Βιβλιοθήκη Καστοριάς: Ολοήμερο bazaar δωρεάς βιβλίων (αναλυτικό ρεπορτάζ - φωτογραφίες)

Posted by : Mr. Blog | 28 Ιουν 2012 | Published in

Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη

«Χαρίζουμε βιβλία που διαβάσαμε!», αυτό ήταν το κοινωνικό μήνυμα του bazaar δωρεάς βιβλίων που διοργάνωσε το νομικό πρόσωπο και η δημοτική βιβλιοθήκη Καστοριάς σε συνεργασία με την παρέα των φίλων και συνεργατών του βιβλίου, σε μια ολοήμερη εκδήλωση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στο χώρο του εμπορικού κέντρου Καστοριάς, προκειμένου να συγκεντρωθούν βιβλία για τις ανάγκες της
βιβλιοθήκης Καστοριάς...

Κοινωνική καμπάνια 

Η προσπάθεια ενίσχυσης της βιβλιοθήκης στην ακριτική μας περιοχή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία των διοργανωτών, η οποία ξεκίνησε από φέτος, με στόχο όμως να καθιερωθεί σε θεσμό. Συγκινητική πάντως ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου, καθώς πολλοί ήταν οι φίλοι του βιβλίου οι οποίοι, ακόμη και μετά τη λήξη του bazaar, συνέχισαν να φέρνουν βιβλία στα γραφεία της βιβλιοθήκης, αποδεικνύοντας ότι το κοινό είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα βιβλιοφιλίας. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας ήταν να συγκεντρωθεί ένα σημαντικός αριθμός βιβλίων.

«Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί η βιβλιοθήκη, ενώ στόχος μας είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, καθώς και να ευαισθητοποιήσουμε, όλους όσοι έχουν βιβλία που είναι στα ράφια και σκονίζονται. Τους καλούμε λοιπόν να έρθουν και να τα χαρίσουν στην βιβλιοθήκη Καστοριάς. Από τη βιβλιοθήκη μπορούν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία, να έρθουν να τα δανειστούν» τόνισε κατά τη διάρκεια του bazaar ο πρόεδρος του Ν. Π. κ. Αθανάσιος Τζιώτζης. Ανέφερε, επίσης, πως: «με το βιβλίο ο πολιτισμός μπορεί να έχει το καλύτερο ανάχωμα απέναντι στην κρίση».

Όσον αφορά τώρα για την μεταφορά της βιβλιοθήκης σε δημοτικό κτίριο, όπως είπε, ο κ. Τζώτζης,στόχος μας είναι να την μεταφέρουμε σε άλλο κτίριο.



7.500 βιβλία δανείστηκαν το πρώτο εξάμηνο οι συμπολίτες μας από τη βιβλιοθήκη Καστοριάς


Ιδιαίτερη πάντως μνεία στο πρόσωπο της βιβλιοθηκονόμου κ. Κατερίνας Νικολάου, έκανε ο πρόεδρος του Ν. Π, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κ. Κατερίνα είναι η εμψυχωτής των δράσεων που παρά τις δυσκολίες, όπως είπε, η δουλειά που προσφέρει είναι πολλή σημαντική. «Αρκεί να σας πω ότι για το πρώτο εξάμηνο, δανείστηκαν οι συμπολίτες μας 7.500 βιβλία!», ήταν τα λόγια του.

Πέρα όμως από αυτή τη δράση, η βιβλιοθήκη Καστοριάς έβαλε πλώρη και για άλλες δράσεις, όπως μιας ανταλλαγής βιβλίων μεταξύ των πολιτών ή ακόμη, όπως ενημέρωσε η κ. Νικολάου, την καθιέρωση ενός νέου θεσμού, όπου αφήνουμε κάποια βιβλία σε κάποια μέρη, τα παίρνει κάποιος, τα διαβάζει και στη συνέχεια τα επιστρέφει στο ίδιο σημείο. «Μπορούμε να βρούμε 10 σημεία στην πόλη μας και να κάνουμε 10 φωλίτσες για βιβλία», κατέληξε η κ. Νικολάου.



εφ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ