Καστοριά: 17 είδη πουλιών καταγράφηκαν στη λίμνη – Πολλά είδη έμειναν στη Βόρεια Ευρώπη (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 3 Φεβ 2013 | Published in


Στα πλαίσια των Μεσοχειμωνιάτιων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) που διεξάγονται ταυτόχρονα και σε χιλιάδες άλλες λίμνες και ποτάμια, τις δύομεσαίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, έγινε και το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην λίμνη Ορεστιάδα…
η καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών, από τα δύο μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής
Εταιρείας, κ. Χρήστο Τόσκο και κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 εθελοντών καταμετρητών. Σκοπός του διεθνούς προγράμματος είναι η εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που διαχειμάζουν στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην προστασία και ορθότερη διαχείριση των υγροτόπων. Στην Ελλάδα, οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν ακόμη το μακροβιότερο και σημαντικότερο πρόγραμμα καταγραφής της πανίδας, στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον 120 εθελοντές καλύπτοντας πάνω από 100 μικρούς και μεγαλύτερους υγροτόπους.
Λιγότερα πουλιά φέτος ‘‘ ξεχειμωνιάζουν’’ στη λίμνη
Από το πρωί της περασμένης Κυριακής πριν ακόμη ξημερώσει, τα δύο μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ξεκίνησαν για να πιάσουν κάποια είδη στον… ύπνο, όπως οι λαγγόνες, οι οποίες κοιμούνται σε δένδρα της Βόρειας Παραλίας και όταν ξυπνήσουν φεύγουν μακριά και δεν μπορούν να καταμετρηθούν. «Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε από τη Νότια Παραλία, μετά πήγαμε στην περιοχή της Νομαρχίας, κάναμε το γύρο της Μαυριώτισσας και μετά κάναμε όλο τον παραμετρικό της λίμνης όπου και σταματούσαμε σε συγκεκριμένα σημεία και με το τηλεσκόπιο κοιτούσαμε την απόσταση που βρίσκονται οι περιοχές, έτσι ώστε να μην μετράμε την ίδια περιοχή για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τα είδη», δήλωσε το μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κ Χρήστος Τόσκος, επισημαίνοντας ότι τους κορμοράνους δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να τους μετρήσουν, διότι τους είχαν μετρήσει από την προηγούμενη μέρα και ανέρχονται στους 1127, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στους 670.
Τα είδη που καταγράφηκαν ήταν 17. Εκτός από τις λαγγόνες και τους κορμοράνους, βρεθήκαν γλάροι, πάπιες, πελεκάνοι, κύκνοι αλλά και νερόκοτες, ενώ όπως ενημέρωσε ο κ Τόσκος, κάθε χρόνο στη λίμνη Ορεστιάδα, έχουμε και σπάνιους επισκέπτες. «Το πιο σημαντικό υδρόβιο πουλί που είδαμε, ήταν ένα είδος που λέγεται Φερεντίνι. Το συναντήσαμε στην Πολυκάρπη και είναι ένα είδος που εμφανίζεται σπάνια στην λίμνη της Καστοριάς ».
Τέλος, με τις μετρήσεις σε όλους τους βιότοπους, όπως ενημέρωσε ο κ. Τόσκος, βρέθηκαν μεγάλοι αριθμοί πουλιών, ωστόσο στη λίμνη Ορεστιάδα, φέτος δεν ξεχειμώνιασαν πολλά πουλιά, λόγο του ήπιου χειμώνα, ένα γεγονός που “κράτησε” τα υδρόβια πουλιά στο Βορρά.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ