ΧΑΟΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΤ "ΔΕΙΧΝΕΙ" Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ.ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ? ΚΑΛΑ ΝΤΕ ΜΗΝ ΤΑΡΑΖΕΣΤΕ,ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ..

Posted by : Mr. Blog | 10 Ιαν 2011 | Published in

Ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης, με απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών σε συγκεκριμένες εταιρείες, παροχές επιχορηγήσεων με «θολές» διαδικασίες και ανεξέλεγκτες παροχές για
δαπάνες προσωπικού δείχνει η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών...
Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τον έλεγχο στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) που παραδόθηκε στον εισαγγελέα.

Το υπουργείο Πολιτισμού διαβίβασε την έκθεση των ελεγκτών στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και στον πρόεδρο του ΕΤ προκειμένου να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε 14 στελέχη και υπαλλήλους του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι ελεγκτές, που εξέτασαν τις διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών την περίοδο 2008-2009, εντόπισαν αυξημένες δαπάνες την διετία αυτή, πέραν από την αύξηση 32% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα ο ΕΟΤ να μεταφέρει οφειλές και υποχρεώσεις τις επόμενες χρονιές. Πολλές μάλιστα από τις δαπάνες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο μη νόμιμες.

Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις απευθείας αναθέσεις προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, "χωρίς να συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την κατ’ εξαίρεση προσφυγή στη διαδικασία αυτή και ενώ λόγω του ύψους της προκαλούμενης δαπάνης θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί πρόχειρος ή ανοικτός διαγωνισμός".

Μάλιστα, συγκεκριμένες προμήθειες «κόπηκαν» σε μικρότερα κομμάτια και δόθηκαν στην ίδια εταιρεία, ακόμη και με διαγωνισμούς που ολοκληρώνονταν μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο η κατάτμηση των προμηθειών γινόταν για να παρακαμφθεί το Δ.Σ. του ΕΟΤ και να χρειάζεται μόνο η απόφαση του γενικού γραμματέα μόνο, καθώς το ποσό ήταν μικρότερο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις παρατηρήθηκε η προμήθεια των υλικών να προηγείται της απόφασης του γραμματέα.

Ειδικότερα όσον αφορά στις δαπάνες διαφημιστικού υλικού, τονίζεται ότι δεν διενεργήθηκε για κανένα είδος ανοιχτός διαγωνισμός προκειμένου να επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά.

Όσον αφορά στα δώρα, σημειώνεται ότι πολλές φορές δίνονταν σε άγνωστους αποδέκτες ,ενώ οι επιχορηγήσεις – ενισχύσεις φορέων παρέχονταν και σε δράσεις που δεν προέκυπτε ότι σχετίζονται με τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση η πρακτική αυτή συνιστά "ευθεία παράβαση του νόμου, η οποία σε συνδυασμό με το ελλειμματικό περιεχόμενο των εγκριτικών αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει πως "στο σύνολό τους, οι οικονομικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν κατά την ελεγχόμενη διετία και επιβάρυναν με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό τον Οργανισμό, αποφασίσθηκαν με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια".