Δεκάδες έργα μέσω ΕΣΠΑ για το Δήμο Καστοριάς

Posted by : Mr. Blog | 21 Σεπ 2012 | Published in



Στο επίκεντρο τέθηκε η εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ που προκηρύσσει ο Δήμος Καστοριάς και η τροχιά υλοποίησης τους σε εσπερίδα που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο “Έσπερος” με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιάκωβο Θεοδοσόπουλο. Η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ αν και είναι εξασφαλισμένη από το Δήμο Καστοριάς, παρακωλύεται από τις εκπτώσεις και τις ενστάσεις των εργοληπτών.

Επί τάπητος τέθηκαν κυρίως έργα ΕΣΠΑ όχι μόνο από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τομεακά δηλαδή πανελλαδικής εμβέλειας έτσι όπως προκηρύσσονται μέσα από το ΕΠΕΡΑ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από διάφορα άλλα προγράμματα όπως από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο κύριος Θεοδοσόπουλος «Η απαρχή των εντάξεων των έργων έγινε από 1-1-2011. Σαν Δήμος Καστοριάς οι προτάσεις έργων που έχουμε υποβάλλει ανέρχονται στα 71 εκατομμύρια και μέχρι και τον Οκτώβριο θα συμπληρωθούν με άλλα 13 εκατομμύρια. Συνεπώς οι συνολικές προτάσεις έργων του Δήμου Καστοριάς που έχουν σχέση με το ΕΣΠΑ θα ανέρχονται στα 84 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012 και η προσπάθεια αυτή προφανώς θα συνεχιστεί και το 2013».

Αναμφισβήτητα ο Δήμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσει μία σειρά έργων που αγγίζουν πάνω από 20 παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον κύριο Θεοδοσόπουλο «Μετά μετά από πολύ κόπο και από πολύ προσπάθεια, καταφέραμε να εντάξουμε περίπου 20 έργα προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων και αναμένουμε άλλα 30 έργα περίπου. Από αυτά τα 45 εκατομμύρια που έχουν σχέση με έργα, καταφέραμε τα 25 να τα έχουμε δημοπρατήσει και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουμε δημοπρατήσεις για τα επόμενα 30 εκατομμύρια. Επίσης Δεκέμβριο και Γενάρη θα ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις έργων των 22 εκατομμυρίων που είναι σε στάδιο αξιολόγησης».

Επιπλέον στα 48 εκατομμύρια ανέρχονται οι εγκρίσεις των έργων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εισήγηση του ο κύριος Θεοδοσόπουλος «Tα 48 εκατομμύρια ευρώ είναι προμήθειες και χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία δομών ή αποτελούν χρηματοδοτήσεις μελετών. Οι καθαρές χρηματοδοτήσεις που αφορούν έργα ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 45 εκατομμύρια ευρώ που είναι ήδη εγκεκριμένα, έχουμε καταφέρει και δημοπρατήσαμε περίπου τα 15 εκατομμύρια».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το ΕΣΠΑ!

Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη δυνατότητα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, αφού άκρως δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό είναι το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος. Όπως επιβεβαίωσε και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης , Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ είναι γραφειοκρατικές, δηλαδή από την στιγμή που υποβάλλουμε έργο προς αξιολόγηση μέχρι να φτάσει στο στάδιο της τελικής έγκρισης, μπορούν να μεσολαβήσουν 8 με 10 μήνες. Από τη στιγμή που εντάσσεται ένα έργο και βγαίνει απόφαση έγκρισης μέχρι και την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση, ο εκτιμώμενος χρόνος ,κρατώντας την απόκριση των υπηρεσιών στο ταχύτερο δυνατό ρυθμό ,είναι κοντά στους 6 με 7 μήνες».

Εκπτώσεις στα έργα ΕΣΠΑ!

Μεγάλη είναι η ανησυχία του Δημάρχου Καστοριάς Μανώλη Χατζησυμεωνίδη όσο και του ΑντιδημάρχουΠρογραμματισμού Ανάπτυξης , Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις εκπτώσεις που υφίστανται τα ήδη δημοπρατούμενα έργα, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ποιότητα κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με τον κύριο Θεοδοσόπουλο «Θα πρέπει να τηρήσουμε συγκριμένες διαδικασίες, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου και ανησυχούμε για την καθυστέρηση έναρξης των δημοπρατούμενων έργων λόγω των απανωτών ενστάσεων» .

Η διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης έκρουσε τον Κώδωνα του κινδύνου και στον Δήμο Καστοριάς αποστέλλοντας έγγραφο που αναγγέλλει σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Θεοδοσόπουλου πως «Κάθε δημοπρατούμενο έργο το οποίο παρουσιάζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 6 μηνών,θα επανεξετάζεται και χωρίς να ενημερωθεί καν ο δικαιούχος οι Δήμοι ή η Περιφέρεια, θα απεντάσσεται».

Συμπερασματικά, τα έργα που κατάφερε να εντάξει ο Δήμος Καστοριάς είναι αρκετά και σημαντικά ωστόσο εν όψει οικονομικής δυσπραγίας δεν λείπουν και οι εκπτώσεις. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καστοριάς Μανώλη Χατζησυμεωνίδη «Παρόλα αυτά στην πορεία και διαδικαστικά, όταν γίνονται οι διαγωνισμοί και οι δημοπρασίες, βλέπουμε ότι γίνονται μεγάλες εκπτώσεις και αυτό θεωρώ ότι είναι μία κατάσταση που δυσκολεύει τα έργα, γιατί οι μεγάλες εκπτώσεις αποβαίνουν εις βάρος της ποιότητας των έργων».

Οι ενστάσεις των εργοληπτών «φρενάρουν» το ΕΣΠΑ!

Στόχος η ομαλή ροή των έργων!

Την ανησυχία του για τη στρεβλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις εκπτώσεις αλλά και με τις ενστάσεις των εργοληπτών εξέφρασε ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης , εξάροντας πως «Πέρα από τις μεγάλες εκπτώσεις που παρατηρούμε είναι και το θέμα ενστάσεων. Υποβάλλονται σωρηδόν ενστάσεις, οι οποίες έχουν ως επακόλουθο την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων. Είναι ενστάσεις που καμιά φορά δεν έχουν νόημα».

Στο πλαίσιο αυτό την προσοχή στους εργολήπτες επέστησε ο Δήμαρχος Καστοριάς αφού οι ενστάσεις άνευ ουσιαστικής αιτίας έχουν ως επακόλουθο να κωλυσιεργούν έργα ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον κύριο Χατζησυμεωνίδη «Εμείς το μόνο χρηματοδοτικό μέσο που υπάρχει τώρα είναι το ΕΣΠΑ, θέλουμε γρήγορα να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα και να τα δώσουμε στους Δημότες , να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αφού οι καιροί είναι δύσκολοι. Από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, δεν υπάρχει δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα. Τα μόνα έργα που θα υλοποιηθούν αυτό το διάστημα είναι αυτά του ΕΣΠΑ. Όποτε και αν οι μεγάλες καθυστερήσεις και αν οι μεγάλες εκπτώσεις αποβούν εις βάρος του έργου, τότε λυπούμαι ειλικρινά γιατί η προσπάθεια μας, δεν ευοδώνεται και αυτό είναι εις βάρος της κοινωνίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Συνεπώς απώτερος στόχος είναι η ομαλή διεξαγωγή των έργων ΕΣΠΑ μέσω της καλής συνεργασίας με τους εργολήπτες ,έτσι ώστε οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς να δουν το φως, και να μην αποβεί άκαρπη η προσπάθεια των Δήμων. Σύμφωνα με τον κύριο Χατζησυμεωνίδη «Η προσπάθεια δεν θα πάει τζάμπα, αλλά η καθυστέρηση που γίνεται εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί βλέπεις ότι σε μία δημοπρασία ο μειοδότης κάνει ένσταση , ίσως να γίνεται και σκόπιμα και είναι τραγικό. Ίσως γιατί δεν έχουν να καταβάλλουν τις εγγυητικές επιστολές, θέλουν να καθυστερήσουν γιατί θα έχουν την ευχέρεια να έχουν τα δικαιολογητικά και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νόμος και ίσως αυτό να γίνεται σκόπιμα. Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να κωλυσιεργούν τα έργα εξαιτίας κάποιων σκοπιμοτήτων».
ORIZONTES