Κενανίδης: Έξω όσοι δεν είναι Καστοριανοί από τη λαική.

Posted by : Mr. Blog | 9 Αυγ 2012 | Published in


Επαναπροσδιορισμός των ορίων της και προτεραιότητα στους δημότες της Καστοριάς είναι οι βασικοί στόχοι του Αντιδημάρχου κ. Κενανίδη

Ένα θέμα που ταλανίζει τη Δημοτική Αρχή Καστοριάς, από τον πρώτο καιρό που
ανέλαβε, είναι το θέμα της λαϊκής αγοράς, η οποία ουκ ολίγα προβλήματα δημιουργεί σε παραγωγούς, πωλητές και καταναλωτές.

Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, περιήλθε στις αρμοδιότητες του Δήμου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Τάξης κ. Παύλο Κενανίδη, έπειτα από παρεμβάσεις, διαδικασίες ελέγχου και οργάνωσης της λαϊκής αγοράς, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ενημέρωσε πως η όλη διαδικασία αναθεωρείται και το μόνο ρόλο που έχει ο Δήμος Καστοριάς είναι ο έλεγχος της λαϊκής αγοράς και η έκδοση της άδειας. Η τοποθέτηση και ο αριθμός των αδειών γίνεται από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση .

Με εντατικές προσπάθειες, η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της και μάλιστα πριν από τρεις εβδομάδες περίπου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας, όπου και ο κ. Κενανίδης κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρόταση έχει να κάνει αφενός με την οριοθέτηση της λαϊκής αγοράς και αφετέρου με την καταγωγή των μικροπωλητών και των παραγωγών, «Η λαϊκή αγορά της Καστοριάς, έχει συγκεκριμένα προβλήματα, λόγω στενότητας και λόγω οριοθέτησής της. Όπως είναι γνωστό, είναι κλειστή ως προς τα όριά της. Για τους λόγους αυτούς έκανα μια πρόταση ώστε να γίνει επανατοποθέτηση όλων των μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά».

Την εξοικονόμηση χώρου, αλλά ταυτόχρονα και τη λειτουργικότητά της επιδιώκει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με την κατάθεση αυτής της πρότασης. Με τη νέα εφαρμογή λοιπόν, θα γίνει επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμός του χώρου. Επιπλέον στόχος είναι η απελευθέρωση των παράλληλων δρόμων, οι οποίοι δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα κάθε Τετάρτη.

Ο κ. Κενανίδης φαίνεται πως είναι κάθετος σχετικά με την καταγωγή των παραγώγων και των πωλητών, οι οποίοι λειτουργούν στη λαϊκή αγορά Καστοριάς «Όσοι δραστηριοποιούνται εδώ, δεν είναι μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οπότε όσοι δεν είναι από την περιοχή μας, θα πρέπει να απομακρυνθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κενά, για να τοποθετηθούν νέοι, άνεργοι, δημότες της Καστοριάς και γενικότερα της Περιφέρειας, οι οποίοι έχουν ανάγκη να δραστηριοποιηθούν».

Ο τοπικισμός και η προτεραιότητα στους δημότες της Καστοριάς, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο κ. Κενανίδης «Πρέπει να κοιτάξουμε τους δικούς μας ανθρώπους και να είμαστε και λίγο τοπικιστές, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορεί να έρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή των Ιωαννίνων και να λειτουργούν στη λαϊκή αγορά Καστοριάς, ενώ οι δικοί μας άνθρωποι να μένουν εκτός».

Η πρόταση του κ. Κενανίδη, έχει ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια και η Δημοτική Αρχή βρίσκεται εν αναμονή της συνεδρίασης και της απάντησής της.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα παραμένει σταθερός στις θέσεις, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε ο επαναπροσδιορισμός της λαϊκής αγοράς, είναι μια υπόσχεση, την οποία είχε δώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αντιδημαρχία, ότι δηλαδή θα μπουν ξεκάθαροι κανόνες λειτουργίας, ώστε τα πάντα να λειτουργούν υπέρ των δημοτών Καστοριάς, αλλά και προς όφελος των μικροπωλητών και των εμπόρων.

Με συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν, ο κ. Κενανίδης δήλωσε πως η λαϊκή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ από την 1η του Οκτώβρη, θα απομακρυνθούν έμποροι και μικροπωλητές οι οποίοι δεν είναι από τη Δυτική Μακεδονία. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν περίπου είκοσι νέες θέσεις στη λαϊκή αγορά.

Όσο για τις αντιδράσεις των εμπόρων και των μικροπωλητών που θα απομακρυνθούν αναγκαστικά, είναι κάτι που δεν απασχολεί τον Αντιδήμαρχο, καθώς κύριο μέλημά του είναι να ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι της Καστοριάς.

Δεν είναι ακόμα εφικτές οι αλλαγές στη λαϊκή αγορά του Άργους Ορεστικού

Ν. Παπανικολάου: Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αλλαγές εφόσον δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητές μας

Στο Δήμο Ορεστίδος, και συγκεκριμένα στην πόλη του Άργους Ορεστικού, ως γνωστόν πραγματοποιείται κάθε Τρίτη η λαϊκή αγορά. Διάφορες σκέψεις και προτάσεις υπάρχουν για την οργάνωση και την οριοθέτηση της λαϊκής αγοράς, ωστόσο σκέψεις και μόνο σκέψεις θα μείνουν, καθώς το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν έχει καταστήσει ακόμα ξεκάθαρο, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων και της Περιφέρειας σχετικά με αυτή, γεγονός που καθιστά αδύνατη την υλοποίηση, οποιονδήποτε προτάσεων ή σκέψεων.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ορεστίδος κ. Νικόλαο Παπανικολάου, για να γίνει πραγματικότητα το οποιοδήποτε σχέδιο είναι απαραίτητο να διαχωριστούν και να γίνουν σαφείς οι αρμοδιότητες των Δήμων και της Περιφέρειας σχετικά με τη λαϊκή αγορά και έπειτα να γίνονται οι συσκέψεις και να παίρνονται οι αποφάσεις.

Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος, που εδώ και 18 μήνες δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, τι ακριβώς συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές. Δεν έχει καταστεί ακόμα γνωστό, λόγου χάρη ποιος είναι ο αρμόδιος για να εισπράττει από τη λαϊκή αγορά».

Οπότε σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, προκειμένου να καλυτερεύσει η οργάνωση της λαϊκής αγοράς και να πραγματοποιηθούν οι όποιες αλλαγές σε αυτή, πρέπει άμεσα να υπάρξει σαφέστατος διαχωρισμός των Δήμων και της Περιφερείας σχετικά με τις αρμοδιότητες «Είναι ντροπή, να μην μας έχουν γνωστοποιήσει ακόμα, ποιες είναι οι αρμοδιότητές μας και ο κόσμος να γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

Ανασταλτικά λειτουργούν επίσης στη λαϊκή αγορά, οι πλανόδιοι πωλητές οι οποίοι, πουλούν τα εμπορεύματά τους καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι διαθέτουν άδεια, συνεπώς εργάζονται κανονικά και με το νόμο. Άμεσα επεμβαίνει όμως, η Δημοτική Αρχή, απέναντι σε όλους όσους λειτουργούν χωρίς άδεια, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δουλειά των υπολοίπων «Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κανέναν να κάνει τη δουλειά του, εφόσον βέβαια έχει άδεια. Σαν Δήμος όμως, δεν έχουμε δώσει σε κανέναν άδεια για στάσιμο εμπόριο. Οπότε είτε πρόκειται για πλανόδιο δίχως άδεια, είτε κάνει στάσιμο εμπόριο στους δρόμους του Δήμου Ορεστίδος, απευθείας καλούμε την Αστυνομία, ούτως ώστε να τους απομακρύνουμε», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου».
Εφ Ορίζοντες