Απάνθισμα Ποντίων στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας

Posted by : Αιρετικός | 20 Ιουλ 2012 | Published in


Ποντιακοί, Μακεδονικοί και Ηπειρώτικοι χοροί «παντρεύτηκαν» στο φετινό «Ποντίων Απάνθισμα», μια όμορφη και καταξιωμένη εκδήλωση χορού και παράδοσης, που είχε φέτος την ονομασία «Παρακάθ». Η εκδήλωση που έλαβε χωρά στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στο μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, διοργανώθηκε από το σύλλογο Ποντίων νομού Καστοριάς «ο Εύξεινος Πόντος».

Την ποντιακή γιορτή πλαισίωσαν τα δύο χορευτικά του συλλόγου «Εύξεινος Πόντος», το χορευτικό της Αρμονίας, καθώς και το χορευτικό από την Ελασσόνα, τα οποία ομολογουμένος ενθουσίασαν τον κόσμο με την εμφάνισή τους, παρουσιάζοντας χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες, που ξεσήκωσαν με τη μουσική, τη δεξιοτεχνία και την παρουσία τους το παριστάμενο κοινό!

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Ποντίων του νομού Καστοριάς «ο Εύξεινος Πόντος», κ. Γιάννης Αμαραντίδης, αναφέρθηκε στο μεράκι και την προσήλωση των μελών του συλλόγου που «έστησαν» την εκδήλωση, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παρακάθ, που σημαίνει, όπως είπε, τα παιδιά που κάθονται παραπάνω, σκέπτονται και διασκεδάζουν.

«Προσπαθήσαμε να έχουμε χορευτικά, τα οποία να εκφράζουν τη Μακεδονία, την Ήπειρο και φυσικά τα ποντιακά σωματεία και τον ποντιακό ελληνισμό. Στην εκδήλωση αυτή εκτός από τις παρουσιάσεις των χορευτικών σωματείων, υπάρχει και ένα πολύ υπέροχο γλέντι που το πλαισιώνουν νέοι καλλιτέχνες, όπως είναι ο Τάσος Παρχαρίδης, ο Νίκος Σκαρδανίδης καθώς και άλλα παιδιά», δήλωσε ο πρόεδρος, κ. Γιάννης Αμαραντίδης.


Παρόν στις ποντιακές εκδηλώσεις ο μητροπολίτης Καστοριάς, κ. Σεραφείμ

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο μητροπολίτης Καστοριάς, κ. Σεραφείμ, ο οποίος δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ότι τρέφει μια ιδιαίτερη συμπάθεια για το σύλλογο Ποντίων, διότι, όπως είπε, οι άνθρωποι είναι ξεριζωμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. «Ήρθαν εδώ στην πατρίδα μας και μεγαλούργησαν, μας έφεραν τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, τα οποία και τα διαφυλάσσουν με πολύ αγάπη και σεβασμό. Πέρα όμως από αυτά, αγαπώ ιδιαίτερα τον κ. Αμαραντίδη, που στηρίζει τις δραστηριότητες της ιεράς μητρόπολης Καστοριάς. Ένα τελευταίο παράδειγμα ήταν και η υποδοχή του πατριάρχη με τις ποντιακές στολές», ήταν τα λόγια του.

Την ικανοποίηση του πάντως δεν έκρυψε ο πρόεδρος της οργάνωσης Ποντίων του νομού Καστοριάς «ο Εύξεινος Πόντος», κ. Γιάννης Αμαραντίδης για την τιμή του κ. μητροπολίτη να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις: «η αγάπη που νιώθω προς το πρόσωπο του είναι πολύ μεγάλη» επισήμαινε ο κ. Αμαραντίδης, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον κ. Σεραφείμ πρόσθεσε: «είναι από τους καλύτερους μητροπολίτες και μου αγγίζει, με ιδιαίτερη ευαισθησία, την ποντιακή μου χορδή, διότι είναι ο πρώτος Δεσπότης στην Ελλάδα που κάθε 19η Μαΐου λειτουργεί την εκκλησία και τιμά με τον τρόπο αυτό την γενοκτονία των Ποντίων».

Τέλος, η εκδήλωση κράτησε αρκετές ώρες και το επιστέγασμα ήταν μια όμορφη βραδιά με πρωταγωνιστή τον ήχο της λύρας…!
Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου

neakastoria.gr