014 όσον αφορά την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Επειδή αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, θα διεκδικήσουμε τα μέγιστα ο καθένας για το νομό του, πόσο μάλλον για την Καστοριά».

Τέλος επειδή η εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι αναπόφευκτη , είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για να καταβληθεί το επίδομα στους δικαιούχους, ανάλογα με γεωγραφικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό η κα Αντωνίου εξάρει πως «Η εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μόνο με νέο νόμο αλλάζει. Είναι θέμα νόμου που ψηφίστηκε το 2011 από την προηγούμενη Βουλή από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, είμαι σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους συναδέλφους που θίγονται οι περιοχές τους και κάνουμε την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να προβούμε σε πιθανή τροποποίηση.

Εφ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ