Το Κοινό των Ορεστών σε δράση

Posted by : Αιρετικός | 20 Ιουλ 2012 | Published in


Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, η Πρόεδρος του ΜΚΟ “
Κοινό των Ορεστών” κα Μαρία Νένου, παρουσίασε στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Ορεστίδος το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Νέα Γενιά σε Δράση”, το οποίο πηγάζει από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.



Η Γ.Γ.Ν.Γ συστάθηκε το 1982 ως επιτελικό κυβερνητικό όργανο με κύριο στόχο της διαμόρφωση, την παρακολούθηση και το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της. Έτσι, η Ελλάδα εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, που κρατάει μέχρι σήμερα, για τη δημιουργία αυτοτελών και ολοκληρωμένων κυβερνητικών υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο, με αντικείμενο την πολιτική για τους νέους.

Οι δράσεις και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αναπτύσσονται κυρίως στους τομείς που αφορούν τη συμμετοχή, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο και την επιχειρηματικότητα και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα τις οργανώσεις των νέων και τις δυνάμεις του τόπου που ασχολούνται με τη νεότητα και την παιδική ηλικία, με βασικό στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την επίλυσή τους.



Στο πρόγραμμα “Νέα Γενιά σε Δράση”, μπορούν να συμμετάσχουν
νέοι και νέες από 13 έως 30 ετών και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν μια ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό της, είτε με τις ανταλλαγές νέων, είτε με την εθελοντική υπηρεσία. Η Εθνική Υπηρεσία υποστηρίζει επίσης την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων από και για νέους, που ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και προάγουν το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση», σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή συλλόγους νέων που εδρεύουν νόμιμα σε μία από τις χώρες του Προγράμματος,
τοπικούς, περιφερειακούς ή εθνικούς δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας,
άτυπες ομάδες νέων.

Στόχοι του προγράμματος σύμφωνα με την κα Νένου είναι οι ακόλουθοι:
Να ενεργοποιηθούν οι νέοι πολίτες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητικότητα των νέων και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ανεκτικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των νέων. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 60 νέοι, από 7-8 χώρες της Ευρώπης. Η κάθε χώρα έχει τη δικής της κουλτούρα, τη θρησκεία τον πολιτισμό. Μέσω αυτών των προγραμμάτων μαθαίνουν οι νέοι να σέβονται το διαφορετικό.
Κατανόηση μεταξύ των νέων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.
Ανάπτυξη ποιοτικών υποστηρικτών συστημάτων για τις δράσεις των νέων. Κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα, οι νέοι μαθαίνουν να γίνονται καλύτεροι ως προς την οργάνωση και τη διοργάνωση των προγραμμάτων, καθώς υπάρχει η αξιολόγησή του.
Προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της Νεολαίας.

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα, θέτει διαφορετικές προτεραιότητες. Για το 2012 οι προτεραιότητες αφορούν την ανεργία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα, τις πρωτοβουλίες από τη μεριά των νέων, την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής.

Κύριοι και αδιαπραγμάτευτοι σκοποί του προγράμματος είναι η ενεργή συμμετοχή των νέων, η απόκτηση ευρωπαϊκής συνείδησης στην πολιτισμική διαφορετικότητα και στην ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες

Η Ισπανική αποστολή, θα ταξιδέψει στην Τουρκιά στα τέλη του Αυγούστου. Λόγω των ιδιαίτερων φιλικών σχέσεων και της εξαιρετικής συνεργασίας που διατηρεί με την ελληνική αποστολή, προσφέρει δυο από τις έξι θέσεις της αποστολής, που θα ταξιδέψουν μέχρι την πόλη Μους (Mus) , προκειμένου να ενημερωθούν οι νέοι για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως πλημμύρες, τυφώνες, σεισμική δραστηριότητα. Η πόλη Μους βρίσκεται στα βάθη της Τουρκίας με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος 32 νέοι, από Ισπανία, Ρουμανία, Λετονία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα. Το πρόγραμμα μάλιστα περιλαμβάνει μία ή δύο διανυκτερεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα τους παραχωρηθεί το Youth Pass το οποίο πιστοποιεί την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Αξιοσημείωτο δε είναι, ότι οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να είναι καλοί γνώστες μια ξένης γλώσσας.

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν θα επιβαρυνθούν μόνο το 30% του εισιτηρίου τους, καθώς το 70% του εισιτήριου το καλύπτει το πρόγραμμα και τη διαμονή και το φαγητό τα καλύπτει η χώρα που φιλοξενεί τους νέους.

Ωστόσο το πρόγραμμα δεν είναι ευρέως γνωστό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κα Νένου και των υπόλοιπων μελών του ΜΚΟ το “Κοινό των Ορεστών” και για το λόγο αυτό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερώσεις στα σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς.

Η Πρόεδρος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού το “Κοινό των Ορεστών” κα Μαρία Νένου, μίλησε στους “Ορίζοντες” για τον οργανισμό, τις δράσεις και τους στόχους του

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του Κοινού των Ορεστών;

Το “Κοινό των Ορεστών” είναι αποτέλεσμα προσπάθειας έξι ετών μιας άτυπης ομάδας νέων με την τότε επωνυμία “Νέοι χωρίς Σύνορα”. Το 2011 η άτυπη ομάδα νέων αποφάσισε να αποκτήσει νομική υπόσταση ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ευρύτερες δράσεις που απευθύνονται σε νέους.

Το όνομα του ΜΚΟ, πώς προέκυψε;

Βάση του οργανισμού αποτελεί η πόλη του Άργους Ορεστικού και θέλαμε η ονομασία να παραπέμπει στην ιστορία και στον πολιτισμό της.

Ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη;

Ιδρυτικά μέλη του οργανισμού και αρχικός πυρήνας της όλης προσπάθειας είναι πέντε δραστήριοι νέοι και νέες (τέσσερις από το Άργος Ορεστικό και ένας από την Καστοριά) με ιδιαίτερη ευαισθησία στη δραστηριοποίηση των νέων.

Αυτή τη στιγμή, από πόσα μέλη απαρτίζεται ο οργανισμός και από ποια μέρη της Ελλάδας είναι τα μέλη του;

Το “Κοινό των Ορεστών” απαριθμεί σαράντα μέλη που προέρχονται κυρίως από την Αθήνα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου από την Π.Ε. Καστοριάς;

Η ανταπόκριση των νέων της περιοχής μας είναι ακόμα μικρή, καθώς οι δράσεις του οργανισμού δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Ευελπιστούμε στην προσέλκυση περισσότερων νέων για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ανταλλαγές νέων, εθελοντική υπηρεσία, εκπαιδευτικά σεμινάρια κα.

Ποιες είναι οι δράσεις σας;

Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στο χώρο της νεολαίας με τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Νέα γενιά σε Δράση”και ειδικότερα στις δράσεις Ανταλλαγές Νέων, Πρωτοβουλίες Νέων, Δημοκρατικά Σχέδια για Νέους, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Κατάρτιση και Δικτύωση, “Leonardo Da Vinci”, “Grundtvig”,
και “Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία”.

Εκτός όμως των προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους, ο οργανισμός δραστηριοποιείται και στους τομείς του πολιτισμού, της παράδοσης και του περιβάλλοντος.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Στόχοι του οργανισμού αποτελούν, η συμμετοχή σε δράσεις που προωθούν την κοινωνική ευημερία, ανάπτυξη και κοινωνική μέριμνα (καταπολέμηση διακρίσεων, κοινωνικής ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού), η προώθηση- διοργάνωση και συντονισμός προγραμμάτων πολιτισμού, τουρισμού, περιβάλλοντος, νεολαίας και εθελοντισμού, η προσφορά υπηρεσιών στο χώρο του πολιτισμού, τουρισμού, περιβάλλοντος και νεολαίας, η ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, η προβολή του Δήμου μας αλλά και της Π.Ε. Καστοριάς, η ανάδειξη, η διαφύλαξη και η διάδοση της τοπικής μας ταυτότητας

Ποια είναι η σημαντικότερη εμπειρία που έχετε ζήσει μέσα από τον οργανισμό;

Ως οργανισμός δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια εμπειρία μας ως ιδιαίτερη. Κάθε συμμετοχή ομάδας νέων σε προγράμματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού χαρακτηρίζεται ως ξεχωριστή, καθώς κάθε πρόγραμμα που υλοποιείται έχει τη δική του μοναδικότητα. Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε στην υποστήριξη και την άριστη συνεργασία του οργανισμού μας με τον ισπανικό οργανισμό “A.J. Inter” που εδρεύσει στη Jerez de la Frontera.

Έχετε σκεφτεί να αναλάβετε κάποια δράση από κοινού με κάποιον από τους τρεις Δήμους (Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου);

Υπάρχουν πολλές ιδέες και προτάσεις από το Δήμο Ορεστίδος. Μια πιθανή συνεργασία μας αφορά στη φιλοξενία εθελοντών στο Δήμο Ορεστίδος. Ακόμα, μελλοντικό σχέδιο του οργανισμού αποτελεί και η υλοποίηση προγράμματος για νέους στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, το οποίο εγκαινιάζεται το Σεπτέμβριο.


Χρύσα Κοσμίδου

Εφημ. Ορίζοντες